Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2418.44
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uluslararası camia çok kötü bir sınav veriyor

Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası camianın Suriye'deki iç savaş karşısında çok kötü bir sınav verdiğini belirtti.
Uluslararası camia çok kötü bir sınav veriyor
17 May 2013 16:39:00
Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası camianın Suriye'deki iç savaş karşısında çok kötü bir sınav verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Valiliğine gelişinde vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı.

Vatandaşları ve polis tören birliğini selamlayan Gül, daha sonra Valilik makamına geçti.

Gül, burada yaptığı açıklamada, memleketinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin önemli günlerden geçtiğini vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Çok şükür güçlü bir ekonomimiz var, Türkiye'de güçlü bir siyasi istikrar var, parlamentomuz demokrasinin bütün nitelikleri geçerli. Bölgemizdeki çeşitli kargaşaları, çeşitli kırılmaları dikkate aldığımızda Türkiye bu bölgede güvenli bir ada haline gelmiştir. Her bakımdan güvenli bir ada haline gelmiştir. Herkesin sığındığı bir yer olmuştur."

"Uluslararası camia çok kötü bir sınav vermekte"

Kayseri Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, çok sayıda göç almanın kolay olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bizden daha zorda olan ülkeler var. Türkiye çok şükür ki çok güçlü bir ülke. Ekonomisiyle güçlü, siyasetiyle güçlü bir ülke. Bölgede daha zayıf olan ülkeler var. Ürdün'ü düşünün. Ürdün'de 400 bin bu şekilde sığınmacı var. Onların imkanları çok fazla yok. Fazla uluslararası yardım da gelmiyor maalesef. Bu konuda uluslararası camia çok kötü bir sınav vermekte. Sadece konuşmakta, sadece laf etmekte ama aksiyona ve işe gelince hep geri durmaktadır. Bu çok açık bir şekilde görülmektedir. Ümit ederiz ki Suriye'deki bu iç savaş daha uzun sürmez. Suriye halkının arzuladığı şekilde meşru talepleri şeklinde neticelenir."

İkinci Cenevre buluşması

"İnsan hakları ihlalinin yoğun bir şekilde olduğu, yüz binlerce insanın öldüğü, 4 milyona yakın insanın evsiz barksız kaldığı ve çok daha önemlisi istikrarsızlığın, güvensizliğin giderek bölgeye yayılma riskinin olduğu bir yerde herkesin çok daha sorumlu ve gerçekten elini taşın altına koyup hareket etmesi gerekiyor" diyen Gül, şöyle konuştu:

"Muhakkak ki dünyada önemli aktörler var, komşuların dışında. Uluslararası hukukun geçerli olması için BM Güvenlik Konseyinde en azından Rusya gibi önemli bir devletin ve Çin'in çözüm sürecine girmeleri gerekir. Ben bunu başından beri söylerim. Olaylar başladığından beri Rusya'yı işin dışında tutmamak gerekirdi. Tam işin taraflarından birisi adeta. Toplanacak bu ikinci Cenevre buluşmasında esas Suriyeliler tabi ki karar verir. Bizler Suriyelilere yardımcı oluyoruz. Nihayette Suriye onların vatanı, nihayette onlar Suriye vatandaşı. Bizler arzu ederek başka bir ülkenin iç meselelerine karışma durumunda değiliz ama bizi güvenlik bakımından ilgilendiriyor her şeyden önce. Ümit ederiz ki bu iç savaş Suriye'yi, iki komşu ülkeyi daha fazla tüketmez."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de düşmanlar için aldığı balistik füzeleri kendi halkı için kullanan bir rejim olduğuna işaret ederek, "Bu çok acı bir şey. İlk defa dünya tarihinde balistik füzeler kendi ülkesi içerisinde kullanılıyor. İnanın çok üzücü" ifadelerini kullandı.

Gül cuma namazını tarihi Hunat Camisi'nde kıldı

Gül, Valilik ziyaretinin ardından yürüyerek cuma namazı için tarihi Hunat Camisi'ne geldi. Burada cuma namazını kılan Gül'e, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki eşlik etti.

Cuma namazı çıkışı 4 vatandaşın cenaze namazına katılan Gül, daha sonra Hunat Mahallesi'ndeki ayakkabı boyacılarına selam vererek, ayakkabılarını boyattı.

Vatandaşların sevgi gösterisinde bulunduğuCumhurbaşkanı Gül, Sivas Caddesi'ndeki esnafla sohbet etti.

Gül, bir esnafın ısrarı üzerine halka tatlısı yedi.

Hayrünnisa Gül, engelli çocuklarla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Kayseri'ye yaptığı ziyarette eşlik eden eşi Hayrünnisa Gül, engelli çocuklarla bir araya geldi.

Özkar Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'ne gelişinde, çiçeklerle karşılan Gül, okul hakkında yapılan kısa bilgilendirmenin ardından 13-28 yaş grubu öğrencilerin eğitim gördüğü sınıfları gezdi.

Mesleki eğitim becerilerinin kazandırıldığı atölyeleri de ziyaret eden Gül, çocuklarla sohbet etti.

Günlük yaşam becerilerinin kazandırıldığı uygulama odasında sandviç yapan çocukları izleyen Gül, yetkililerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Hayrünnisa Gül, daha sonra gösteri salonunda çocukların dans ve tiyatro gösterilerini izleyen öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik etti.