Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ramazan Suriye'ye barış getirsin

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ramazan ayının Suriye'ye barış getirmesi temennisinde bulunarak, 'Ümit ederiz ki kalıcı bir barışı tesis etmek için bütün taraflar harekete geçer' dedi.
Ramazan Suriye'ye barış getirsin
09 Temmuz 2013 15:00:00
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ramazan ayının Suriye'ye barış getirmesi temennisinde bulunarak, 'Ümit ederiz ki kalıcı bir barışı tesis etmek için bütün taraflar harekete geçer' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed Asi el Carba ve beraberindeki heyeti Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda kabul etti.
Carba'yı yeni görevinden ötürü tebrik eden Davutoğlu, Suriye'nin belki de tarihinin en kritik aşamasından geçtiğine işaret ederek, bu dönemde en önemli hususun, Suriye halkının temsilcilerinin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri ve aralarındaki ihtilafları gidererek bir an önce Suriye'nin geleceği konusunda gerekli adımları atmaları olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, ramazan ayının, Suriyelilerin çektiği acılara son vermesi ve Suriye'ye barış getirmesi temennisinde bulunarak, şöyle konuştu:
"Ramazanın ilk gününde ben de ilk iftarımı inşallah ailemle birlikte Nizip'te mülteci kardeşlerimizle açacağım. İnşallah bu ramazan, Suriyeli kardeşlerimizin acı ve ıstırap çektiği son ramazan olur. İnşallah en kısa zamanda ramazanın da bereketiyle Suriyeli kardeşlerimiz arasında birlik, beraberlik hakim olur ve halkın talepleri, sizlerin talepleri doğrultusunda gerekli siyasi değişim gerçekleşir, bütün Suriye'de barış hakim olur."
Davutoğlu, Şam ve Halep'te, özellikle de son günlerde Humus'ta yaşananlardan duyduğu üzüntüyü de dile getirerek, "Ümit ederiz ki bu ramazan ayında en azından bir şekilde bu silahlar ve kan akması durur ve kalıcı bir barışı tesis etmek için bütün taraflar harekete geçer" dedi.
SMDK'yı, Suriye halkının tek temsilcisi olarak gördüklerini ve koalisyonun bu anlamda önemli bir görev ifa ettiğini belirten Davutoğlu, "Bu ramazan, 3. ramazanlarını Türkiye'de yapacak mülteci kardeşlerimiz var, misafirlerimiz var. Bu misafirlerimize de en iyi şekilde ramazanlarını geçirmeleri için her türlü imkanı sağlıyoruz, bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz. Ümit ederiz, onlar da en kısa zamanda evlerine, yurtlarına dönerler ve bayramı Suriye'de yaparlar. Suriye'de halkın iradesi yönünde gerçekleşecek bir değişim, gerçek bir bayram niteliği taşıyacaktır." diye konuştu.
Türkiye, Arap ve İslam alemine kapanmış kapıyı araladı
SMDK Başkanı Ahmed Asi el Carba da koalisyonun başkanlık seçimlerinin ardından ilk olarak Davutoğlu'nu ziyaret etmek istediklerini söyleyerek, "Türkiye hükümetine, halkına şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Bizi bu zor günlerde asla yalnız bırakmadınız" diye konuştu.
Türkiye'nin, siyasi liderlere, askeri alanda ve koalisyon bünyesinde çalışanlara ve sığınmacılara kucak açtığını ifade eden Carba, Türk hükümetinin ve halkının Suriyelilere gösterdiği misafirperverliği "büyük bir asalet örneği" olarak nitelendirdi.
SMDK Başkanı Carba, "Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğine, yardımına özellikle bu zor günlerde çok ihtiyacımız var. Lütfen bize yardımcı olmak için siyasi duruşunuzu çok güçlü bir şekilde belirtin" ifadesini de kullandı.
Carba'nın, "Sizler çok iyisiniz, o yüzden biz mütemadiyen sizlerden bir şeyler istiyoruz, kusura bakmayın" sözleri üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kardeşin kardeşten bir şey istemesinden daha doğal bir durum yok" yanıtını verdi.
Görüşme, konuşmaların ve görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.