Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2429.65
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk ekonomisi ile ilgili çok çarpıcı rapor!

Türk ekonomisi ile ilgili çok çarpıcı rapor!
23 Ocak 2014 16:51:00

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, kriz sonrası dönemde Türkiye'nin işgücü piyasası performansına dikkat çekerek, 2009-2012 döneminde Türkiye'de 3,5 milyonu aşkın yeni iş yaratıldığını ve bunun ABD'nin rakamlarına çok yakın olduğunu vurguladı.

Raiser, Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa hazırlanan "Türkiye'de İyi İşler" Raporunun tanıtım toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, hazırladıkları raporun Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlukları ve kaydettiği başarıları gösteren bir çalışma olduğunu söyledi.

Kriz sonrasında Türkiye'nin işgücü piyasasında oldukça çarpıcı bir performans sergilediğinibelirten Raiser, "AB'deki istihdamda 2 milyonluk düşüşün yaşandığı 2009-2012döneminde Türkiye'de 3,5 milyonu aşkın yeni yaratıldı. Bu rakamlar Türkiye'den çok daha büyük bir ekonomisi olan ABD'nin rakamlarına çok yakın. Vergi makasının düşürülmesi sonrasında Türkiye, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında daha rekabetçi birülke haline geldi. Aktif işgücü piyasaları daha da geliştirildi. Pozitif ekonomik döngü veyapısal değişimin devamı da bu başarıda önemli bir rol oynadı" diye konuştu.

Raiser, Türkiye'de yaratılan yeni işlerin tamamının toplam işgücü verimliliğini artıran nitelikte "iyi işler" olduğunun altını çizerek, her alanda verimliliği düşük işlerden, verimliliği yüksek işlere geçişin söz konusu olduğunu söyledi.

Analizlere göre son 10-15 yılda Türkiye'de işgücü verimliliğindeki artışın yüzde 4'e yakın olduğunu belirten Raiser, şunları kaydetti:

"Bu yükselen tüm diğer piyasalardan daha yüksek bir oran. Bu verimlilik artışının üçte ikisinden fazlası yapısal verimlilikler sayesinde oldu. Verimliliği yüksek işler neticesinde insanlarınkazanımları da yükseldi. Türkiye bu dönemde refahı paylaşan bir ülke oldu. Ortalamanınaltındaki yüzde 40'lık kesimde de büyüme yaşandı. Düşük gelirli hane halklarının yaşamrefahının artması, işgücü piyasasındaki bu gelişemeler sayesinde oldu."

Raiser, tarımdan hizmet ve imalat sektörüne geçişin istihdam ve büyüme üzerindekietkisine de değinerek, işgücü piyasasındaki ilerlemenin gelecekte yüzde 1,5'lik artışladevam edeceğini vurguladı.

Türkiye'de eğitimli çalışanların istihdamdaki payının her geçen gün arttığına işaret eden Raiser,kadınların işgücü piyasasına entegre edilmesinin önemine işaret etti. Türkiye'de kadınlarınsadece yüzde 30'unun aktif olarak işgücüne katıldığını anımsatan Raiser, "Kız çocukları bugün artık annelerinden daha iyi bir eğitime sahip. Bu, gelecekte kadınların işgücüne katılımındakiartış olacağını gösteriyor. Sadece annelik değil ebeveynlik izni politikalarının, çocuk bakımhizmetlerinin, sosyal yardımların iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.

Raiser, Türkiye'nin başarılarının gelecekte de sürdürülebilmesi için, rekabetçi veesnek bir işgücü piyasasının geliştirilmesini destekleyen ilave reformların kritik önemesahip olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA