Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2485.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sporculara enerji içeceği uyarısı

Sporculara enerji içeceği uyarısı
13 Kasım 2013 11:53:00

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazmi Sarıtaş, sporculara enerji içecekleri yerine sporcu içeceklerini önerdiklerini söyledi. Sarıtaş, diğer insanlara kıyasla daha fazla enerji harcayan sporcuların yüksek performansa sahip olmalarında beslenmenin ve sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirtti.

Egzersiz sırasında sporcunun fazla miktarda sodyum klorürü vücudundan attığına dikkati çeken Sarıtaş, "Ter kuruduğu zaman geriye kalan tuzu vücudumuzda, tenimizde hissederiz. Ter yoluyla vücuttan atılan bu minerallerin tekrar sıvı tüketimiyle alınması gerekiyor. Kimyasal reaksiyonların pek çoğu suyun olduğu ortamlarda gerçekleşiyor. Bu nedenle suyun vücudumuz için önemi büyük. Suyun yerine sporcu içeceği olarak adlandırdığımız içeceklerle de bu minerallar temin edilebilir" diye konuştu.

Sporcu içeceklerinin evde hazırlanabileceğini anlatan Sarıtaş, bu içeceklerle vücuttaki su ve elektrolit dengesinin de sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

Bu içeceklerin içinde yüzde 5 veya 8 oranında glikoz ve glikoz polimerleri olduğunu ifade eden Sarıtaş, "Sporcu içeceklerinde kafein ya da başka bir uyarıcı madde bulunmaz. Sporcu rahatlıkla evinde bal, pekmez, doğal meyve sularıyla bu içeceği hazırlayabilir. Sporcu içecekleri antrenman öncesinde, sonrasında ya da antrenman sırasında tüketilebilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Sporcu bu içeceği azar azar içmeli, midesini şişirmemeli. Ter yoluyla dışarıya atılan mineraller, karbonhidrat açısından zengin olan bu içecekler sayesinde yeniden vücuda kazandırılır" ifadelerini kullandı.