Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2500.98
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ukrayna çıkmazında çözümün adresi Türkiye

Putin'in, Kırım'ın gayrimeşru işgalini baskıyla Ukrayna'ya kabul ettirme derdinde olduğunu belirten Uzmanlar: Doğu ile Batı'nın mücadele alanı haline gelen Ukrayna'da artık güneyden de bir güç olarak Türkiye de eklemlenmiş durumda. Ukrayna'nın çözümün adresi olarak görüp görüştüğü Türkiye diğer iki güce göre çok daha etkili."
Ukrayna çıkmazında çözümün adresi Türkiye
16 Nisan 2021 00:25:31
Putin'in, Kırım'ın gayrimeşru işgalini baskıyla Ukrayna'ya kabul ettirme derdinde olduğunu belirten Uzmanlar: Doğu ile Batı'nın mücadele alanı haline gelen Ukrayna'da artık güneyden de bir güç olarak Türkiye de eklemlenmiş durumda. Ukrayna'nın çözümün adresi olarak görüp görüştüğü Türkiye diğer iki güce göre çok daha etkili."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hareketi yaklaşık yedi yıldan bu yana sürüyor. Rusya Karadeniz’e yığınak yaparken ABD Karadeniz’e gemi gönderemeyeceğini açıkladı. Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak için ellerinden geleni yapan ABD ve Rusya’nın Kafkaslardaki gerilimi tırmandırmasıyla birlikte NATO’dan da Rusya’ya uyarı geldi. Bölgede yükselen tansiyonun ABD, Avrupa, Rusya ve Türkiye denklemini nasıl etkileyebileceğini Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer ve Gazeteci Yazar Güngör Yavuzaslan Milat’a değerlendirdi.

Rusya hibrit savaş taktiği kullanıyor

Ukrayna nüfusunun yaklaşık yüzde on yedisinin Rus kökenli insanlardan oluştuğunu ifade eden Dr. Eray Güçlüer, “Rusya’nın görünürdeki amacı; Rusların yoğun olarak yaşadığı Donbass bölgesi ve Ukrayna’nın güneyindeki alanlarda Rus kökenlilerin özerk yönetimlere kavuşması. Fakat arka plandaki stratejik amacı Karadeniz’e hâkim olmak, Romanya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkeleriyle doğrudan temas kurarak hem Balkanlar’da hem de NATO üzerindeki etkinliğini artırmak. Bunun için de hibrit savaşı yöntemleri dediğimiz bölgede kendisine müzahir Rus kökenli kişileri teşkilatlandırıp ayaklandırmak. Doğrudan sıcak çatışmayı tercih etmese de karşıt olarak da Ukrayna sınırının askeri yığınak yaptı ve Karadeniz donanmasını güçlendirdi” dedi.

Rusya sıcak savaşı tercih etmez

Rusya’nın sıcak bir savaşı tercih etmeyeceğini kaydeden Güçlüer, “Bu kadar yığınaklanma yapmış bir ülkenin hibrit savaş yöntemlerinde ısrar etmesi paradoksal bir durum oluşturuyor. Asıl niyeti, askeri gücünü baskı aracı olarak kullanıp içeriden ayaklanmaları destekleyerek özerk bölgeler ilan edilmesi sürecini adım adım Batı’ya doğru genişlemesini sağlamak. Buna karşı Batı’nın tavrına bakacak olursak bu durum bugünün meselesi değil. Yaklaşık yedi yıldır devam eden bir süreç” diye konuştu.

Uzun vadede Rusya’yı yıpratabilir

Avrupa ve ABD’nin doğrudan fiziksel askeri yardım seçeneğine çok sıcak bakmadığını belirten Güçlüer, “NATO’nun askeri güç olarak orada bulunmasını tercih edeceklerini düşünmüyorum. Silah yardımı ya da başka yöntemler deneyeceklerdir. Rusya’ya ekonomik ev siyasal yaptırımlar uygulamaya çalışıyorlar. Burada ABD ve Avrupa’nın tavrını iyi okumak lazım. Ukrayna, Rusya tarafından bir miktar daha istikrarsızlaştırılabilir. Bu istikrarsızlık şu an avantajmış gibi görünse de orta ve uzun vadede Rusya için yıpratıcı olabilir, aleyhine tehdide dönüşebilir. Burada olan Ukrayna’ya oluyor” ifadelerini kullandı.

67076_1a5930353de39a832ab391d06dc00c99.JPG

Ukrayna için çözüm Türkiye

Avrupa ve ABD’ye güvenmeyen Ukrayna’nın çözümün tek adresi olan Türkiye ile görüştüğüne dikkat çeken Güçlüer sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek vererek hem bölgede istikrarın sağlanması hem de Rusya’ya karşı Ukrayna’nın güvenmediği ABD ve Avrupa’ya karşı için denge oluşturma yönünde önemli bir inisiyatif ve durum üstünlüğü kazanmış durumda. Doğu ile Batı’nın mücadele alanı haline gelen Ukrayna’da artık güneyden de bir güç olarak Türkiye de eklemlenmiş durumda ve Türkiye diğer iki güce göre çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.”

Putin baskıyla kabul ettirme peşinde

Ukrayna krizi konuşulurken Türkiye’nin doğal gaz sahaları ve TÜRK Akım Projesi’nin güvenliğinin de düşünülmesi gerektiğini ifade eden Güngör Yavuzaslan, “Çatışma ortamı bu çalışmaların güvenliğini etkiler. ABD’nin ya da NATO’nun Ukrayna’ya ‘doğrudan’ askeri destek vermesi için şartlar müsait değil. Karadeniz’e çıkış, Montrö varken mümkün değil. Karadan bir müdahale ise imkânsız. Ukrayna’ya yapılacak silah yardımı Rusya’yı durduramaz. Putin, baskıyla Kırım’ın gayrimeşru işgalini ve ilhakını Ukrayna’ya kabul ettirme derdinde” dedi.

GÜNGÖR YAVUZASLAN_eceee10bd8d23f2da4a4fc338d9d61e5.jpg

Kırım Tatar Türkleri bizim için önemli

Kırım Tatar Türklerinin durumunun Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Yavuzaslan, “Rusya’nın baskısı altında olan Kırım Türkleri gündeme getirilmeli. Türkiye mutlaka dengeleyici bir güç olarak arabulucu rolü üstlenmeli. Savaş tüm Karadeniz’e zarar verir. Arka kapı diplomasisi ABD ve Rusya arasında çalışacaktır. Bİden'ın Putin’le görüşme mesajı tam Ukrayna krizinde geldi. Washington, Moskova’ya tansiyonu düşürme mesajı veriyor. Düşük yoğunluklu bilek güreşi ise süreçle birlikte devam edecek. Şimdilik ilk raundu Moskova kazandı” ifadelerini kullandı.