Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2437.84
BIST 100
9773.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye çıktığı yoldan geri dönmez

Suriye haritası üzerinde adeta bir satranç tahtası kurulduğunu ifade eden uzmanlar: “Türkiye hem askeri hem diplomatik başarı kaydetti. İsrail bilinmeyen alanlarda PYD/YPG’ye zemin hazırlayabilir. Türkiye yola çıktı, geri dönmez. Bölgede rahatsız olduğu bir durum olursa yine müdahale eder.”
Türkiye çıktığı yoldan geri dönmez
24 Ekim 2019 10:13:00
Suriye haritası üzerinde adeta bir satranç tahtası kurulduğunu ifade eden uzmanlar: “Türkiye hem askeri hem diplomatik başarı kaydetti. İsrail bilinmeyen alanlarda PYD/YPG’ye zemin hazırlayabilir. Türkiye yola çıktı, geri dönmez. Bölgede rahatsız olduğu bir durum olursa yine müdahale eder.”

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Türkiye, Suriye’ye ilişkin Amerika’dan sonra Rusya ile de bir mutabakata imza attı. Soçi’de gerçekleşen görüşmede iki ülke arasında 10 maddelik ‘Türkiye-Rusya Federasyonu Arasında Mutabakat Muhtırası’ üzerinde anlaşmaya varıldı. ABD ile yapılan anlaşmaya göre TSK’nın, terör örgütü YPG/PYD güçlerine güvenli bölgeden çekilmesi için verdiği 120 saatlik süre doldu. Rusya ile sağlanan anlaşmaya göre ise 150 saat içinde terör örgütü YPG/PYD ve silahları sınırın 30 kilometre dışına çıkarılacak. Bu süre sona erdiğinde de sınırın 10 kilometre derinliğinde Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak. Soçi'de gerçekleşen kritik toplantı sonrası açıklanan mutabakat maddelerini ve bölgedeki gelişmeleri Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Genel Başkanı M. Taha Gergerlioğlu ve Emekli Binbaşı Gürcan Onat Milat’a değerlendirdi.

Türkiye yine kazandı

Türkiye’nin Soçi mutabakatıyla masada da kazandığını ifade eden Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Genel Başkanı M. Taha Gergerlioğlu, “Türkiye Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kıbrıs hariç ilk defa dışarıya çıkıyor. Bunu devletimiz siyaseten de taçlandırıyor. Sahada Türkiye sonuna kadar dayanarak en son sözü asker diliyle söylemiş oldu. Rusya ile olan müthiş mutabakat da hadiseyi bu noktaya getiren birinci raunddu. Bunun başka raundları da olacaktır zira ABD emellerinden vazgeçmeyecek ve yeni planlar uygulayacaktır. Bununla birlikte Türkiye bölgenin bin yıllık tarihine sahip olan ülke olarak geçmişte yaşananları hiçbir zaman unutmamıştır, karşı tedbirleri de vardır” dedi.

İsrail PYD/YPG’ye zemin hazırlıyor

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı kapsamında gerçekleştirdiği operasyon ve anlaşmaların Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra en önemli kazanımı olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Terör örgütü PYD/YPG’nin tanınan süre içerisinde nerelere çekildiğini ve kimlerle birleştiğini de izlemek lazım. Bu ikinci bir harekâtı getirebilir. İsrail’in bilinmeyen alanlarda PYD/YPG’ye zemin hazırladığını düşünüyorum. Türkiye yola çıktı, geri dönemez. Katıksız ikna olmadığımız yerde 35 kilometrelik alana girsek dahi daha derinlerde bizi rahatsız eden bir şey varsa onlarla da ilgileneceğiz. Bölge eski bölge değil. Trump’ın tüm saçmalıklara rağmen ABD’yi sahadan dışarı çıkardık” şeklinde konuştu.

Suriye üzerinde kritik satranç

Soçi’den çıkan sonucun Türkiye için çok başarılı bir netice olduğunu kaydeden Emekli Binbaşı Gürcan Onat, “Askeri harekât başlatmakla çok doğru bir iş yaptığımızı görmüş olduk. Bunun sonucunda ABD, Avrupa ve neredeyse tüm dünya ülkeleri ayağa kalkarak bizi durdurmak istedi. ABD ile yaptığımız mutabakatın sonucunda bir süre ateşkes ilan etmemiz diplomatik olarak başarılı bir hareketti. Bunun sonucunda Rusya bir hamle yapmak ihtiyacı hissetti. Bizim isteğimiz doğrultusunda da Soçi’de Rusya ile görüştük. Şu an Suriye haritası üzerinde adeta bir satranç tahtası kurulmuş durumda. Baş aktör ABD ve Rusya hamleler yapıyor. Biz de hamleler yapıyoruz. Tüm dünya Soçi’ye kilitlenmişti. Askeri alanda olduğu gibi diplomatik olarak da kazanım elde etmek çok önemliydi. ABD mutabakatı gibi Soçi mutabakatında da masada kazandık” ifadelerini kullandı.

Askeri ve diplomatik büyük başarı

Rusya’nın ABD’nin, İran’ın ve İsrail’in Suriye topraklarında gözü olduğuna dikkat çeken Onat, “Türkiye’nin Suriye’nin bir karış toprağında bile gözü yok. Biz, Suriye topraklarında gözü olan ülkelerin hamlelerini bozduk. Güvenli koridor oluşturulduktan sonra Suriyeli mülteciler kendi topraklarına geri dönecekler. Bu minvalde en başından beri belirttiğimiz ve istediğimiz güvenlik koridorunu aldık. PKK zaten sınırlarımız içinde can çekişiyordu, sınır dışında da toprağa gömülüyor. Şimdi aşağıya doğru inecek ama bundan sonraki adımda orada da PKK’ya göz açtırılmaması gerekiyor. Biz en baştan beri söylediklerimizi elde ettik. Hem askeri hem diplomatik başarı kaydettik” dedi.