Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2508.91
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hanımları ve çocuklarının isimleri

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimizin hanımları ve çocukları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İnsanlar internetten ve siyer kitaplarından Peygamber Efendimizin çocukları kaç tane? İsimleri nedir? Hanımları kaç tane? İsimleri nedir? sorularının cevabını öğrenmeye çalışıyor. Biz de haberimizde bu konuyu işledik. İşte detaylar...
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hanımları ve çocuklarının isimleri
18 Eylül 2020 05:00:00
Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimizin hanımları ve çocukları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İnsanlar internetten ve siyer kitaplarından Peygamber Efendimizin çocukları kaç tane? İsimleri nedir? Hanımları kaç tane? İsimleri nedir? sorularının cevabını öğrenmeye çalışıyor. Biz de haberimizde bu konuyu işledik. İşte detaylar...

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimizin hanımları ve çocukları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İnsanlar internetten ve siyer kitaplarından Peygamber Efendimizin çocukları kaç tane? İsimleri nedir? Hanımları kaç tane? İsimleri nedir? sorularının cevabını öğrenmeye çalışıyor. Biz de haberimizde bu konuyu işledik. İşte detaylar...

Peygamberimizin çevresindeki diğer gençler gibi eğlencede, içkide, kumarda gözü yoktu. Bütün kötülüklerden uzak duruyor, vaktini çalışarak geçiriyordu. Tam da o günlerde Suriye'ye bir kervan yola çıkacaktı. Kervanın sahibi Hatice güvenilir birini arıyordu.

Hatice Mekke'de saygı duyulan, güvenilir, asil ve zengin bir dul kadındı. Meysere onun sırdaşı, en güvendiği yardımcısıydı. Meysere kervanın başına geçecek birini aramaya başladı, araştırmaları sonucunda bu işe en uygun kişinin Hz. Muhammed olduğunu düşündü. Hatice'de hemen onu davet ederek kervanını yönetmesi için teklifte bulundu.

Hatice ve Peygamber Efendimiz anlaşmışlardı, Meysere'de bu yolculukta Peygamberimize eşlik edecekti. Kervan Suriye2ye doğru yola çıktı. Meysere ise yol arkadaşının hareketlerini izliyordu; Gördüklerine göre Hz. Muhammed anlatılanlardan da iyi biriydi.

Dürüsttü, fedakardı, yardımseverdi. Adaletli ve doğru kararlar veriyordu. Her davranışıyla insanların saygısını kazanıyordu. Yolculuk sona ermiş kervan Mekke'ye dönmüştü. Peygamberimiz Hatice'nin bütün mallarını satmış ve istediklerini de almıştı. Bu yolculuk çok kazançlı geçmişti.

Meysere Hatice'ye yolculukta olanları tek tek anlattı. Meysere'nin anlattığı her şey sevgili Peygamberimizin güzel ahlakına birer örnekti. O, diğer insanlardan çok farklı birisiydi. Duyduklarından etkilenen Hatice, bir süre sonra Hz. Muhammed'e evlilik teklif etti. Sevgili Peygamberimiz 25 yaşında, Hatice ise ondan büyüktü. İki tarafında rızası ile düğün yapıldı. Hz. Muhammed amcasının evinden ayrılarak Hz. Hatice'nin evine yerleşti.

Ebu Talb'in bu sıraları işleri kötüleşmişti. Peygamberimizi amcasına çocuklarından birini yanına almayı teklif etti. Amcası da kabul edince kuzeni Ali bu yeni aileye katıldı. Hz. Hatice'nin Mekke'ye getirilen esirler arasından aldığı Zeyd'de bu ailedeydi. Zeyd annesi ile çıktığı bir yolculukta kaçırılmış esir edilmişti. Hz. Muhammed, eşi Hatice tarafından kendisine hediye edilen Zeyd'e bir baba gibi davranarak ona ailesinin yokluğunu hissettirmedi. Bu sırada Peygamberimizin annesinin emaneti olan Ümmü Eymen'de onlarla birlikte kalıyordu.

