Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazan coşkusu zirvede

Müslümanların kıblesi Kabe-i Muazzama'da Ramazan ayı yoğunluğu yaşanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden kutsal topraklara Umre için gelen Müslümanlar, Kabe'yi dualar eşliğinde tavaf ediyor. Medine' ziyaretinde bulunanlar ise
Ramazan coşkusu zirvede
01 Ağustos 2013 00:00:00
Müslümanların kıblesi Kabe-i Muazzama'da Ramazan ayı yoğunluğu yaşanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden kutsal topraklara Umre için gelen Müslümanlar, Kabe'yi dualar eşliğinde tavaf ediyor. Medine' ziyaretinde bulunanlar ise

HAZIRLAYAN: SABRİ GÜLTEKİN - [email protected]

Günün Ayeti

"Biz, Beyt'i (Kabe'yi) insanlara toplanma mahalli ve güvenli bir yer kıldık. Siz de İbrahim'in makamından bir namaz yeri edinin (orada namaz kılın). İbrahim ve İsmail'e, Tavaf edenler, ibadete kapananlar, rüku00fb ve secde edenler için Evim'i temiz tutun, diye emretmiştik." (BAKARA, 125)

Günün Hadisi

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) buyuruyor ki: "Umre, kendisi ile öbür umre arasındaki zaman içinde işlenen günahlara kefarettir. Haccı mebrurun Cennet'ten başka karşılığı yoktur." (Müslim)

Hz. Muhammed'in Ravza-i Mutahharası'nda gözyaşları döküyor.

Ramazan ayını geçirmek için Suudi Arabistan'ın Mekke şehrine gelen ziyaretçiler, hem umrelerini yapıyor hem de mübarek ayın heyecanını yaşıyor. Kabe'de açılan sofralarda ezan anı büyük bir heyecanla beklenirken eller dua için kalkıyor. Ezan'ın okunacağı vakte kadar Kur'an okuyan ziyaretçiler yakınlarına, ülkelerine, sıkıntı çeken dünya Müslümanlarına dualar ederek vaktin her anını değerlendirmeye çalışıyor. İftara kısa bir süre kalıncaya kadar sofra hazırlıklarken yaşanan heyecan göze çarpıyor. Ramazan ayını Kabe'de geçirmek isteyen Türkler, kurdukları sofralar ile dikkati çekiyor. Türk ziyaretçiler sofralarına dünyanın bir çok ülkesinden gelen misafirleri de davet ederek hep beraber ezanı bekliyor. Türk umreciler konuklarına hurma ve Arap kahvesinin yanı sıra peynir, zeytin, üzüm, muz ve çeşitli içeçekleri ikram ediyor.

5 milyon aşık Kabe'de

Kabe'nin etrafındaki genişletme çalışmaları dolayısıyla oluşan sıkışıklıkları azaltmak amacıyla kurulan yeni tavaf köprüsünün açılmasıyla birlikte, bu platformda saatte 7 bin kişinin tavaf yapabileceği belirtiliyor. Hac Bakanlığı Sözcüsü Hatim Kadi, 5 milyon kişinin Ramazan ayını Kabe'de geçireceğini tahmin ettiklerini ifade ediyor. Öte yandan, trafikte sıkışıklıkların önlenmesi amacıyla Mekke'nin farklı yönlerdeki girişlerinde 15 milyon araçlık dev otoparklar hizmete açıldı. Ziyaretçiler artık otoparklardan 15 bin otobüsle Kabe'nin yanıbaşına kadar taşınıyor.

Peygamber makamında yoğunluk

İlk olarak Hz. Muhammed Mustafa (sav) tarafından inşa edilen Ravza-i Mutahhara'nın bulunduğu Medine şehrindeki Mescid-i Nebevi ziyaretçi akınına uğruyor. Umre için gelen Müslümanlar günün her saatinde burada namaz kılıp, dua ederek vakitlerinin çoğunu burada geçiriyor. Hz. Muhammed Mustafa'nın(sav) kabrinin önünde toplanan Müslümanlar gözyaşlarıyla dua ediyor.

