Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2496.62
BIST 100
9457.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Regaip kandili ne zaman, hangi tarihte? Regaip kandili hangi gün kutlanacak?

3 ayların başlangıcı olan Regaip kandili için geri sayım başladı. Müslümanlar Regaip kandilinin ne zaman ve hangi tarihte olacağına dair araştırma içinde. Regaip Kandili 2018 hangi güne denk geliyor? Müslümanların ibadetlerle gecirdiği Regaip Kandili gecesi için merak had safhada. 3 Ayların müjdecisi olan Regaip Kandili hangi gün? ne zaman kutlanacak, hangi tarihte? İşte detaylar.
Regaip kandili ne zaman, hangi tarihte? Regaip kandili hangi gün kutlanacak?
15 Mart 2018 14:37:00
3 ayların başlangıcı olan Regaip kandili için geri sayım başladı. Müslümanlar Regaip kandilinin ne zaman ve hangi tarihte olacağına dair araştırma içinde. Regaip Kandili 2018 hangi güne denk geliyor? Müslümanların ibadetlerle gecirdiği Regaip Kandili gecesi için merak had safhada. 3 Ayların müjdecisi olan Regaip Kandili hangi gün? ne zaman kutlanacak, hangi tarihte? İşte detaylar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Regaip Kandilinin hangi tarihte olacağına dair açıklamayı yaptı. 3 Aylar'a girişin habercisi olan Regaip Kandili ile ilgili Vatandaşlar yoğun bir araştırmaya girmiş durumda. İşte hayırlı gecelerden biri olan ve müslümanların ibadetlerle geçirdiği Regaip Kandili ile ilgili hazırladığımız Regaip Kandili ne zaman? haberinin tüm detayları.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN? HANGİ TARİHTE?

Milyonlarca vatandaş tarafından araştırılan Regaip Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığıtarafından yapılan açıklamaya göre 21 Mart ile 22 Mart'ı bağlayan gece idrak edilecek.

REGAİP KANDİLİ NEDİR? NE ANLAMA GELİR?

Regaib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğu00eeb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğu00eebe"dir. "Reğu00eebe"nin çoğulu da "reğaib" dir. Kelime olarak "Regaib'in aslı budur.

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Dini hayatımızda " Üç Aylar" diye bilinen çok feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimine bir kez daha girmek üzereyiz.30 Mart Perşembe gecesi Regaib Kandilidir. 29 Mart çarşamba günü ise Üç Ayların ilki olan Recep ayının birinci günüdür.

Üç Aylar kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Mübarek Üç aylar Rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükunun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylardır.

Bu aylar girince, müminlerin kalplerini manevi bir hava kaplar, ruhları şenlenir. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Cenab-ı Hakk'ın Rahmeti ve huzuru bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar.

Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; " Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur."

Hz.Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;" Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır." Buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

Ülkemizde de asırlardır bir "Üç Aylar" geleneği oluşmuş; Ramazana hazırlık Recep ayının gelmesiyle başlar hale gelmiştir.

Üç Aylar mübarek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaib gecesi, yirmiyedinci gecesi Mirac Gecesidir.

30 Mart Perşembe gecesi idrak edeceğimiz Regaib gecesi ise ; Cenab-ı Hakk'ın ilahi ihsan, rahmet ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi ve samimi kalplerle Allah'a yönelenlerin affedilme ümitleri vesilesiyle, Müslümanlar tarafından heyecanla beklendiği ve gönülden arzu edildiği için Recep ayının ilk Cuma gecesine " Regaib Kandili "denmiştir. Regaib kandili, Recep ayının 27.gecesindeki Mirac ve Şaban ayının 15.gecesindeki Berat kandillerini, Ramazan ayını, Kadir gecesini ve Ramazan ve Kurban Bayramlarınız müjdeleyen mübarek bir gecedir.

Recep ayı içerisinde bulunan bir başka mübarek gecede Mirac gecesidir. Mirac gecesi; Allah'ın Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed'i Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ve oradan da göklerin derinliklerine yükselttiği gecedir. Cenab-ı Hakk'ın Hz.Peygambere büyük hakikatların ilahi sırlarını gösterdiği, vasıtaları kaldırarak İlahi Vahye muhatap kıldığı, müminlere namazın farz kılındığı ve biz Müslümanlar için de İlahi Lütuflarla dolu olan bir gecedir.

Üç Ayların ikincisi olan Şaban ayı ve onun içerisinde bulunan Berat Gecesi de Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber (S.A.V.) Şaban ayına ve bu ayın 15.gecesi olan Berat gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya etmişlerdir.

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir gecesinin ise dini hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır.

-2-

Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.

İşte bunun için Müslümanlar arasında " Üç Aylar" diye adlandırılan Recep, Şşaban ve Ramazan ayları Yüce Mevla'nın bizlere ikram ettiği faziletli ve feyizli birer zaman dilimleridir. Yapılan dileklerin dalga dalga Allah'a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller gecesidir. Melek'i olduğu kadar, Şeytani özelliklere de sahip ve günah işlemeye müsait olan insanın, günahlardan tevbe edip temizlenmesi için Üç Aylar bir fırsattır.

Kısaca Üç Aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Namaza başlayanlar, ibadetlerini çoğaltanlar, oruç tutanlar ,tövbe ile Allah'a yönelenler gibi manevi kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır. Üç Aylar,

Nefsi muhasebemizi yeniden yapmamıza vesile olan mübarek Üç Aylar ve kandiller, dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, Allah'a yönelmemiz, hayatımıza çeki düzen vermemiz açısından büyük bir fırsattır.

İşte idrak edeceğimiz mübarek Üç Aylar; Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün çevremize karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata , ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır. Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ayrılıkları, şahsi menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli, her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce dinimizin bizden istediği barış, hoşgörü, kardeşlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.

Bütün okuyucularımızın ve milletimizin Üç Aylarını ve Regaib kandillerini kutluyor, başta milletimiz, memleketimiz ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.

REGAİP KANDİLİNDE HANGİ İBADETLERİ YAPARIZ? u2013 Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. u2013 Peygamber Efendimize (s.a.s.) salat ve selamlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. u2013 Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatu00ee meselelerde derin düşüncelere girmeli. 4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevu00ee iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı u2013 Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli. u2013 Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı. u2013 Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli. u2013 Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli. -Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli. u2013 Hayattaki manevu00ee büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli. -Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli. Recep ayının başlangıcında Peygamberimizin şöyle dua ettiği rivayetler arasında yer almaktadır: - "Ey Allah'ım! Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259.)" Regaip Kandili, Recep ayının 27. gecesindeki Mirac ve Şaban ayının 15. gecesindeki Berat kandillerini; Ramazan ayını, Kadir gecesini, Ramazan ve kurban bayramlarını müjdeleyen mübarek bir gecedir.

aylarda yapılacak ibadetler edilecek dualar ve başlangıç tarihi

3 AYLAR NE ZAMAN? 2018 RAMAZAN AYI HANGİ TARİHTE, NE ZAMAN?

3 ayların gelmesiyle yüreklerinde farklı bir coşku oluşan Müslümanlar, 2018 yılına yaklaşmamız ile birlikte 3 ayların ne zaman başlayacağı sorusuna yanıt aramaya başladı. 2018 yılında 3 aylar 19 Mart 2018 tarihinde Receb ayı ile birlikte başlayacak. 22 Mart 2018 tarihinde Regaib Kandili idrak edilecek. 13 Nisan 2018 tarihinde ise Miraç Kandili karşılanacak.

17 Nisan 2018 tarihinde Şaban ayı başlayacak ve 30 Nisan 2018 tarihinde Berat Kandili idrak edilecek. 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı ise 16 Mayıs 2018 tarihinde idrak edilmeye başlanacak. Kadir Gecesi ise 10 Haziran 2018 tarihine denk gelmektedir. Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramı ise 15 Haziran'da kutlanmaya başlanacak ve 17 Haziran 2018'de bayram son bulacak.

Peki üç aylarda hangi ibadetler yapılmalı?

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir. u2013 Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. u2013 Peygamber Efendimize (s.a.s.) salat ve selamlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. u2013 Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatu00ee meselelerde derin düşüncelere girmeli. u2013 Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli. u2013 Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı. u2013 Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli. u2013 Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli. -Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli. u2013 Hayattaki manevu00ee büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli. -Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

Üç ayların önemi

3 aylar, Rahman olan Allah'ın rahmetinin sağnak sağnak yağdığı aylardır.

Diğer vakitlerde ibadat-u taate on sevap veriliyorsa, Receb, Şaban ve Ramazan aylarında ihlas ve samimiyete bağlı olarak kat kat daha fazla sevap verilir.

Üç aylar, yılda bir defa gelen ve ahiret ticaretinin yapıldığı mümtaz aylardır. Bereket ve feyzinden İstifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsu00ee aylardır.

Bu eşsiz aylarda ahirete yönelik amelleri diğer vakitlere nispeten daha fazla çoğaltmak gerekir. Bu aylarda daha fazla Kur'an-ı Keru00eem okumak, ilme daha fazla yönelmek, ibadet ve tefekküre ve İslamu00ee hizmetlere daha fazla vakit ayırmak Mü'min'ler için kaçınılmaz bir fırsat olmalıdır.

İşte bu sebeple üç ayların ve üç aylar içerisinde bulunan mübarek gecelerin büyük bir sevinç ve coşkunlukla ihya edilmesi büyük önem arz etmektedir. Buna mukabil olarak da bu ayların fazilet ve bereketinden mahrum kalan kimseler ise büyük hayırlardan mahrum kalmış demektir. Müslümanların uyanık davranıp bu ayları ganimet bilmesi, bir anını bile gaflet içerisinde geçirmemesi gerekir.

Nebu00ee (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Recep ayı girdiği zaman:

"Allah'ım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve Ramazan ayını da bize mübarek eyle (Ramazan'a kavuştur)" diye dua etmişlerdir. (AhmedibnüHanbel, el-Müsned, 1/259)

2018 KANDİL TARİHLERİ

Regaip Kandili tarihi: 18/19 Mart 2018 Paz/Pt

Miraç Kandili tarihi: 13/14 Nisan 2018 Cum/Ct

Berat Kandili tarihi: 30 Nisan/01 Mayıs 2018 Pt/Sal

Mevlid Kandili tarihi: 19/20 Kasım 2018 Pt/Sal

KANDİLLERDE NELER YAPILMALIDIR? Kandillerde İslam dininin temel ibadetleri yerine getirilir ve işlenilen günahların affı için Allah'tan af dilenir. Öte yandan aşağıdaki ibadetlerin yapılması tavsiye edilir; Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir, Kur'an-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir, Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları eder, Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır, Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır, Dualar edilir, şükür namazı kılınır.