Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2492.72
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Üç büyük takım ilk 50'de

Dünya futbolunun en değerli 50 kulüp markası sıralamasında Türkiye'den de 3 büyük takım yer aldı.
Üç büyük takım ilk 50'de
01 Kasım 2013 16:42:00
Dünya futbolunun en değerli 50 kulüp markası sıralamasında Türkiye'den de 3 büyük takım yer aldı.

Spor yatırımlarının büyüklüğü, global ekonomik krize rağmen dünya genelinde 550 milyar euroyu buldu. Türkiye'deki futbol ekonomisinin hacmi ise 700 milyon euroyu devirdi.

Haberttürk'te yer alan habere göre, dünya futbolunun en değerli 50 kulüp markası sıralamasında Galatasaray 116 milyon dolarlık marka değeri ile 17'nci sırada yer alırken, Fenerbahçe 95 milyon dolarla 22'nci, Beşiktaş ise 71 milyon dolarla 36'ncı sırada bulunuyor. Spor ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay, küresel krizden etkilenmeyen spor yatırımlarının büyümeye devam ettiğini söyledi.

Küresel spor gelirlerinin yüzde 3,7 oranında büyüme ile 2015 yılında 145,3 milyar dolara ulaşmasının beklediğini belirten Özay, "Bu büyümedeki en büyük payı Ortadoğu'daki gelişmekte olan spor sektörünün yanı sıra BRIC ülkeleri ve Kuzey Amerika alacak. Bugün gerek piyasa değerleri gerekse başarı dereceleri açısından önde gelen kulüpleri incelediğimizde, ekonomik gelişmişlik seviyeleri yüksek olan ülkelerden çıktıklarını görüyoruz. Bu ülkelerde devlet ve özel sektör sportif altyapı yatırımlarına daha fazla kaynak aktarıyor, yetenekli sporcuların keşfi ve yeteneklerinin geliştirilmesi alanlarında altyapı yatırımları yapılıyor. Real Madrid'in 500 milyon Euro'nun üstündeki piyasa değeri ile dünyada ilk sırada yer alması da bu görüşü doğruluyor" dedi.

NELER DİKKATE ALINDI?

Bu yıl dünyanın en değerli futbol kulübünün Bayern Münih olduğunu söyleyen Özay, "860 milyon dolar marka değeri bulunan Bayern, geçtiğimiz yıl ilk sırada bulunan Manchester United'ı geride bıraktı. Kulüplerin marka değerleri belirlenirken, yayın hakları, sponsorluk, bilet ve ticari satışlar, gayrimenkuller, karlılık ve borç seviyeleri dikkate alınıyor" diye konuştu.

KAYNAK: ENSONHABER