Dua iklimi

İki cihan serveri Hazreti Muhammed Mustafa(sav)'nın Hz. Ebubekir(ra)'e öğrettiği dua: "Allah'ım, Peygamberin Muhammed, dostun İbrahim, sırdaşın Musa, kelime ve ruhundan olan İsa hürmetine, Musa'ya inen Tevrat, İsa'ya inen İncil, Davut'a inen Zebur, Muhammed'e inen Kur'an hürmetine, bütün peygamberlerine indirdiğin vahiy hürmetine, mahlukatın üzerindeki kaza ve takdirin, Senden isteyenlere verdiklerin; fakir ettiğin zenginler, zengin ettiğin fakirler, hidayete ulaştırdığın kimseler hürmetine, Kur'an-ı Kerim'de olan Samed, Ehad ve Tahir isimlerin hürmetine, gündüzleri aydınlatıp geceleri karartan ismin hürmetine, azamet ve kibriyan ve zatının nu00fbru hürmetine, Senin kuvvet ve kudretinle Kur'an-ı Kerim'i okuyup anlamamı ve bütün hareketlerimi ona uydurmamı Senden dilerim. Güç ve kuvvet ancak Sendendir. Ey merhametlilerin en merhametlisi!"

Asr-ı Saadet İkliminden

PEYGAMBERİMİZİN YAKIN AKRABASINI Du00c2VETİ

"Önce en yakın akrabanı (Allah'ın azabıyla) korkut" (Şuara Su00fbresi, 214) anlamındaki ayet-i celu00eele inince Rasul-i Ekrem (sav), Safa Tepesi'ne çıkarak:

"Ey Abdülmuttaliboğulları, ey Fihroğulları, ey Abdimenafoğulları, ey Zühreoğulları..." diyerek bütün akrabasına oymak oymak seslendi. Hepsi toplandıktan sonra:

-"Ey Kureyş cemaati, size "şu dağın eteğinde veya şu vadide düşman süvarisi var. Üzerinize baskın yapacak desem, bana inanır mısınız?" diye sordu. Hepsi bir ağızdan:

-"Evet, inanırız, çünkü şimdiye kadar senden hiç yalan duymadık, sen yalan söylemezsin..." dediler. O zaman Rasu00fblullah(sav):

-"O halde ben size, önümüzde şiddetli bir azab günü bulunduğunu, Allah'a inanıp, O'na kulluk etmeyenlerin bu büyük azaba uğrayacaklarını haber veriyorum. Yemin ederim ki, Allah'tan başka ibadete layık tanrı yoktur. Ben de Allah'ın size ve bütün insanlara gönderdiği Peygamberiyim. (Rasu00fbl-i Ekrem her bir oymağa ayrı ayrı hitab ederek) Allah'tan kendinizi ibadet karşılığında satın alarak, azabından kurtarınız. Bu azabtan kurtulmanız için, ben Allah tarafından verilmiş hiç bir nüfu00fbza sahip değilim..."(64/2)

-"Ey Kureyş Cemaati! Siz uykuya dalar gibi öleceksiniz. Uykudan uyanır gibi dirileceksiniz. Kabirden kalkıp Allah divanına varınca, muhakkak dünyadaki bütün yaptıklarınızdan hesaba çekileceksiniz. İyiliklerinizin mükafatını, kötülüklerinizin de cezasını göreceksiniz. "O Mükafat ebedi Cennet, ceza da Cehennem'e girmektir..." (Buharu00ee, 3/191 ve 4/161; Tecrid Tercemesi, 8/252-255) diyerek sözlerini bitirdi.

Peygamberimiz (sav)'in bu sözleri, umumi bir muhalefetle karşılanmadı. Yalnızca Ebu00fb Leheb:

-"Helak olasıca, bizi bunun için mi çağırdın?" sözleriyle Rasu00fblullah (sav)'in gönlünü kırdı. Bunun üzerine onun hakkında:

"Ebu00fb Leheb'in iki elleri kurusun, yok olsun. O'na ne malı ne de kazandığı fayda verdi. Alevli bir ateşe yaslanacaktır O. Boynunda bükülmüş bir ip olduğu halde, karısı da odun hammalı olarak." (Leheb Su00fbresi, 1-5) mealindeki su00fbre-i celu00eele nazil oldu.( İbnü'l-Esu00eer, el-Kamil, 2/60-61; Tarih-i Din-i İslam, 2/154)

Esma-ül Hüsna

EL-VALİ:

Bu muazzam kainatı ve bütün hadisatı tek başına idare eden.

