Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tesbih'in de borsası var

Tesbih'in de borsası var
21 Nisan 2013 00:00:00

TARİHİ İpek Yolu üzerinde bulunan Kütahya'da bir bedesten de kurulan ve "Tespih Borsası" olarak adlandırılan yerde, birbirinden değerleri tespihlerin satışı yapılıyor. Borsa'da çeşitli özelliklere sahip tespihler, 5 liradan 5 bin lira arasında alıcı buluyor. Börekçiler Mahallesi Ulu Cami mevkisindeki Bedesten'deki "Tespih Borsası"nda, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen koleksiyoncular için birbirinden değerli tespihlerin satışı gerçekleştiriliyor. Buranın müdavimleri, tespihe ilgi duyanlardan oluşuyor.

Kimileri koleksiyoncu olan çeşitli sosyal statülere sahip kişiler, tezgah olarak kullanılan masalardaki tespihleri inceleyerek satıcılarıyla uzun süren pazarlıklara girişiyor. Kehribar, katalin, Oltu taşı olmak üzere 100'ü aşkın tespih türü bulunan kahvehane, uzun yıllardır kentte '"Tespih Borsası" olarak hizmet veriyor.

Ellerindeki büyüteçlerle tespihlerin orijinal olup olmadığını anlamaya çalışan alıcı ve satıcılar tarihi yapının otantikliğine ayrı bir hava katıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden bazı meraklılar, buraya tespih almaya gelirken, tarihi yapı içerisindeki bütün sohbetler tespih üzerine oluyor.