Hz. Muhammed'in ve Hz. Hatice'nin ikisi erkek, dördü kız altı çocukları oldu. Kasım ilk çocuklarıydı. Ancak çok küçük yaşta öldü. Kızları Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatma'ydı. Fatma dışında kalan kızlarının hepsi Peygamberimizden önce öldüler. Peygamberimiz ve Hz. Hatice'nin son çocukları ise Abdullah'tı. O da bir yaşına gelmeden vefat etti.

Hz. Muhammed'in Diğer Eşleri

Hz. Aişe: Hz. Aişe, Hz. Ebu Bekir'in kızıdır. Hicrtein henüz 1. yılında Peygamber Efendimiz Hz. Aişe ile evlenmişti. Hz. Aişe Peygamber Efendimizin tek bakire eşidir. Hz. Muhammed, Hz. Aişe'ye ayrı bir sevgi duyardı. Hz. Aişe'ye atılan iftiranın asılsızlığı bir vahiy ile ispatlanmıştır.

Hz. Hafsa: Hz. Hafsa Ömer b Hattab'ın kızıdır. Peygamber Efendimiz kendisini boşamış ancak sonra tekrar dönmüştür.

Hz. Zeyneb: Hz Zeyneb, Hz. Muhammed ile evlendikten birkaç ay sonra vefat etmiştir.

Hz. Ümmü Selema Hind: Ümmü Selema Hind Peygamber Efendimizin en son vefat eden eşidir.

Hz. Zeyneb bt Cahş: Hz. Zeyneb bt Cahş Peygamber Efendimizin halasının kızıdır. Peygamber Efendimiz Yüce Allah tarafından gelen bir ayet ile Hz. Zeyneb ile evlenmiştir. Bu ayette'' Zeyd o kadınla beraberliğini sona erdirdiğinde onu seninle evlendirdik'' diyordu. Hz. Zeyneb Hz. Ömer'in ilk halife olduğu yıllarda vefat etmiştir.

Hz. Cüveyriye: Hz. Muhammed, Hz. Cüveyriye'yi kölelikten kurtararak onunla evlenmiştir.

Hz. Ümmü Habibe: Hicretin 7. yılında Peygamber Efendimiz Hz. Ümmü Habibe ile nikahlanmıştır.

Safiyye: Safiyye Peygamber Efendimize Safi'den cariye olarak gelmiş ve Peygamber efendimiz onu serbest bırakmıştır.

Hz. Meymune: Hz. Meymune Peygamber Efendimiz ile umre dönüşü ihramdan çıktıktan sonra nikahlanmıştır.

Peygamber Efendimizin birde Mısırlı eşi Mariye vardır ve Mariye'den İbrahim isminde bir oğlu olmuştur. Fakat İbrahim henüz küçük yaşta ölmüştür.

PEYGAMBER EFENDİMZİN ÇOCUKLARI

Çok sevgili Peygamber Efendimizin 3 güzel erkek ve 4 güzel kızı olmak üzere 7 tane çocuğu vardır. Bu çok değerli çocuklarından sadece Hazreti Fatima Peygamber Efendimizden sonra, diğer 6 tane çocuğu Peygamberimizden önce vefat etmişlerdir. Şimdi Efendimizin önce kız çocukları hakkında sonra ise erkek çocukları hakkında bilgiler verelim.

Peygamber Efendimizin Kız Evlatları

1. Zeynep (r.a): Peygamber Efendimizin 4 değerli kızının birincisidir. Peygamberimiz 30 yaşında iken dünyaya gelen Hazreti Zeynep Nübüvvetten önce, annesi Hatice’nin hemşirezadesi olan Ebul As bin Rebi ile evlenmiştir. Ebul As, önceleri İslam dinine iman etmemiştir. Hazreti Zeynep’in eşi Bedir gazasında esir olduktan sonra, zevcesinin yani, Hazreti Zeynep’i Medine’ye göndermek şartı ile serbest bırakılmıştır. Bunun üzerine sözünü tutarak kendi kardeşi ile geri göndermiştir, fakat kafirler Hazreti Zeyneb’i yoldan geri çevirmiştir.

