Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.44
Gram Altın
2472.28
BIST 100
9570.79
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Şimdi sıra bizde: ABD üsleri kapatılsın, KKTC Türkiye'ye katılsın

ABD Başkanı Biden'ın özellikle Türkiye ve Erdoğan'a şahsi düşmanlığı olduğunu belirten Uzmanlar: "ABD birçok konuda Türkiye'ye nüfuz edemeyince elinde kalan son kozu soykırımı kullandı. Şimdi Türkiye de başta İncirlik olmak üzere ABD üslerini kapatmalı, KKTC'yi de ya Türkiye'ye katmalı ya da Uluslararası tanıma girişimlerine başlamalı."
​Şimdi sıra bizde:  ABD üsleri kapatılsın, KKTC Türkiye'ye katılsın
26 Nisan 2021 06:00:00
ABD Başkanı Biden'ın özellikle Türkiye ve Erdoğan'a şahsi düşmanlığı olduğunu belirten Uzmanlar: "ABD birçok konuda Türkiye'ye nüfuz edemeyince elinde kalan son kozu soykırımı kullandı. Şimdi Türkiye de başta İncirlik olmak üzere ABD üslerini kapatmalı, KKTC'yi de ya Türkiye'ye katmalı ya da Uluslararası tanıma girişimlerine başlamalı."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

ABD başkanlarının her sene 24 Nisan’da ‘büyük felaket’ olarak adlandırdıkları sözde Ermeni soykırımını ABD Başkanı Joe Biden ‘soykırım’ olarak nitelendirerek Türkiye’nin düşmanlığını kazandı. ABD-Türkiye ilişkilerine darbe vuran Biden’a Türkiye’den büyük tepki yağıyor. Katil Ermeniler tarafından asıl soykırıma Müslüman Osmanlı halkının uğradığı belge ve kanıtlarıyla ortada olduğu halde, Ermeni diasporasının kuklası haline gelen ve Ermenileri kullanan ülkeler, Türkiye’ye iftira atmaya devam ediyor. Türkiye’nin karşılıklı arşivleri açma teklifini kendi katliamları ortaya çıkmasın diye reddeden Ermenilere arka çıkan ABD’ye karşı Türkiye’nin alacağı kararlar merakla bekleniyor. Konuya ilişkin son gelişmeleri Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger ve Siyasi Analist Dr. Ali Demirdas Milat’a değerlendirdi.

7e31e884-5168-446d-a4d1-5478d562d407_2b56821cfcdbf4b875e57c1289ce284a.jpg

Erdoğan ve Türkiye’ye şahsi düşmanlık

Biden’ın açıklamasının Türkiye ve Erdoğan’a olan şahsi düşmanlıktan kaynaklandığını ifade eden Dr. Ali Demirdas, “Biden’ın seçilmek için Ermeni oylarına ihtiyacı yoktu. Çünkü Ermeni diasporasının kahir ekseriyeti Trump karşıtıdır ve zaten Biden’a oy vereceklerdi. Dolayısıyla seçim vaadi olduğu için değil, Erdoğan ve Türkiye’ye düşman olduğu için soykırım kelimesini kullandı” dedi.

aliiii_fb41ed403fcbb231663f1016d5366e34.jpg

Güçlü Türkiye’yi durduramadıkları için

Biden’ın sözde soykırımı tanımasının sebep değil, sonuç olduğuna dikkat çeken Demirdas, “Biden’ın açıklaması Türkiye’nin izlediği bağımsız dış politikaya yönelik öfkenin bir yansıması. Onca baskıya rağmen S-400’ler alınmış, kurulmuş ve test edilmiş. Onca baskıya rağmen Fırat’ın doğusunda Amerikan kurşun askeri olan YPG’ye kök söktürülmüş ve Karabağ özgürleştirilmiştir. Amerika, bu konular dâhil birçok konuda Türkiye’ye nüfuz edemeyince tek kurşunu olarak elinde soykırım kaldı. Onu da hoyratça harcadı. Burada, Amerika çok büyük bir stratejik hata yapmıştır. Çin, Rusya ve İran’ın Amerikan hegemonyasını tehdit ettiği, Avrupa’nın Amerikan güdümünden uzaklaşmaya başladığı bir dönemde Türkiye’yi kaybetmek Amerika’ya pahalıya patlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs tanınsın ya da Türkiye’ye katılsın

Türk-Amerikan ilişkilerinin koptuğunu belirten Demirdas sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’den beklenebilecek tepkiler Amerikan üslerinin kapatılması, Kıbrıs’ın Türkiye’ye katılması ya da Uluslararası tanıma için girişimlere başlanması, Musul-Kerkük’ün statüsünün tartışmaya açılması, Amerikan gemilerinin Karadeniz’e geçişlerinin gözden geçirilmesi, Amerika’nın Afgan barış görüşmelerinde Türkiye’den istediği yardımın geri çevrilmesi. Süreci bekleyip göreceğiz.”

36d0cfb8-07e4-4374-bbc0-233d9283b0a7_d34719a0b8784e28449d175f4dfe7bdc.jpg

İncirlik Üssü anlaşması derhal feshedilmeli

İncirlik üssünün faaliyetlerine ilişkin Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının feshedilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “ABD Başkanı Joe Biden’in Ermeni soykırımı kavramını telaffuz etmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinde çok önemli bir kırılma noktasıdır. Olayın ikili ilişkiler üzerindeki etkisi, 1964 Johnson mektubu ve 1974 ambargo kararı ile aynı kategoridedir. Hükümetin buna Türk halkının hassasiyetlerini yansıtan güçlü bir cevap vereceğine inanıyorum. ABD büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Türkiye’nin hassasiyetleri kendisine iletildi. Ben daha ileri adımlar atılması gerektiği görüşündeyim. Ankara’da bulunan Amerikan elçisi derhal “persona non grata” /istenmeyen adam ilan edilmeli ve Washington’da birkaç ay önce göreve başlayan Türkiye Büyükelçisi de “danışmalarda bulunmak” amacıyla gere çağrılmalıdır” diye konuştu.

7f9dcf6d-48bd-496e-931f-50bc5b25c91a_06d5fce90db2ab24b710cf0e175110d9.jpg

Bu saatten sonra her şey değişecek

Bundan sonra ABD ile ikili ilişkilerin yeni parametrelerle tanımlanması gerektiğini kaydeden Ülger sözlerini şu şekilde noktaladı: “Türkiye’de bu konu kaç zamandır değişmeyen gündem maddelerinden biri. Türkiye-ABD ilişkilerinde savunma ortaklığı ve stratejik işbirliği gibi kavramların artık hiçbir ehemmiyeti kalmadı. ABD yönetimi esasen Irak ve Suriye’de Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör yapılanmasını destekliyor. Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi lehinde tavır aldı. Ege Denizi ve Kıbrıs konusunda da ABD yönetimleri denge politikası terk edildi ve ABD açık biçimde Türkiye karşısında kendini konumlandırdı. Bu vakitten sonra ABD ile ilişkilerin eski seyrinden çok farklılaşacağı açık. Tarih kitapları ileride Joe Biden’ı Türk Amerikan ilişkilerine en fazla zarar veren ABD başkanı olarak yazacak.”