Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Pençe vuruldu

Mehmetçik, PKK’ya son darbeyi indirmek için düğmeye bastı. Irak''ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı Hakurk bölgesi topçu birlikleri ve jetlerle ateş hattına alındı, komandolar sınırdan içeri girerek temizliğe başladı.
Pençe vuruldu
29 May 2019 00:01:00
Mehmetçik, PKK’ya son darbeyi indirmek için düğmeye bastı. Irak''ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı Hakurk bölgesi topçu birlikleri ve jetlerle ateş hattına alındı, komandolar sınırdan içeri girerek temizliğe başladı.

ÖZLEM DOĞAN

Türkiye terörle mücadele konusundaki kararlılığını sürdürüyor. PKK’nın Suriye’deki kolu YPG/PYD’ye de göz açtırmayan Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta teröristlerin yuvalandıkları bölgeyi savaş uçaklarıyla dövdü. Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı jetlerin atışlarıyla başlayan Pençe Harekatı’na komando tugayları da katıldı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “27 Mayıs 2019 öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetlerimizin atışlarını müteakip saat 20.00’de Irak'ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarımızla bir harekat başlatılmıştır” denildi.

Operasyonu Bakan Akar yöneltti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları tarafından Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezi'nden sevk ve idare edilen harekât, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait ateş destek vasıtalarının atışları ile başladı. Öncelikli olarak aralarında Fırtına obüslerinin de bulunduğu ateş destek vasıtaları teröristlerin bulunduğu hedefleri dövdü.

Sığınakları vuruldu

Top atışlarının ardından bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş uçakları sevk edildi. Çeşitli ana jet üs komutanlıklarından kalkan savaş uçakları, belirlenen hedefleri ateş altına aldı. Hava harekâtında tanker uçaklar da görev alırken, harekât SİHA ve İHA'larla da desteklendi. Teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla vuruldu.

Yerli ‘ATAK’ da harekâtta

Milli Savunma Bakanlığı harekât kapsamında "Operasyon Atak helikopterlerimizin de desteğinde planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu harekât ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Kandil’le bağları kopacak

TSK’nın Hakurk’a sınırlarımızdan girerek bölgeyi kontrol altına aldığını ifade eden Strateji ve Güvenlik Uzmanı Nejat Özden, harekâtın ucunun Kandil’e kadar uzandığını kaydetti. Özden, “Bu harekâtın ana gayesi Kandil’le Şemdin hudut sınırımız arasındaki terör örgütü mensuplarının geçişini engellemek, Hakurk’u kuşatarak kontrol altına almak ve Kandil’le bağını koparmak, Kuzey Irak bölgesindeki Sincan’dan sonra en önemli terör yuvası olan Hakurk bölgesinin terör unsurlarından temizlenmesini sağlamaktır” dedi.

Tüm yerli unsurlarımızla bölgedeyiz

Pençe Harekâtı neticesinde Hakurk’un Kandil’le ve İran’dan gelecek PJAK unsurlarıyla bağlantıları kopartılacağını vurgulayan Özden, “Pençe’nin Suriye’ye gerçekleştirilen harekâtlarımızdan farkı TSK’nın tamamen kendi kara ve hava unsurlarının kullanılıyor olmasıdır. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda yerel unsurlar kullanılırken bu harekâtta tamamen TSK’nın bölgedeki konuşlandırılmış birlikleri kullanılıyor. Böylece bu bölge tamamen TSK’nın kontrolüne geçecektir.” diye konuştu.