Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2333.05
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sosyal medya suçlarında iz sürmek çok zor

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, 'Türkiye'de Facebook'un irtibat ofisi var, Twitter'ın yok. Olmadığı için Gezi Parkı olaylarına ilişkin bu konuda delil bulmak çok zor" dedi.
Sosyal medya suçlarında iz sürmek çok zor
20 Haziran 2013 19:25:00
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, 'Türkiye'de Facebook'un irtibat ofisi var, Twitter'ın yok. Olmadığı için Gezi Parkı olaylarına ilişkin bu konuda delil bulmak çok zor" dedi.
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Gezi Parkı odaklı olayların sanal altyapısının belirlenmesinin bazı nedenlerle çok zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
" Sosyal medya programları vasıtasıyla farklı yerlerden tweetler atılmış, sahte hesaplardan tweetler gönderılmiş, sahte IP adresleri kullanılmış olabilir. Ayrıcasosyal medya şirketlerinin Türkiye'de irtibat ofisi olması gerekiyor ve bunlarla iletişim kurulması gerekiyor. Bu işbirlikleri Avrupa ülkeleri ve ABD'de yapılıyor. Bu tür sosyal medya şirketleri terör ve ülke güvenliğini ilgilendiren konularda devletle işbirliğine gidiyor. Türkiye'de Facebook'un irtibat ofisi var, Twitter'ın yok. Olmadığı için Gezi Parkı olaylarına ilişkin bu konuda delil bulmak çok zor. Sosyal medya suçlarında iz sürmek çok zor."
"Bazıları meraktan katılıyor"
Özeren, Başbakanlık'ta son olarak dün gerçekleştirilen siber saldırı tatbikatlarının yeni bir uygulama olmadığını, sürekli olarak yapıldığını söyledi.
Siber güvenlik tatbikatlarına kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektör kuruluşlarının ve amatör grupların da katıldığını bildiren Özeren, "Bazıları meraktan, bazıları kendi etki alanını geliştirebilmek için bunu yapıyor" diye konuştu.
SOME'ler sertifikalı güvenlik uzmanları
Serhat Özeren, siber güvenlik için oluşturulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) koordinasyonunda görev alacak Siber Olaylara Müdahale Ekiplerine (SOME) ilişkin de bilgi verdi.
SOME'lerin hacker olmayacağına dikkati çeken Özeren, şöyle devam etti:
"SOME'ler güvenlik uzmanları olacak. Bunlar belirli sertifikaları olan personellerden oluşacak. Sertifikasyonu daha sonra belirlenecek bir kuruluş sağlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi düzenleyici kuruluşların SOME'leri olacak. Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesindeki USOM aracılığıyla kurum ve kuruluşlarla görüşecek. USOM iş ve işlemlerini bu kurum ve kuruluşlardaki SOME'lerle yürütecek. Bir saldırı olduğunda birbirlerine haber verecekler, bir araya gelecekler, işbirliği yapacaklar."
SOME'lerin mühendislik gibi teknik bir alan mezunu olması yönünde bir kural bulunmadığına dikkati çeken Özeren, bu konuda sertifika alan personelin SOME olarak görev yapabileceğini söyledi.
Sosyal Medya Kanunu
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, Sosyal Medya Kanunu'na ilişkin "Sosyal medyaya ilişkin düzenleme yapmak çok zor olur. Bu kanunun ulusal güvenliği tehdit eden durumlarda alınacak tedbir ve yaptırımları içerir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan