Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2424.71
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rumkale festivalle taçlandı

Fırat’ın incisi Rumkale’den tüm Dünya’ya barış ve kardeşlik mesajı veren Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, “Fırat tarihtir, Fırat kardeşliktir, Fırat barıştır. Ordumuzun başlattığı Barış Pınarı Harekatı tamamlandığında Fırat’ın doğusu daha da güzelleşecek” dedi.
Rumkale festivalle taçlandı
14 Ekim 2019 10:35:00
Fırat’ın incisi Rumkale’den tüm Dünya’ya barış ve kardeşlik mesajı veren Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, “Fırat tarihtir, Fırat kardeşliktir, Fırat barıştır. Ordumuzun başlattığı Barış Pınarı Harekatı tamamlandığında Fırat’ın doğusu daha da güzelleşecek” dedi.

MEHMET GÜNGÖRDÜ/GAZİANTEP

Gelenekselleştirilen festivalle yeni bir mecraya yelken açan doğunun incisi, üçüncü kez saklı cennet Rumkale’ye tacını taktı! Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen su sporları festivalinin müzikli kısmı, Barış Pınarı Harekatı’ndan dolayı iptal edildi.

Onurluyuz şerefliyiz

Rumkale Su Sporları Festivali’nin açılışından önce konuşan Başkan Şahin, Türkiye olarak tarihi bir günden geçtiklerini vurgulayarak, “Mehmetçiğimiz, ordumuz Barış Pınarı Harekatı’yla Fırat’ın doğusunda. Onurluyuz, şerefliyiz, hem kendi sınırımızı hem Suriye sınırını korumak hem de güvenlik koridoru oluşturarak Suriyeli mültecilerin memleketlerine dönmesi için sefere çıktık, rabbim muzaffer eylesin. Mehmetçiğimin ayağına taş değmesin. Türkiye’den gelen yüzücülerle, profesyonel dalgıçlarla, milli sporcularımızla bugün buradayız. Eğer Fırat Kalkanı olmasaydı bugün bunları konuşamazdık, Barış Pınarı Harekatıyla Fırat’ın doğusu güzelliğe kavuşacak” dedi.

Rumkale’de kahfe keyfi

“Yaşadığımız coğrafyada büyük bir medeniyetin taşıyıcısıyız. Dünya’nın en eski yerleşim merkezindeyiz” diyen Şahin, “ Fırat tarihtir, Fırat kardeşliktir, Fırat barıştır, suyun altında büyük bir tarih var Roma ve Hitit dönemi var. Yürüttüğümüz çalışmalarla Rumkale’de yaşamı başlatmak istiyoruz. Atalarımız bu kaleye can verd. Biz torunları olarak bir lavanta ormanında bir seyir tepesinde kalede, insanlara bir menengiç kahvesi içme keyfini yaşatacağız” dedi.

Dünya’nın turizm güzergahı burası

Gaziantep Valisi Davut Gül ise, Mehmetçiğin yaptığı operasyonlarla bölgenin barış ve kardeşlik gördüğünü belirterek, “Rumkale’de su sporlarının yapılabileceğini herkese gösterdik. Gaziantep’in de Rumkale’nin de her geçen gün üzerine koyarak geliştirdiği bir potansiyeli var. Rumkale’yi koruyarak kullanmak çok önemli bu noktada; Halfetililere ve Yavuzelilere büyük bir görev düşüyor. Karkamış Antik Kentin gün yüzüne çıkmasıyla, Zeugma’nın eksikliklerinin tamamlanmasıyla beraber Zeugma’dan buraya kadar uzanan su yolu, Dünya’nın görmesi gereken bir turizm güzergahı olacaktır” dedi.

Flyboard gösterisi renk kattı

Dalgıçlar ve protokol Türk bayrağıyla birlikte günün anısına foto çektirilen festivale; milli dalgıçlardan Derya Can, Yaren Türk’le, 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda Dünya 2’ncisi Sümeyye Boyacı ve 3’üncüsü Sevilay Öztürk katıldı. Dünya üçüncülüğü ve çok sayıda Balkan şampiyonluğu bulunan Ali Komşusu, flyboard gösterisiyle festivale renk kattı.

Sporcular kıyasıya yarıştı

Festival yarışmalarında açık yüzme yarışında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen 210 yüzücü kulaç attı. Kano ve dragon bot yarışları adeta nefesleri kesti. 16 takımdan 352 sporcu, 5 kilometre uzunluğundaki parkurluk dragon bot yarışı, amansız bir mücadeleye sahne oldu. Açık yüzme yarışları erkekler kategorisinde, Gaziantep’ten unus Ayvazoğlu birinci oldu. Muhammed Talha Eryılmaz ikinci, İstanbul’dan Ömer Faruk Baysoy ise üçüncü tamamladı. Kadınlar kategorisinde, İstanbul’dan Nilay Erkal birinci, Gaziantep’ten Ekin Tuğ ikinci, Adana’dan Nilüfer Duman üçüncü oldu.Dragon yarışında Kaptan Demirbilek birinci geldi.

Yarışmalarda dereceye girenlere kupalarını ve madalyalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve protokol verdi.