Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2433.54
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sağlıkta tüketici değil üretici olmayı hedefliyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu TÜMSİAD 2. Sağlık Mezunları Kurultayının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda sağlık tüketicisi olmanın ötesinde sağlık üreticisi bir ülke konumunda olacağını belirtti.
Sağlıkta tüketici değil üretici olmayı hedefliyoruz
07 Aralık 2014 12:23:00
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu TÜMSİAD 2. Sağlık Mezunları Kurultayının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda sağlık tüketicisi olmanın ötesinde sağlık üreticisi bir ülke konumunda olacağını belirtti.

Mİktat ÇAKAR/ İSTANBUL

Türkiye de eğitim görmüş yurt dışında hizmet veren sağlıkçıları Türkiye de tekrar buluşturmayı amaç edinen TÜMSİAD 2. Sağlık Mezunları Kurultayının açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. Müezzinoğlu, 400 yabancı ülke vatandaşının Türkiye'de ücretsiz tedavi olabilmesi için yasal düzenleme yaptıklarını söyledi.

Açılışta konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu Türkiye'nin 2000'li yıllardan sonra sosyal politikalar alanında önemli gelişmelere imza attığını hatırlattı. Bu çalışmalar arasında en çok dikkat çeken hamlelerin başında sağlık sektörünün geldiğinin ifade eden Müezzinoğlu "Bu tespit bir faraziyeden öte rakamlar, yatırımlar, insan kaynakları ve dünya ölçeğinde elde ettiğimiz başarıların bir bütünü olarak ifade edilmektedir" dedi.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 27 yaşına kadar yabancı uyruklu öğrenci statüsüyle Türkiye'de yaşadığını belirterek, "Bu ülkede eğitimini tamamlamış bir kardeşiniz olarak, 31 yaşında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuş ama bu gün karşınızda bu medeni bir medeniyet anlayışının temsilcisi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Sağlık Bakanı olarak konuşuyorum" diyerek konuşmasını uzun tutabileceğini belirtti.

Müezzinoğlu Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda sağlık tüketicisi olmanın ötesinde sağlık üreticisi bir ülke konumunda olacağını belirterek "Türkiye ilaç sanayinde dünyaya hizmet sunabilmeyi, yalnız tüketen değil üretebilen, bu alanlarda da hem kendi insanına hem de insanlığa hizmet etmeyi ve gönül coğrafyasında ki insanları sömüren anlayışlara da dur diyebilmeyi merkezine almış durumdayız. O nedenle Türkiye sağlık bilimleri enstitüsü başkanlığını kurduk ve yasalaştırdık" dedi.

İNANCIMIZIN İLK EMRİ "OKUDUR"

"Biz ilk emri 'oku' diyen bir inancın mensuplarıyız" diyen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "Birilerinin insanlığı gönül coğrafyasındaki insanlarımızı daha fazla sömürmesine rıza gösteremeyiz. Biz ilk emri 'oku' diyen bir inancın mensuplarıyız. Dolayısıyla ilim Çin'de de olsa onu bulun diyen bir medeniyet anlayışının mensuplarıyız. O nedenle Tanzanya da ki Albinolu çocukların istismar ediliyor olması onların belirli amaçlarla organlarının nedeniyle öldürülüyor olması Müslüman'ı ve hayat felsefesi insanı merkeze alan bir anlayışı mutlaka zorunlu kılar. O zorunluluğu yerine getirebilmek gayreti içerisinde olmak zorundayız. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte gerek TİKA gerekse Yurtdışı Türkler Başkanlığımız o anlamdaki sorumluklarını nasıl geçtiğimiz yıllar da her geçen gün arttırarak devam ettirdilerse önümüzdeki süreçte de artırarak devam edeceğine inanıyoruz" dedi.

400 YABANCI ÜLKE VATANDAŞINI ÜCRETSIZ TEDAVI EDECEĞIZ

400 yabancı ülke vatandaşını ücretsiz tedavi edeceklerini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Pek çok gönül dostu ülkemizle ve Türkiye'nin sağlık alanında geldiği noktalarda anlaşmalar yaparak bazı ülkelerle 100, bazı ülkelerle 150 hastanın Türkiye'deki tedavilerini iki ülke arasındaki anlaşmalar çerçevesinde yapıyoruz. Gönül dostu ülkelerimizde zaman zaman anlaşma olmadığı için bizi üzüyordu. Bizim manen sorumluluğumuzu arttırıyordu. Bu yılbaşında yaptığımız bir yasal düzenlemeyle her yıl 400 yabancı ülke vatandaşı olan kardeşlerimizin Türkiye'de ücretsiz tedavi yapılabilmesi için yasal düzenleme yaptık. Bu yıl 300 civarında değişik ülkelerden gelen kardeşlerimizin tedavilerini yaptık. Buna iki tane refakatçinin de mali sorumluluklarını üstlendik. Biz diyoruz ki bu gönül coğrafyasında ki insanlar asla mağdur olmasın asla çaresiz kalmasın. Onlara uzanan ellerin olmadığı gibi bir algı da olmasınlar" şeklinde konuştu.

"Biz rahmet ve bereket medeniyetinin mensuplarıyız dolayısıyla harcadığımız paradan hayıflanacak değiliz bu kadar parayla ne kadar hayırlı ve bereketli bir iş yaptık diyerek bunun onurunu yaşamak istiyoruz" diye konuştu

Çok sayıda ülkenin sağlık bakanının da katılım gösterdiği programa TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Genç TÜMSİAD adına Genel Sekreteri Yasin Reçber, Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Alpay katılım gösterdi.

TÜRKİYE BİRİKMİŞ TECRÜBELERDEN YARARLANACAK

Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Alpay Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na Genç TÜMSİAD yayınlarını takdim ederek faaliyet ve projeler hakkında bilgi verdi. Yaptığı açıklamada sağlık turizminin önemine dikkat çeken Alpay ' buradan mezun olmuş sağlıkçıları yeniden Türkiye'ye getirerek Türkiye'nin sağlıkta yaptığı atılımları göstermek çok önemli. Bu sayede birikmiş tecrübelerini yeniden Türkiye de hizmet vermeye başlayarak daha donanımlı sağlıkçıların yetişmesine katkı yapabilirler. EMSEY hastanesi gibi son derece teknolojik donanımlara sahip dünya standartları ile yarışan hastanelere sahibiz. Türkiye sağlık turizmi açısından iyi durumda. Bu kurultaylar ve donanımlı hastanelerimizin artması ile Türkiye sağlık turizminde cazibe merkezi haline gelebilir. Bizler bunun gerçekleşmesi için daha fazla gayret edeceğiz' dediler.

SAĞLIK TURİZMİNE İLĞİ FAZLA

Genel Sekreter Yasin Reçber ise 'Türkiye'nin son yıllarda sağlık noktasında ciddi adımlar attığını artık her kes görüyor. Arap yarımadasından ülkemize sağlık turizmi noktasında çok fazla turist gelmekte. Artık avrupanın da sağlık turizmi noktasında dikkatini çekerek turist sayımızı artırmalıyız' dedi.