Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sütçü İmam'da neler olup bitiyor?

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde, üniversite yönetiminin keyfi uygulamaları, neredeyse 28 Şubat dönemini aratmıyor. Üniversite yönetimi, hak edişleri vermezken, yasal yollarla hak kazananların haklarını bile vermekten kaçınıyor.
Sütçü İmam'da  neler olup bitiyor?
13 Şubat 2018 12:07:00
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde, üniversite yönetiminin keyfi uygulamaları, neredeyse 28 Şubat dönemini aratmıyor. Üniversite yönetimi, hak edişleri vermezken, yasal yollarla hak kazananların haklarını bile vermekten kaçınıyor.

Ezgi ÇelikAnkara

SÜTÇÜ İmam Üniversitesi'nde keyfi uygulamaları, yersiz ve zamansız kullandığı yetkilerle personelini mağdur eden üniversite yönetimi, 'bu kadar da olmaz' dedirtecek cinsten skandallara imza attı.

İddialara göre; hak ve hukuku ayaklar altına alan yaklaşımlarla personeli tedirgin ederek çalışma barışına zarar veren üniversite yönetimi, kanun tanımaz uygulamaları hayata geçiriyor. Üniversiteleri yasaklarla anılır hale getirenler, bilim yuvası olması gereken kurumları babasının çiftliği gibi kullanıyor.

"İlişkiye göre kadro"

Üniversitede hizmet yılını doldurarak profesörlük unvanı almaya hak kazanan bazı öğretim üyelerine unvanları verilirken, profesörlüğü hak eden bazı öğretim üyelerine keyfi olarak unvanları verilmiyor. Kurum dışından üniversiteye beş şube müdürü atanmasına rağmen, 15-20 yıldır üniversitede kadro bekleyenler büyük bir haksızlığa uğruyor. Bu haksızlığa itiraz edilmesi üzerine üniversite yöneticileri, "Bu idarenin tasarrufundadır" cevabını veriyor.

Kampüste kışla mantığı

Üniversitede, öğretim üyelerine kart okutma mecburiyeti getiren yönetim, mahkemenin iptal kararına rağmen uygulamayı devam ettiriyor. Öğretim üyelerinin sistem hatasından dolayı kartlarının okunmaması üzerine o döneme ait ücretleri ödenmiyor. Verilen itiraz dilekçeleri ise reddediliyor.

Sendikaya izin yok

Hukuksuz işlerini perdelemek isteyen üniversite yönetimi, yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen'in yönetiminde olan fakülte sekreterlerini 'rotasyon' adı altında sürgüne gönderiyor. Sendikanın hukuk mücadelesi sonucunda eski görev yerine getirilmesi gereken personel, hukuksuz bir şekilde farklı bir fakülteye görevlendiriliyor. Başka bir sendika üyesi ise İlahiyat Fakültesi Sekreterliğinden alınarak 160 km uzaklıktaki Elbistan Teknoloji Fakültesi'ne Fakülte Sekreterliğine sürgün ediliyor. Sürgün edilen personel hukuk mücadelesi sonunda görevine iade edilmesi gerekirken, emekli olmaya zorlanıyor. Üniversite yönetimi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde, devletin şehit yakınlarına tanıdığı memur kontenjanından üniversitede göreve başlayan bir şehidin emaneti olan Eğitim-Bir-Sen üyesi Sorumlu Şube Başkan Yardımcısını da sürgün ederek şehit yakınlarına da kindar bir tutum sergiliyor.

Kararlar uygulanmıyor

Üniversite yönetimi, soruşturma ve disiplin cezalarıyla yıldırmaya çalıştığı Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan'ın öğretim üyesi unvanını kullanmasına da müsaade etmiyor. Bölümde hiç lisansüstü öğrenci talep etmemiş veya lisansüstü derse girmemiş öğretim üyelerinin sınav, jüri vb. komisyonlarda adına yer verilirken, akademik yetkinlik olarak yayın, bilimsel çalışma, lisans ve lisansüstü öğrenci yetiştirmesi bakımından bölümde en kıdemli Doç. unvanlı öğretim üyesi şube başkanının adına sınav, jüri vb. komisyonlarda yer verilmiyor. Yönetim tarafından Ek Ders Ücret Ödemeleri Yönergesi bahane edilerek Şube Başkanı usulüne uygun olarak derslerini bilfiil yaptığı halde, 2017u20132018 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı ve Yaz Okulunda girmiş olduğu (yaklaşık 20 bin TL civarı) ek ders ücreti de ödenmiyor.