Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sadece 13 milyon kitabımız var

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, 'Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var' dedi.
Sadece 13 milyon kitabımız var
20 May 2013 15:55:00
Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, 'Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Erzurum'da düzenlenen 6. Konuşan Kitap Şenliği'nde yaptığı konuşmada, bir kitabın insan hayatını, dünyanın kaderini değiştirebildiğini vurguladı.

Türkiye'deki kütüphanelerin nitelik ve nicelik bakımından diğer ülkelerin gerisinde olduğuna işaret eden Gül, "Uluslararası standartlara göre, Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var. 5 milyon nüfuslu Finlandiya'da bin 202 kütüphane bulunurken, 70 milyonluk Türkiye'de bu rakam sadece bin 434. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadığı aşikar" dedi.

Kütüphanelere ilgi duyan çocukların kitap okuma alışkanlığını daha kolay kazandığını belirten Gül, şöyle konuştu:

"Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirmek, yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğini canlandırmalıyız. Bu konuda belediyelerin önemli bir misyon üstlenebileceğini düşünüyorum ve buradan belediyelerimize çağrıda bulunmak istiyorum. İfa etmiş olduğunuz pek çok önemli hizmetin yanında gelin, illerinizde, ilçelerinizde hatta belediyelerinizde kütüphaneler kurun. Bu kütüphaneleri binlerce kitapla çeşitli etkinliklerle oyun alanları ve teknolojik imkanlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekanlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser bu olacaktır."

Gül, konuşmasının sonunda, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir" kitabında Erzurum'u anlattığı bölümü okudu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de "Hayatta başarılı olan insanlara bakın, bunlar salt kendi mesleklerinde başarılı olan insanlar değildir. Onlar başka meselelere de ilgi duyan, o meselelerde ne olup bitiğinin farkında olan insanlardır. Bu anlamda bir merak, gayret içinde olursanız hayat sizi arzu ettiğiniz her noktaya taşıyacaktır" dedi.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise sürekli okuyan, üreten, kendini geliştiren toplumların yüksek yaşam kalitesini yakalayabildiğini vurgulayarak, zekaları kitapla beslemeyen ulusların hüsranla yüz yüze kaldığını belirtti.

Konuşmaların ardından Ankara Radyosu sanatçısı Nurullah Akçayır konser verdi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu bar oynadı. Bazı sanatçı, şair, yazar, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin salondakilerle sohbet ettiği etkinlikte aşıklar atıştı.

Hayrünnisa Gül, 6. Konuşan Kitap Şenliği'ne katkı sağlayan kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi