Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2478.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Üzerimizden bir yük kalktı

Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF'ye dün yapılan son ödemeye ilişkin, 'Üzerimizden bir yük kalktı' dedi.
Üzerimizden bir yük kalktı
15 May 2013 16:22:00
Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF'ye dün yapılan son ödemeye ilişkin, 'Üzerimizden bir yük kalktı' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNR Expo'da gerçekleştirilen 19. İstanbul EVTEKS Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 1994 krizinin hafızalardan yavaş yavaş silindiğini söyledi.

Babacan, "Unutmayalım ki borç kayıtlarımıza baktığımızda daha dün o hafızaları silme tuşuna bastık. 5 Nisan 1994'te Türkiye'yi kriz vurdu. Hemen temmuzda IMF'den kredi kullanma ihtiyacı doğdu. O günden başlıyor, Türkiye düne kadar hep IMF'ye borçlu olmuş. Hamdolsun dün itibariyle bunu halletik ve üzerimizden bir yük kalktı" şeklinde konuştu.

"Büyüme kontrolsüz olsaydı..."

Büyüme ve istihdam konularına da değinen Babacan, geçen yıl yüzde 2,2 oranındaki büyüme gerçekleştiğini, ilave oluşan istihdamın 1 milyon 88 bin olduğunu anımsatarak, "Herkes biliyor ki geçen yılki büyüme kontrolsüz bir şekilde gerçekleşseydi, istikrarsızlık ve güvensizlik ortamında yüzde 2,2'yi görseydik, bırakın 1 milyon 88 bin ilave istihdamı, istihdamda düşüş bile yaşayabilirdik" dedi.

Babacan, Türkiye'deki güven ortamını korumanın önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Avrupa'dan baktığınızda birçok ülke devlet bütçesinden büyük açıklar veriyor. Avrupa Merkez Bankası karşılıksız parayı basıyor, devletlere, bankalara 'aman siz batmayın' diye veriyor. Avrupa'nın ekonomisinde geçen sene daralma vardı, bu yıl da daralma devam edecek. Türkiye'de halkımızın geleceğe bakış açısı çok olumlu. Harcamalar konusunda vatandaşlarımız o kadar istekli ki geçen sene bir soğutma politikası uyguladık. Bankadan aşırı harcamaya dayanan bir ekonomik yapıyı biraz önledik. Bankalarımız kredi verme konusunda son derece iştahlı. Bankacılarla konuştuğumuzda en çok problem; 'keşke kredi talebi biraz daha fazla olsa' diyorlar."