Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2427.90
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Siber Güvenlik Kurulu toplandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Siber Güvenlik Kurulu'nun ikinci toplantısına başkanlık etti.
Siber Güvenlik Kurulu toplandı
20 Haziran 2013 18:19:00
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Siber Güvenlik Kurulu'nun ikinci toplantısına başkanlık etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen Siber Güvenlik Kurulu'nun ikinci toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, çok önceden planlanan toplantıya farklı mana yüklenmemesini istedi. Bakan Yıldırım, kurulun her 6 ayda bir toplanarak gündemdeki olayları değerlendirdiğini ve yeni kararlar aldığını söyledi.
Siber Güvenlik Kurulu'nun ilk toplantısında kamu güvenlik ağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması, Türkiye içinde internet değişim noktalarının oluşturulması ve Siber Olaylara Müdahale Sistemi'nin kurulması kararlarının alındığını hatırlatan Yıldırım, bu üç önemli kararın bugünkü toplantının ana konusu olacağını belirtti. Yıldırım, bugünkü toplantıda bu konularda çalışmaların ne aşamaya geldiğini detaylı inceleyeceklerini ifade etti.
İlk toplantıda Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı'nın kabul edildiğini anımsatan Yıldırım, bu strateji ve eylem planının bugün itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.
Geçen altı aylık süre içerisinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) kurulduğunu kaydeden Yıldırım, 15 Mayıs itibarıyla USOM'un faaliyet göstermeye başladığını bildirdi.
Birçok kuruma siber saldırı
Bir gazetecinin Yıldırım'ın "Gezi olayları süresince ülkenin kritik altyapılarına siber saldırılar düzenlendiği" yönündeki açıklamasını hatırlatması ve nerelere siber saldırı düzenlendiğini sorması üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi:
"Zaman zaman bu tip saldırılar gerçekleşiyor ama geçtiğimiz iki üç hafta içerisinde burada bir yoğunluk gözlendi. Buna yönelik de USOM faaliyete geçtiği için çok seri bir şekilde gereken tedbirleri aldılar ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu ve buna benzer sanal alemden yapılabilecek saldırılar bitecek değil. Bu gelecek zaman içinde daha da artacaktır. Bu küresel bir tehdittir. Küresel tehdit algısı sadece fiziki kuvvetlerle değil artık sanal yöntemlerle de bütün ülkelerin başının belası olmaya başladı. Bir yandan biz ülke olarak tedbirlerimizi alırken diğer yandan uluslararası işbirliğine yönelik çalışmaları da sürdürüyoruz. Birçok kuruma siber saldırı girişiminde bulunuldu."
Siber saldırılar olmadan önce tatbikatlar yaptıklarını ve kurumların hazırlıklı olup olmadıklarını tespit ettiklerini anlatan Yıldırım, "Bunlar her yıl tekrarlanan tatbikatlardır. Bu sene bunu uluslararası boyutta daha geniş kapsamda yapmaya karar verdik. İstiyoruz ki herhangi bir olağanüstü durumda bir zafiyet yaşamayalım. Eğer varsa bir zafiyet bunun önceden farkına varalım, giderilmesi için gerekli tedbirleri alalım" diye konuştu.
"Saldırının boyutunu bir anda tespit etmek mümkün değil"
Bir gazetecinin, "Türkiye'nin elektriksiz kalmasına yönelik siber saldırılar olduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatarak bunların boyutlarını sorması üzerine Yıldırım, bunların bir-iki olay olmadığını, çok yoğun siber saldırılar gerçekleştiğini ifade etti.
Siber saldırılarda işin boyutlarını bir anda tespit etmenin mümkün olmadığının anlatan Yıldırım, saldırıların tehdit algılamasından itibaren geometrik şekilde büyüdüğünü, hazırlıklı olunmazsa, püskürtecek altyapı bulunmazsa çaresiz kalınacağını dile getirdi. Yıldırım, bu konuda sıkıntının olmadığını belirterek, "Günde 20 binin üstünde saldırı oluyor. Bir noktaya yükleniyorlar. Ne yapacaksınız, orada emniyet tedbirlerini almanız lazım. Böyle bir tehdit sadece Türkiye'nin başında değil. Herkesin başında böyle bir tehdit var" dedi.
Sanal alemin çok güzel yanları olduğunu, iletişim kanallarını genişlettiğini, insanların birbiriyle çok daha fazla iş yapmasını, dostluk kurmasını sağlamakla beraber böyle bir olumsuz boyutu da bulunduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bu olumsuz boyutun en önemli kısmı şu: Siber güvenlik saldırıları çok kolay yapılıyor. Tedbirleri ise o kadar kolay değil. Uzun zamana yayılı ve süreklilik arz eden tedbirlerdir. Siber saldırılar ucuz, savunması çok pahalı. Çok basit bir saldırıyla muazzam bir altyapıyı tehdit edebilir, tehlikeye sokabilirsiniz. O yüzden tedbirleri saldırı anında geliştirme riski de o kadar yüksek değil. Önceden tedbirler almamız lazım. Bunun için de önceden senaryolar yapıp, tatbikatlar yapıp, acaba şöyle bir saldırı olsa nasıl karşılık veririz, altyapımız hazır mı, bakmamız lazım. Siber güvenlik, ülke güvenliği ile eşdeğer haline geldi bugünkü tehdit algılamasında."