Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2436.03
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tüm Türkiye'de şarj istasyonu noktaları belirlendi

Millet elektrikli araca binmek istiyor. Dünya otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişme dizel ve benzinli araçların önümüzdeki yıllarda tamamen yok olacağının sinyalini veriyor. Yakın gelecekte, giderek yaygınlaşan hibrit ve elektrikli araçlar yolları hakimiyetine alacak. Nitekim Türkiye'de yapılan bir araştırma halkın yüzde 80'inin elektrikli araç istediğini ortaya koydu. Gelişen bu teknolojiye şehirlerinde ayak uydurması gerektiğini bile
Tüm Türkiye'de şarj istasyonu noktaları belirlendi
30 Nisan 2018 11:21:00
Millet elektrikli araca binmek istiyor. Dünya otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişme dizel ve benzinli araçların önümüzdeki yıllarda tamamen yok olacağının sinyalini veriyor. Yakın gelecekte, giderek yaygınlaşan hibrit ve elektrikli araçlar yolları hakimiyetine alacak. Nitekim Türkiye'de yapılan bir araştırma halkın yüzde 80'inin elektrikli araç istediğini ortaya koydu. Gelişen bu teknolojiye şehirlerinde ayak uydurması gerektiğini bile

FIRAT İPEK

Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye'deki elektrikli araçların geleceğini ve enerji altyapısına olası etkilerini incelemek amacıyla anket, yüz yüze derinlemesine görüşme ve analizleri içeren Türkiye'nin ulusal ölçekte en güncel araştırmasını gerçekleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) Başkanı ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Araştırmacı Dr. Zafer Öztürk tarafından yürütülen "Türkiye Ulaştırma Sektöründeki Elektrikli Araçların İklim Değişikliği ve Elektrik Talebi Etkileri Projeksiyonu'' başlıklı araştırma, Türkiye'de elektrikli araçların yaygınlaştırılmasıyla oluşacak çevresel faydalar, altyapı maliyetleri, elektrikli araç optimum pazar payı gibi bilgileriyle ülkemizin elektrikli araç stratejilerini desteklemek üzere bir yol haritası sunuyor.

Türkiye elektrikli araç kullanmaya hazır

Araç sahibi olan veya önümüzdeki 2 yıl içerisinde araç satın almayı planlayan 600 kişi, derinlemesine ve yüz yüze yapılan anket sonuçlarına göre elektrikli araç hakkında bilgi sahibi olsun veya olmasın, elektrikli araç satın almayı istiyor. Elektrikli aracı bilenlerin yüzde 80'i, bilmeyenlerin ise yüzde 65'i elektrikli araç satın almayı düşünüyor. Elektrikli araç satın almak isteyenlerin bu tercihinin arkasında; elektrikli araçların düşük maliyetli, tasarruflu ve çevre dostu olması gibi nedenler ön plana çıkıyor. Elektrikli araç satın almayı düşünmeyenlerde ise; elektrikli araç hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak, Türkiye'de henüz yaygınlaşmamış olması ve teknik özelliklerin yetersiz kalacağı yönünde algıların öne çıktığı görülüyor.

Sera gazı salımından büyük tasarruf

Elektrikli otomobil öncüsü Norveç'te elektriğin yüzde 94'ü yenilenebilir kaynaklardan ve yaklaşık 17 g/kWh sera gazı salımı ile üretiliyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 29 ve elektrikle birlikte yaklaşık 520 g/kWh sera gazı salımı üretiliyor. Araştırmaya göre elektrikli araçların şarjı tamamen yenilenebilir enerjiden sağlanırsa, 2022 yılına gelindiğinde yıllık 1.3 milyon ton CO2 kazanımı elde edilecek. Bu yüzden ilk defa Türkiye'de güneş enerjisi ile çalışan şarj noktaları ve otoparklar için ideal lokasyonlar da belirlendi.

4 yılda 140 bin elektrikli araç yollarda olacak

2017 yılı sonu itibariyle 2 bin 500 civarında olan elektrikli aracın 4 yıl içinde 140 bine çıkması öngörülürken, 14 bin ticari ve 70 bin ev tipi şarj ünitesinin kurulması bekleniyor.

Toyota, 10 yeni elektrikli model araç üretecek

Hibrit teknolojisinin öncüsü Toyota, 10 yeni elektrikli motora sahip otomobilini 2020 yılına kadar tanıtacak. Toyota, 10 yeni elektrikli model için Çin'de batarya test merkezi de kuruyor. Bu tesis Toyota'nın üreteceği elektrikli motora sahip araçlar için batarya üretecek. Toyota aynı zamanda nikel metal hibrit batarya modüllerinin yıllık kapasitesini de artıracak şekilde planlama da yapıyor. Planlamaya göre; 2020'de elektrikli otomobil üretimi için 220 bin adet civarında bataryaya ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.

