Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.97
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tersine göç ülkemize doğru başladı

Türkiye'nin Yeni Avrupa Birliği İle İletişim Stratejisi Sivil Toplum İle Diyalog Toplantısı kapsamında Avrupa Birliği bakanı Volkan Bozkır ve müsteşarlarının da hazır bulunduğu toplantıya Gençlik sivil toplum kuruluşlarından Genç Tüm Sanayici ve İş Adamları derneği ve Gençlik Kuruluşları Birliği konuşmacı olarak katılım gösterdi.
Tersine göç ülkemize doğru başladı
28 Kasım 2014 10:55:00
Türkiye'nin Yeni Avrupa Birliği İle İletişim Stratejisi Sivil Toplum İle Diyalog Toplantısı kapsamında Avrupa Birliği bakanı Volkan Bozkır ve müsteşarlarının da hazır bulunduğu toplantıya Gençlik sivil toplum kuruluşlarından Genç Tüm Sanayici ve İş Adamları derneği ve Gençlik Kuruluşları Birliği konuşmacı olarak katılım gösterdi.

Miktat ÇAKAR / İSTANBUL

AB Bakanlığı, 'Türkiye'nin Yeni Avrupa Birliği İletişim Stratejisi'ne ilişkin olarak sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmelerinin alınması amacıyla İstanbul'da bir 'Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı' düzenledi.Avrupa Birliği bakanı Volkan Bozkır ve müsteşarlarının da hazır bulunduğu toplantıya Gençlik sivil toplum kuruluşlarından Genç Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Gençlik Kuruluşları Birliği konuşmacı olarak katılım gösterdi.

AB Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, toplantının açılışında bir konuşma yaptı.

İfade özgürlüğü paketi Yakın zamanda açıklanan Türkiye'nin yeni AB Stratejisi belgesinin birinci ayağının siyasi reformlar olduğunu kaydeden Bozkır, Ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenecek ikinci Reform Eylem Grubu toplantısında bir 'ifade özgürlüğü paketinin' açıklanacağını belirterek, 'Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü bu tür hepimizin eseri olacak, hepimizi daha iyi hissettirecek, güvende hissettirecek, özgürlüğümüzü genişletecek paketlerle mutlu olacağız' dedi.

500 bin gence eğitim fırsatı

Bozkır aynı zamanda önümüzdeki dönemde Ulusal Ajans aracılığıyla 2020 yılına kadar kullanılacak 800 milyon Euro'luk kaynakla 500 bin gencin yurtdışına gönderileceğini ve Türkiye'de eğitileceğini kaydetti.

Türkiye'de günümüzde 104 bin sivil toplum kuruluşu bulunduğuna işaret eden Bozkır, Türkiye'nin her kesiminin kendisini huzur içinde hissedeceği bir 2023 yılına ulaşmak için AB sürecinin en önemli süreçlerden biri olduğunu söyledi. Bozkır, 'İnşallah demokrasinin temeli, günlük yaşamın temeli sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bu noktalara Türkiye'yi hep birlikte getireceğiz' dedi.

Türkiye'nin büyüyen ekonomisine dikkat çeken sivil toplum kuruluşları, ekonomideki gelişmelerin ülkemize olumlu yansıdığı vurguladı. Gençlerin büyüyen Yeni Türkiye'ye katkılarının neler olduğu anlatılırken, devletin de bu konuda atacağı adımlara dikkat çekildi. 150 den fazla sivil toplum örgütünün katıldığı toplantıda Genç TUMSİAD (Genç Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) de katıldı.

Tersine göç ülkemize doğru başlamıştır

Genç TÜMSİAD adına konuşma yapan Genel Sekreter Yasin Reçber " ticari lobicilik kavramına ve lobicilik faaliyetlerinin önemine" vurgu yaparken vize de yaşanan sorunlara da değindi. Sözlerine " tersine göç artık ülkemize doğru başlamış bulunuyor fakat burada da arkadaşlarımız diploma denkliği konusunda ciddi zorluklar yaşamakta. Bu noktada diplomatik süreçlerin hızlandırılması ve gençlere imkan sağlanması son derece önemlidir.

Gençlerimizin Avrupa ülkelerine gidişlerde yaşadığı sıkıntılarda en aza indirilmelidir. Genç iş adamlarının Avrupa ile olan ticaretinin artırılması için bakanlığımızın bize destek olması ve diplomatik engelleri ortadan kaldırması gerekir. "

AB'ye Büyük Türk Medeniyetini Tanıtmalıyız

Gençlik Kuruluşları Birliği adına konuşma yapan İcra Kurulu Üyesi ve Genç TÜMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alpay ise " Avrupa birliğine girmenin kültürel anlamda yozlaşmaya yol açmayacağını belirterek " biz Avrupa Birliğine batı medeniyetine entegre olmak için değil, onları büyük Türk medeniyeti ile yeniden tanıştırmak için girmeliyiz. Ortak kültürel etkinlikler kapsamında Avrupalı gençleri ülkemize getirerek onlara ülkemizi sevdirmeli ve kültürümüzü tanıtmalıyız. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için gençler olarak üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Hükümetimizin ilgili bakanlıklarından ciddi destekleri bu noktada bekliyoruz. Vize problemleri bir an önce ortadan kaldırılmalı ve diplomatik makamların biz genç iş adamlarına yardımcı olması sağlanmalıdır.

Devlet Gençlerin arkasında durmalı

"Biz devletimizi seviyor ve destekliyoruz. Devlet adamlarımızdan da gençlerin arkasında dimdik durmalarını bekliyoruz."

Çok sayıda sivil toplum örgütünün katılım gösterdiği toplantı sonrası Reçber ve Alpay bakan Bozkır ile görüşerek uluslararası gençlik politikaları hakkında istişarelerde ve değerlendirmelerde bulundular.