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz Hazreti Zeyd bin Harise’yi Mekke’ye göndererek, Hazreti Zeyneb’i bir gece vakti Medine’ye kaçırmıştır. Ebul As, Hudeybiye gazasından sonra İslam‘a iman etmiştir. Daha sonra Hazreti Zeynep tekrar kendisine, yani eşi Ebul As bin Rebi’ye geri dönmüştür. Hazreti Zeynep hicretin 8. senesinde, 31 yaşında vefat etmiştir.

2. Rukayye (r.a):Peygamber Efendimizin ikinci Kızıdır. Peygamberimiz 33 yaşında iken dünyaya gelmiştir. Hazreti Rukayye çok güzel olduğu bilinmektedir. Ebu Leheb’in oğlu Utbe’ye nikahlanan Hazreti Rükayye “Tebbet” suresi nazil olunca, Utbe düğünden ve nikahtan vazgeçmiştir. Daha sonra Hazreti Rükayye, Hazreti Osman ile nikahlanmıştır. Hazreti Osman ile 2 kere Habeşistan’a hicret eden Hazreti Rükayye 22 yaşında, Bedir gazasından önce hastalanmıştır ve Bedir zaferinin müjdesi Medine’ye geldiği gün vefat etmiştir.

3. Ümmü Gülsüm (r.a): Peygamber Efendimizin üçüncü Kızıdır. Ebu Leheb’in bir diğer oğlu olan 2. Oğlu Uteybe’ye nikahlandı ise de. “Tebbet ” suresi nazil olunca düğünleri olmadan ayrılmışlardır. Hazreti Rukayye vefat ettikten sonra, Peygamber Efendimiz Hazreti Ümmü Gülsüm’ü de Hazreti Osman ile nikahlamıştır. Hicretin dokuzuncu yılında ise Hazreti Ümmü Gülsüm vefat etmiştir. Cenaze Namazını Peygamber Efendimiz kıldırmış ve defin olunurken kabri yanında durmuş ve mübarek gözlerinden yaşlar dökülmüştür.

4. Fatıma (r.a): Peygamber Efendimizin dördüncü ve son kızıdır. Hazreti Ali’nin zevcesi ve Hazreti Ömer’in ise kayın validesidir. Hicretten 13 yıl önce, Mekke’de doğmuştur. Hazreti Fatıma 24 yaşında Peygamberimizin vefatından altı ay sonra vefat etmiştir. Hazreti Fatima’nın Hassan, Hüseyin adında 2 Oğlu ile Ümmü Gülsüm ve Zeyneb adında 2 Kızı olmuştur. Peygamberimizin soyu Hazreti Fatima’dan gelmektedir.

Peygamber Efendimizin Erkek Evlatları

1. Kasım (r.a) :Peygamber Efendimizin 3 tane Oğlundan birincisidir. Bunun için, Hazreti Kasım’dan nispet ile Efendimize Ebul Kasım denilmiştir. Hazreti Kasım nübüvvetten önce Mekke’de dünyaya gelmiştir. Annesi, Hatice tül Kübra’dır. Hazreti Kasım 17 aylık iken vefat etmiştir.

2. Abdullah (r.a): Peygamber Efendimizin Hatice tül Kübra’dan olan son oğludur. Nübüvvetten sonra doğmuştur ve daha sütten dahi kesilmeden vefat etmiştir. Hazreti Abdullah’a Tayyib ve Tahir’de denilmiştir.

3. İbrahim (r.a): Peygamber Efendimizin Oğullarının üçüncüsüdür ve çocuklarının sonuncusudur. Heraklius’un Mısır valisi olan Mukavkis’in hediye gönderdiği ve Peygamber Efendimiz ile evlenen ve Peygamberimizin çok değer verdiği Maruye’nin oğludur. Hicretin 8. senesinde 1,5 yaşında iken vefat etmiştir.