Toyota, CO2'nin azaltılması, hava kalitesi ve enerji çeşitliliği konusunda yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Yeni otomobillerde sıfır emisyon hedefiyle yola çıkan Toyota, 2050 yılında, emisyon oranını 2010'a göre yüzde 90 düşürmeyi amaçlıyor.

Volvo, elektrikli araca yatırım yapıyor

Premium otomobil üreticisi Volvo Cars, 2017 yılında otomotiv endüstrisinde bir ilki gerçekleştirmiş ve 2019 yılından itibaren tüm yeni modellerinin "mild hybrid", "plug-in hybrid" ya da "bataryaya sahip elektrikli" otomobillerden oluşacağını duyurmuştu. Şirketin bu stratejisi, yani 2025 yılından itibaren satışlarının yarısını elektrikli otomobillerin oluşturması, onu elektrikli otomobiller pazarında dünya lideri olan Çin'de önemli bir oyuncu haline getiriyor. Ayrıca yeni XC40'ın T5 plug-in hybrid versiyonu da yine ilk defa Beijing'de (Pekin) tanıtılacak. Yeni XC40, geçtiğimiz günlerde 2018 Yılının Avrupa Otomobili ödülüyle taçlandırıldı ve Volvo Cars henüz Çin'de sipariş almaya başlamasına rağmen, 2017 sonlarında tanıtıldığı ilk günden bu yana küresel olarak 60 binden fazla sipariş aldı.

Skoda Karoq'la şehir senin

Skoda'nın SUV atağının yeni temsilcisi olan Karoq, Türkiye pazarına güçlü bir giriş yaptı. Markanın tamamen yeni üyesi, kompakt SUV sınıfında Skoda farkını getirdi. Karoq, 1.6 litre dizel motorun yanı sıra 1.0 ve 1.5 lt benzinli motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor.

Skoda markasının satışa sunduğundan bu yana kısa zamanda büyük beğeni toplayan Kodiaq ile başlayan SUV atağının devamı niteliğindeki Karoq, markanın segmentteki başarısını bir adım daha ileriye taşıdı. Markanın kompakt SUV segmentinde daha güçlü olmasını sağlayan Karoq, 121 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Tıpkı Kodiaq'ta olduğu gibi markanın SUV tasarım dilinin gerçek bir temsilcisi olan Karoq, modern dış görünümüyle etkileyici bir duruşa sahip. Araç 4.382 mm uzunluğa, 1.841 mm genişliğe ve 1.605 mm yüksekliğe sahip. Böylelikle iç mekanda arka koltuktakilere 69 mm'lik bir diz mesafesi sunuluyor. 2.638 mm'lik uzun dingil mesafesi (dört tekerlekten çekişli versiyonda 2.630 mm) Karoq'a yolda konforlu bir sürüş sağlarken, iç mekanın da cömertçe şekillendirilmesine olanak tanımış. En zorlu koşullara göre geliştirilmiş ve sınıfında örnek oluşturacak bir şasiye sahip Karoq'un 1.5 lt motor seçeneğinde, Kasım ayından itibaren 4x4 çekiş özelliği de sunulacak.

Karoq sınıfının en iddialı modellerinden

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, "SUV tipi araçlara olan ilgi sadece Avrupa'da değil, benzer şekilde Türkiye'de de bir hayli artmış durumda. Bu eğilimin azalmayacağı, aksine bugünkü gibi hızla artmaya devam edeceği de bir gerçek. Karoq modeli, Skoda'nın büyüme stratejisinin önemli bir parçası ve Karoq bu önemli segmentte en iddialı modellerden biri olacak" dedi.

Ödül avcısı Hyundai KONA

Hyundai'nin yeni B-SUV'u KONA, ödülleri teker teker toplamaya devam ediyor. Birçok ülkede tasarım ödüllerini toplayarak ne kadar başarılı bir dizayna sahip olduğunu kanıtlayan KONA, son olarak dünyanın en prestijli tasarım ödülü olan Red Dot Design Award 2018'i de kazandı. Şık otomobil en az Red Dot kadar değerli olan IF Design Yılın Tasarımı Ödülü'nü de kazanmıştı.

Fiat 13 modeliyle fuarda göz doldurdu

Geniş ürün gamıyla Türkiye'nin tercih ettiği otomotiv markası olan Fiat, Adana'da düzenlenen Çukurova Otoshow 2018'de 13 modelini otomobil severlerle buluşturdu.