EL-MÜTEALİ:

Aklın mümkün gördüğü her şeyden, her halden pek yüce olan.

EL-BER:

Kullarına iyilik ve ihsanı, nimetleri bol olan.

Fıkıh Penceresi - DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN

Bir kadın, oruçlu iken gün içinde adet kanı gelirse durumu ne olur?

- Kadının o gün orucu bozulmuş olur. Ramazan'dan sonra kaza etmelidir.

Sahura kalkmak niyet yerine geçer mi?

- Evet, bir kişi sahura oruç tutma niyeti ile kalkarsa, sahuru yapması niyet yerine geçerlidir.

Şayet kadın oruç tutarken gün içinde adet kanı gelirse, orucu bozulmuştur. Bu kadının akşama kadar oruçlu gibi beklemesi gerekir mi?

- Orucu bozulmuştur. Beklemesi gerekmez, yiyip içebilir.

Pazar, market vb. yerlerden gıda maddeleri alırken, tadına bakmak orucu bozar mı?

- En güzeli tadına bakmamaktır. Fakat aldanma endişesiyle gıda maddelerinin sadece tadına bakmak yutmamak şartıyla orucu bozmaz.

Doktorunuzdan Tavsiyeler - PROF. DR. SEFA SAYGILI

Zihinsel arınma için oruç şart

Oruç tutmak tabiatın en eski tedavi metotlarından biridir. Hayvanlar hastalandıklarında içgüdüleriyle oruç tutarlar. Oysa insanlar tabiatlarından uzaklaştığı için, hastalandıklarında içgüdülerinin yönlendirmesiyle iştahın azalmasına ayak uydurup bedenin temizlenebilmesi için oruca girecekleri yerde, "kuvvet kazanmak" amacıyla ona daha çok besin yüklemeye çalışırlar.

Sadece İslamiyet'te değil, bütün dinlerde oruç vardır. Oruç semavi dinlerle sınırlı da değildir. Dini rehberler çağlar boyunca sadece sağlık için değil, fakat zihinsel ve ruhsal arınma için de sık sık oruç tutmuşlar. Çünkü onların çoğu, çok yemek yemeyi, çok konuşmayı ve çok uyumayı sevmez. Yunan filozofları Sokrat, Eflatun ve Pisagor, önemli zihinsel çalışmalarda ve özel sınavlara girmeden önce daima oruç tutarlardı. Çünkü oruç tutmanın zihni gücü artırdığını biliyorlardı. Büyük Yunan Matematikçisi ve Filozofu Pisagor Okült ruhsal bilimler öğrenmek için Mısır'a gittiği zaman, ilk 40 gün oruç tutması şart koşuldu. Çünkü bir Mısırlı üstad, "Sana öğreteceğimiz şeyleri kavrayabilmen için 40 gün oruç tutman gereklidir" diye açıklamıştır.

Hıristiyanlık'ta ve Musevilik'te de oruç vardır. Hz. Musa, Sina Dağı'nda 10 emri almadan önce 40 oruç tutmuştur.

Tebessüm

Baba erenlerden davet yorumu

Sohbet sırasında Bektaşi'ye sormuşlar:

-Baba Erenler niçin oruç tutmazsın?

Bektaşi'de mazeret hazırdır:

-Vallahi tutmak isterim ama halim mecalim yok.

Bektaşi'yi zorda bırakmak için bir soru daha sorarlar:

-İftara çağırsalar gider misin?

-Doğrusu ne yapar eder giderim.

Bektaşi'nin bu cevabına itirazlarını bildirirler:

-Bu nasıl olur? Allah'ın emrini dinlemiyorsun da kulların davetini kaçırmıyorsun!

Bektaşi'nin cevabı hazırdır:

-Bunda şaşılacak ne var? Bilirsiniz ki, Cenab-ı Hak merhametlilerin merhametlisidir ve affedicidir. Fakat insanlar böyle midir? Onlar, en küçük bir sebepten güceniverirler. Bunun için kulların davetlerini kaçırmamak gerekir.

Mani

Su içtim serinledim

Derde düşdüm inledim

Takvimi okuyunca

Büyük sözü dinledim

Evveli rahmettir kula

Girelim sıdk ile yola

Hulu00fbs ile eyleyelim

Ta ki, dua makbul ola