Dolar (USD)
32.61
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2495.55
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Politico: ABD ve Rusya Türkiye'ye dur diyemez

ABD merkezli gazetecilik organizasyonu Politico, Rusya ve ABD'nin Pençe - Kılıç Harekatı'na neden karşı çıkamayacağına dair bir analiz yayımladı.
Politico: ABD ve Rusya Türkiye'ye dur diyemez
25 Kasım 2022 12:28:15
ABD merkezli gazetecilik organizasyonu Politico, Rusya ve ABD'nin Pençe - Kılıç Harekatı'na neden karşı çıkamayacağına dair bir analiz yayımladı.

Milatgazetesi.com / ÖZEL

Türkiye'nin terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik Irak ve Suriye'de başlattığı harekat dünyada geniş yankı buldu. Türkiye terör yuvalarını bir bir imha ederken, harekat için Rusya ve ABD'nin ne diyeceği merak konusu oldu. Her iki ülkeden de fazla ses yükselmedi. Hatta Washington, son yaptığı bu harekatının Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı olduğunu belirtti. ABD merkezli gazetecilik organizasyonu Politico ise, Suriye'de at koşturan iki ülkenin neden Türkiye'ye karşı çıkamayacağına dair bir analiz yayımladı.

Pençe Kılıç Harekatı hakkında dikkat çeken ifadelerin yer aldığı analiz, okuyuculara 'ABD ve Rusya, Türkiye'nin yeni Suriye saldırısını durduramaz' başlığıyla sunuldu.

''Türkiye, Suriye'de daha fazla ABD müttefiki savaşçıyı öldürmekle tehdit ediyor ve ABD ile Rusya bunu durdurmak için çok çaba sarf etmeyebilir'' şeklinde başlayan analizde şu ifadeler yer aldı:

Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki son ölümcül hava bombardımanlarına atıfta bulunarak "Uçaklarımız, toplarımız ve silahlarımızla birkaç gündür teröristlerin üzerine gidiyoruz. Allah'ın izniyle, en kısa sürede tanklarımızla, askerlerimizle hepsini kökünden kazıyacağız'' dedi.

‘ABD VE RUSYA TÜRKİYE’Yİ TAMAMEN DURDURAMAZ’

Harekatla ilgili görüşlerini bildiren Ortadoğu Enstitüsü'nden ve St. Lawrence Üniversitesi'nden Howard Eissenstat “Türkiye mevcut Suriye saldırısı konusunda oldukça ciddi” derken, ''Mevcut koşullar altında Rusya veya ABD, Türkiye'nin eylemlerine sınır koyabilir, ancak bunları tamamen durduramaz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan hem Rusya'nın hem de ABD'nin Türkiye'nin bir kara saldırısı başlatmasından endişelenmek için nedenleri var.

Rusya, Esed'i desteklerken, Türkiye onu devirmek isteyen direnişçileri destekliyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte , "Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlama konusundaki endişelerini anlıyor ve saygı duyuyoruz" dedi ve ekledi:

''Aynı zamanda, tüm tarafları genel durumun istikrarsızlaşmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.''

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ise Türkiye'nin kendisini ve vatandaşlarını savunmak için meşru bir hakkı olduğunu söyledi, ancak sınır ötesi operasyonların ‘bazı SDG ortaklarımızı sınırlayacak ve bir tepkiye zorlayabileceğini’ de sözlerine ekledi.

Pentagon basın sekreteri yardımcısı Sabrine Singh de gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm taraflarda ve görüşmelerimizde gerilimi azaltma çağrısı yapmaya devam ediyoruz'' dedi.

ABD NEDEN ‘DUR’ DİYEMEZ?

Ancak Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden Soner Çağaptay, bu ifadelerin gidişatı tam olarak yansıtmadığını, çünkü ‘Ankara'nın bir operasyon için tüm yıldızları hemen hemen aynı hizaya getirdiğini’ söyledi.

Çağaptay’a göre ABD, İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya katılımının Türkiye tarafından kabul edilmesi için çok güçlü bir şekilde direnmeyebilir. Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye zar zor tepki gösteren bir açıklama yapması, Washington'un hafif yaklaşımının kanıtı. Çağaptay ayrıca, "Uzun zamandır Türkiye'nin Suriye'ye harekatını güzelce dile getiren bir açıklama hatırlamıyorum" dedi.

RUSYA NEDEN ‘DUR’ DİYEMEZ?

Ve Rusya, Türkiye'nin ekonomisi ve enerji sektörü için milyonlar sağlıyor ve önümüzdeki yıl düzenlenmesi planlanan seçimler öncesinde Erdoğan'ı destekliyor.

Durum böyleyken, Türkiye Suriye'de daha fazla YPG'li - ve Amerikan müttefiki - imha ederken ABD ve Rusya kenarda durabilir.