Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2428.66
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tüketiciden 'kart aidatı' tepkisi

THD Başkanı Turhan Çakar kredi kart aidatı ile hizmet ücretleri alınmasının yasal hale geleceğini tüketici açısından hak arama yolunun kapanacağını söyledi.
Tüketiciden 'kart aidatı' tepkisi
15 May 2013 16:25:00
THD Başkanı Turhan Çakar kredi kart aidatı ile hizmet ücretleri alınmasının yasal hale geleceğini tüketici açısından hak arama yolunun kapanacağını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Tüketici Hakları Yasa Tasarısı taslağınınkredi kartı aidatları ve bankaların aldığı ücretler konusundaki sorunlara çare olamayacağı savunuluyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, üzerinde çalışılan düzenlemeye ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına görüşlerini sunduklarını ancak bunların taslakta ne oranda yer bulduğunu bilmediklerini söyledi.

Taslakta birçok alanda tüketici lehine iyileştirmeler olmasına karşın özellikle bankaların aldıkları kart aidatları ve hizmet ücretleri konusunda "geriye gidişin" söz konusu olduğunu ileri süren Çakar, Bakan Hayati Yazıcı'nın bankaların bundan sonra biri peşin diğeri taksitli alışverişler için olmak üzere iki çeşit kart verileceğini söylediğini hatırlattı.

Taksitli alışverişlerle ilgili kartlarda yıllık kart aidatı alınacağını belirten Çakar, "10 yıl geriye dönük olarak yıllık kart aidatının istenebileceğine ilişkin Yargıtay kararı var. Bu, yasal hale gelince vatandaş hakkını arayamayacak. Dolayısıyla Yargıtay kararı hiçbir işe yaramayacak" dedi.

"Hak arama yolu kapanacak"

Bankaların verdikleri hizmetlerden dolayı aldıkları çok sayıda işlem ücreti olduğunu anlatan Çakar, düzenleme ile bunların da yasal hale geleceğini dile getirdi.

Bu ücretleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun belirleyeceğini ifade eden Çakar, her iki konuda da iyileştirmeler yapılmadıkça taslağın tüketici haklarına uygunluğundan bahsedilemeyeceğini kaydetti.