Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2430.59
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Salih’in Zengin dünyası

Çocuk edebiyatının son yıllardaki en aktif isimlerinden biri olan H. Salih Zengin’in kitapları, çocuklarımız için son derece ufuk açıcı ve faydalı bilgilerle donanmış hikâyelerle dolu…
Salih’in Zengin dünyası
30 May 2020 20:36:00
Çocuk edebiyatının son yıllardaki en aktif isimlerinden biri olan H. Salih Zengin’in kitapları, çocuklarımız için son derece ufuk açıcı ve faydalı bilgilerle donanmış hikâyelerle dolu…

Çocuk edebiyatının son yıllardaki parlayan ismi H. Salih Zengin, kitap fuarlarında, standı çocuklar tarafından abluka altına alınan bir yazar haline geldi.

ÇOCUKLARIMIZIN eğitimi için onlara okuma alışkanlığı kazandırmak son derece önemli. Çocuklar genelde sıkıcı olan kitapları sevmezler. Daha çok resimlerle, çizgilerle desteklenmiş kitapları severler. Hele hele bu kitaplarda, çocuklara anlatılan küçük küçük denemeler ve hikâyeler onlar için akılda kalıcı olursa. Bir de bu hikâyelerin içinde; vatan, millet, bayrak, din, iman, ahlak gibi konular işlenirse tadından yenmez olur.

Zengin’in kitle hedefi

İşte tüm bunları H. Salih Zengin dostumuz çok iyi başarıyor… Zengin hedef kitlesi çocuklar ve onların dünyası.. Elimde bu kez 5 kitabı vardı. Hepsini beğenerek okudum. Şimdi gelin bu kitaplar arasında kısa bir yolculuk yapalım.

ÇOK SERİN HİKAYELER: Nur Dombaycı’nın resimlediği Zengin’in bu eserinde bir müslümanda olması gereken hasletler anlatılıyor. Ağaç dikmek, cömertlik, zamanında ağlamak ve gülmek, dini bayramların çocuklara verdiği tat, iyilik yapmanın önemi, akraba ziyareti, hayvan sevgisi, tövbe etmek, sabretmek, yalan söylememek, cimrilik yapmamak… Zengin, bu kitabı için şöyle diyor: “Bu kitabı okumaya başlayan bir çocuğun, kitaptan kalbine bir şeyler eklenmiş olarak çıkmasını diliyorum”

ÇOK MAVİ HİKAYELER: Yine Nur Dombaycı’nın resimlediği bu kitapta İslâm’ın ve İmanın şartları, çocukların anlayabileceği düzeyde, harika hikâyelerle anlatılıyor. “Büyüklere göre düzenlenmiş hayat, çocukların canını acıtır”diyen yazar H. Salih Zengin, bütün güzel şeyleri çocukların kalbine sığdırma telaşında aslında. Besmele’nin o kutsî havasını anlatarak kitaba giriş yapan yazar, sonraki bölümlerde selam, elifba, abdest, namaz, zekat, hac, kaza ve kadere iman, oruç, iftar, sahur ve tabii ki teravih namazı gibi ibadetleri, çocuklara öyle güzel anlatmış ki, ben bile kendimi çocuk yerine koyarak keyifle okudum.

BİR MİYAV İKİ HAV HAV: Ebru Arığ’ın resimlediği bu kitapta Zengin, çocukları hayvanlar dünyasında nefis bir safariye çıkarıyor adeta… Ancak bu safari içinde, bir müslümanın ruhunda yaşatması gereken hasletleri anlatıyor ve ilginç bilgiler de veriyor: Meselâ ”Karıncalar hiçbir haltercinin ulaşamayacağı bir rekorun sahibidirler. Ama onların öyle rekorda filan gözleri yoktur.” Zira karıncalar bir Müslümanın nasıl çalışkan olması gerektiğine güzel bir misaldir. Zengin, sürekli gıdaklayan tavukların “Çene ishali”ne yakalandığını fısıldıyor çocukların kulaklarına. Kaplumbağa ise ağır ağır ilerleyen bir tanka benzer onun gözünde, kedilerin patilerinin altı ise doğuştan mıknatıslıdır. O yüzden her şekilde 4 ayaklarının üzerine düşerler. Velhasılı dostumuz çocuklara unutamayacakları bir hayvanat bahçesi gezintisi yaptırıyor.

DEVE KUŞLARI PLAN YAPMAZ: Huban Korman’ın resimlediği bu kitapta ise insanın yüreğine dokunan küçük küçük hikayeler yazmış H. Salih Zengin. Dağa saklanan filin yalızlığının yanı sıra, ölü kuşların yuva yaptığı çınar ağacının hazin sonu içinizi burkuyor doğrusu. Bir şemsiye’nin bir masala konu olduğunu hiç duydunuz mu? Kesin duymadınız.. İşte burada şemsiyenin hikâyesini de okuyacaksınız. Ve kumruların hüzünlü şarkısı. Eş iki kumrudan biri ölünce diğerinin de öldüğünü biliyor muydunuz? Hele hele Fincandan denizin döküldüğünü hayal edebiliyor musunuz? Zengin, bu kitabında hayal dünyasının sınırlarını hayli zorlamış çocuklar için. Kendi yüreğinde taşıdığı çocukluk hayallerini mısralara dökmekte zorlanmamış belli ki..

GAZOZ KAPAĞI: Berk Öztürk’ün resimlediği bu kitapta, sevdiklerimizi kaybettiğimiz zamanda düşündüklerimizi ve üzüntülerimiz aktarılıyor çocuklara… Mesela ölen babalar için şöyle diyor yazar “Senin yüzünle karşı karşıyaydı annemin büyüttüğü balkon çiçekleri. Yüzün nereye gitti bilmiyorum. Üstelik unutmuşsun kravatını bağlamayı!”

Bu kitabında çocuklarla adeta konuşan Yazar H. Salih Zengin, onlara dertlerini, sevinçlerini, hüzünlerini anlatıyor.

Zengin’in çocuklara yönelik eserlerinde yüreğinden sayfalara dökülen kelime şelaleleri, deneme desen deneme değil, hikâye desen hikâye değil, öykü desen öykü değil. Peki nedir kardeşim bu güzelliklerin adı!.. Yüreğin dert görmesin dostum… Eminim, en sevilen çocuk yazarları arasında ilk sıralarda olmanın sırrı, senin yüreğinden çıkıp çocukların kalbine akan nehirdeki suların tadından yenmez lezzete olmasında yatıyor.