Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2435.30
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sayıştay yargısal kararlarıyla konuşur

Sayıştay Başkanı Akyel, 'Sayıştay yargısal kararları ve raporları ile konuşmaktadır. Sayıştay'ın basına kapalı tavrı aslında Sayıştay'ın bir fedakarlığıdır' dedi.
Sayıştay yargısal kararlarıyla konuşur
29 May 2013 18:04:00
Sayıştay Başkanı Akyel, 'Sayıştay yargısal kararları ve raporları ile konuşmaktadır. Sayıştay'ın basına kapalı tavrı aslında Sayıştay'ın bir fedakarlığıdır' dedi.

Sayıştay'ın 151. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sayıştay Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bazı milletvekilleri ve bürokratlar katıldı.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, törende yaptığı konuşmada, Sayıştay'ın yeterince basına açık olmadığı hususunda sitem edildiğinin farkında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Basını memnun edici düzeyde basına açık bir kurum değiliz. Bu durumdan zaman zaman kurum olarak zarar görmekteyiz. Ancak bu durum, bizim kurumsal olarak stratejik bir tercihimizdir.

Sayıştay'ın ketum tavrı bir kurum kültürüdür. Sayıştay yargısal kararları ve raporları ile konuşmaktadır. Devletin tüm kurumlarını denetleme görevi ve sorumluluğu, bizi sorumlu davranmaya ve ketum olmaya zorlamaktadır. Sayıştay'ın basına kapalı tavrı aslında Sayıştay'ın bir fedakarlığıdır"

Yeni Sayıştay Kanunu

Yeni Sayıştay Kanunu'nun, denetim alanında reform sayılabilecek yeni ve kapsamlı değişiklikler getirdiğini, her yeni sistemin, uygulanmasında riskler olduğunu, öğrenilmesi ve kabulünün zaman aldığını dile getiren Akyel, şöyle devam etti:

"Gerek kuralların uygulanmasında, gerekse insan davranışlarında tereddütler olması kaçınılmazdır. Bu evrensel gerçekten hareketle Yeni Sayıştay Kanunu'nun uygulanmasında hem Sayıştay'a hem denetlenen kurumlara hem de kamuoyuna görevler düşmektedir. Yeni Sayıştay Kanunu'nun doğru uygulanması ve geçiş sürecinin başarılı olabilmesi bakımından; kamu kurumlarının yeni Sayıştay denetiminin niteliğini doğru kavramaları, yeni denetim anlayışına göre kurumlarında gerekli düzenlemeleri yapmaları, Sayıştay denetimi sonucu bulgulara önem vermeleri, Sayıştay ile iletişim içinde olmaları; dilek, temenni ve şikayetlerini Sayıştay Başkanlığı'na iletmeleri beklenmektedir. Kamu kurumları, ayrıca, kamu kaynağının elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması ile ilgili işlemlerin önemli ve hassas konular olduğunun farkında olmalıdır."

Akyel, 6353 sayılı Kanunun yürürlük tarihi ve getirdiği düzenlemeler nedeniyle 2011 yılı mali denetim raporlarının hazırlanma sürecinin tamamlanmasının hukuki gerekçeler ile teknik olarak imkansız hale geldiğini,Sayıştay raporu tamamlanamadığı için, Rapor Değerlendirme Kurulu'nun kararı gereğince TBMM'ye gönderilemediğini belirterek, "Bu haliyle 2011 yılı Kesin Hesap Kanunu ve 2013 yılı Bütçe Kanunu kabul edilmiştir. Yaşanan süreçte Sayıştayın herhangi bir ihmali ve kusuru bulunmamaktadır" dedi.

Yeni seçilen üyelere cüppeleri giydirildi

Konuşmaların ardından TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, yeni seçilen 5 Sayıştay üyesine cüpbelerini giydirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da 11 yeni denetçiye mühürlerini sundu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise emekli daire başkanları Taykan Ataman ve Ömer Faruk Doğan'a plaketlerini verdi. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise sosyal sorumluluk çalışmaları dolayısıyla Sayıştay 5. Daire Başkanı Kemal Turan'a plaket takdim etti.