Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2440.22
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

USD ve USDT arasındaki farklar

​ABD doları, dünya finans piyasalarında en önemli varlıkların başında geliyor. Hisse senetlerinin yanı sıra, ABD doları kripto paralarda, altın ve gümüş gibi emtialarda da değer ölçütü olarak kabul edilir.
USD ve USDT arasındaki farklar
06 May 2022 16:27:17
​ABD doları, dünya finans piyasalarında en önemli varlıkların başında geliyor. Hisse senetlerinin yanı sıra, ABD doları kripto paralarda, altın ve gümüş gibi emtialarda da değer ölçütü olarak kabul edilir.

ABD doları, dünya finans piyasalarında en önemli varlıkların başında geliyor. Hisse senetlerinin yanı sıra, ABD doları kripto paralarda, altın ve gümüş gibi emtialarda da değer ölçütü olarak kabul edilir. Kripto para piyasasında, Bitcoin, Ethereum ve diğer varlıkların değeri de dolar bazında hesaplanır ve analiz edilir. Bununla birlikte, dolar bazlı sabit coin’ler son yıllarda piyasada oldukça popülerdir. Stablecoin olarak da ifade edilen bu varlıklar içinde en büyük piyasa değerine sahip olan varlık ise USDT. Tether Limited şirketi tarafından piyasaya çıkarılan Tether, Kucoin ve diğer kripto para borsalarında tüm kripto para birimlerinde tercih edilen işlem çiftlerinde yer almaktadır. USDT simgesi ile işlem gören Tether’in değeri 1 dolara eşittir. Bu da, zaman zaman volatil olabilen piyasada nakitte beklemek isteyen yatırımcıların Tether’i tercih etmesine neden olmaktadır.

Tether güvenilir mi?

USDT, yani Tether kripto para ekosistemi ile geleneksel finans arasında bir köprü görevine sahiptir. Dolar çifti üzerinden Bitcoin ya da altcoin satın almak isteyen yatırımcılar, borsalarda Tether satın alabilir ve USDT çiftinde işlem yapabilir. Kripto para borsalarında Tether, BTCUSDT, ETH USDT gibi çiftlerle en yüksek işlem hacmine sahip alım satım çiftlerinde yer alır. Bununla birlikte yatırımcının merak ettiği konular içinde, Tether güvenli mi sorusu da yer alıyor. USDT, Tether Limited şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür. 2022’nin Mayıs ayı itibariyle dolaşımda 83 milyarın üzerinde USDT dolaşımdadır. Değeri 1 dolara endeksli olan Tether, bu güncel arzı baz alındığında 83 milyar dolar piyasa değeriyle, Bitcoin ve Ethereum’un ardından en büyük 3. kripto para varlığıdır. Piyasanın ihtiyaçlarına göre, Tether Limited tarafından yeni USDT basılması söz konusu olabilmektedir. Peki Tether güvenli mi?

ABD doları, ABD Merkez Bankası FED tarafından basılır, buna karşın USDT tokenize edilmiş doları ifade eder ve Tether Limited tarafından piyasaya sürülür. Tether Limited, her bir USDT için rezervinde 1 ABD doları bulundurduğunu taahhüt etmiştir. Bu da, USDT’nin güvenilir bir sabit coin olduğunu göstermektedir. USDT hem bireysel hem de kurumsal yatırımcı için, kripto para borsalarında spot ve vadeli işlemlerde kullanılan bir varlıktır.

USD ve USDT farkları

Dolar ve Tether her ne kadar birbirine endeksli varlıklar olsa da aralarında çeşitli farklar yer almaktadır. Dolar ve Tether’in birbirinden ayrıştığı yönler şu şekilde ifade edilebilir:

  • USD, basım yetkisinin FED’de olduğu, sınırsız arza sahip bir varlıktır ve dünya ticaretinde en çok kabul gören para birimidir. USDT, Tether Limited tarafından piyasaya sürülür, arzı sınırsızdır ve ihtiyaç halinde basılmaktadır. USDT, dünyadaki tüm borsalarda kullanılan bir token olması nedeniyle kolay bir şekilde transfer edilebilir, coin’lerle takas edilebilir.

  • Tether USD’ye endeksli olsa da, zaman zaman borsalarda USDT’ye olan ilginin artması nedeniyle USDT, 1,01 ya da 0,99 dolara eşit olabilir. Bununla birlikte, bu durum kripto para piyasasında çok ciddi yükseliş ya da düşüşlerin olması durumunda söz konusudur.

  • USDT, dolar bazlı yatırım yapmak isteyenler için de tercih edilebilir. Türk lirası/dolar çiftinde (USDTRY) alım satım yapmayı düşünenler, kripto para borsasında Tether satın alabilir. Kısacası Forex işlemleri, USDT ile kısmen mümkündür.

USDT ve diğer sabit coin’ler

Tether, piyasanın en eski sabit coin’i olarak en çok kabul görmüş kripto varlık olsa da, USDT dışında 1 dolara endeksli farklı sabit coin’ler de vardır. Bu coin’ler içinde UST ve USDC gibi seçenekler öne çıkmaktadır. Terra Luna’nın dolara endeksli coin’i olan UST de Tether ile aynı amaçlı kullanılabilir. Buna ek olarak kripto para dünyasıyla geleneksel finans arasındaki köprüyü geliştirmek adına, sabit coin geliştirme odaklı bir proje olan Terra Luna, Euro ve Güney Kore Won’u gibi farklı para birimlerine endeksli kripto paralar da geliştirmektedir. Cüzdanlar arasında kolay ve düşük komisyonlu bir şekilde transfer edilebilmesiyle öne çıkan USDT, hem kripto para işlemleri hem de dolar bazlı yatırım için en popüler varlıklardan biridir. Bankaların dolar alım satımındaki yüksek komisyon aralığına karşın USDT, Kucoin borsasında çok düşük alım satım komisyonu ile satın alınabilir.