Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2497.58
BIST 100
9569.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Var mı otomotiv sektörü gibisi?

Türk otomotiv sanayisi yarım asırdır ekonominin lokomotifi konumunda. Fakat, 2017 yılı sektörün tarihte yaptığı yolculuğun zirvesi oldu. Otomotiv sektörü, 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1.7 milyona ulaşan üretimiyle tarihi rekora imza attı.
Var mı otomotiv sektörü gibisi?
06 Şubat 2018 12:49:00
Türk otomotiv sanayisi yarım asırdır ekonominin lokomotifi konumunda. Fakat, 2017 yılı sektörün tarihte yaptığı yolculuğun zirvesi oldu. Otomotiv sektörü, 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1.7 milyona ulaşan üretimiyle tarihi rekora imza attı.

Fırat İpek

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2017 yılına ait Ocak-Aralık dönemi üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisinin lokomotifi otomotiv sanayii 2017 yılını üretim ve ihracatta tarihi rekorlar kırarak geride bıraktı.

OSD'nin 2017 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre, otomotiv üretimi geçtiğimiz yıl yüzde 13 artarak 1 milyon 674 bin adede ulaştı ve yaklaşık yarım asırlık Türk otomotiv sanayisi tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak tarih yazdı. Otomobil üretimi ise 2017 yılı Ocak-Aralık döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 1 milyon 121 adete ulaşarak yılı yine tarihi rekorla kapattı. Türkiye'deki otomobil üretimi aynı zamanda 2007-2017 yılları arası verileri karşılaştırıldığında tarihin en yüksek üretim sonucuna ulaşmış oldu.

Önen: Türkiye üretim üssü oldu

OSD Başkanı Kudret Önen, rekorlara imza atan Türk otomotiv sanayiinin tarihi başarısından duydukları gurur ve mutluluğa dikkat çekti. Önen, 'Bugün 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1,7 milyona dayanan üretimi ile otomotiv sanayimiz, dünya üretiminin yüzde 2'sini yapar konuma geldi. Yan sanayi ile birlikte ülkenin lokomotif sanayisi hafif ticari araç üretiminden sonra, son gerçekleşen yatırımlar ile, otomobilde de üretim üssü haline geldi. Sektörde bundan sonra atılacak adımlar çok önemli; Avrupada'ki yeni otomotiv yatırımlarını çeken Orta Avrupa ve bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile rekabet edecek, AR-GE ve teknolojik üstünlüğümüzü destekleyecek yeni teşvikler ile daha da büyüme imkanı var' dedi.

Üretimin lideri Tofaş

Türkiye'nin 3'üncü büyük sanayi kuruluşu Tofaş, 2017 yılını başarılı bir performans ile kapattı. İki yıldır üst üste Türkiye pazarının en çok satan otomobili olan Egea, ihracattaki performansı ile de Tofaş'a bir kez daha Türkiye otomotiv sanayi tarihinin üretim rekorunu kırdırdı. Tofaş, 2017 yılında 384 bin araç üretimi gerçekleştirdi. Tofaş'ın 2017 yılı cirosu ise 2016'ya oranla yüzde 23 artış göstererek 17,5 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Dünyanın pek çok ülkesine ihraç ettiği 271 bin adet araç ile Tofaş, 3,25 milyar dolar ihracat geliri elde etti. Şirketin net karı ise yüzde 32'lik artış ile 1 milyar 283 milyon Türk Lirası olarak gerçekleşti.

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu '2016 yılı Tofaş tarihine rekorlar yılı olarak geçmişti. 2017 yılında da üretimde liderliğimizi devam ettirdik ve yeni yıla bir kez daha rekorla girdik. Faaliyetlerimiz neticesinde yaklaşık 1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde ettik. Tüm iş sonuçlarımızla, paydaşlarımıza ve ülke ekonomisine değer yaratmayı sürdürmekten memnuniyet duyuyoruz. Başarımızın sürdürülebilirliği için Ar-Ge, teknoloji ve insan kaynağımıza yatırımlarımıza 2018'de de devam edeceğiz' dedi.

Hurda otomobil teşviği satışları artıracak

Ali Haydar Bozkurt: 'Yasayı destekliyorum'

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, 16 yaş ve üzere otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların ihracı veya hurdaya ayrılması ile ilgili yasayı desteklediğini söyledi. Bozkurt, yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi şubat ayından başlayarak sektörümüze bir ivme kazandıracaktır. Yaşı büyük otomobillerdeki teknoloji ne kullanıcısına, ne de trafikte artık güven vermiyor. Ayrıca; 30-40 yaşındaki otomobiller hem çevreyi kirletiyor, hem de daha fazla yakıt tüketiyor' dedi.

Murat Şahsuvaroğlu: Ülkemize zarar veriyordu

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Murat Şahsuvaroğlu, 16 yaş ve üzerindeki araçların bu yeni düzenlemeden yararlanacak olmasını önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini belirtti. Yaşlı araçlar ekonomik açıdan ülkemize büyük zararlar veriyordu diyen Şahsuvaroğlu, 'Böylece çevreye duyarlılığımızı göstererek çevre bilincini tüm toplumumuza aşılamış olacağız ve ülkemiz karayollarında gezen %53'ü 16 yaş üzerinde olan eski ve güvensiz araçların hızlı bir şekilde hurdaya ayrılmasını teşvik etmiş olacağız' ifadesini kullandı.

Mercedes-Benz A-Serisi 5 duyunuzu harekete geçirecek

Mercedes-Benz'in kompakt sınıftaki temsilcisi Yeni A-Serisi, Amsterdam'daki dünya lansmanında tanıtıldı. 2018'in ikinci çeyreğinden itibaren ilk etapta iki benzinli ve bir de dizel motor seçeneğiyle yollara çıkmaya başlayacak olan Yeni A-Serisi, MBUX - Mercedes-Benz User Experience ile donatılan ilk Mercedes-Benz modeli olurken, S-Serisi'nde de kullanılan yarı otonom sürüş teknolojileri, PRE-SAFEu00ae PLUS, iki parçalı AIRPANEL ya da MULTIBEAM LED farlar gibi donanımlarıyla kompakt sınıfta pek çok ilki sunuyor.

Sportif ve dinamik bir dış tasarım

Yeni A-Serisi, Mercedes-Benz'in yalın tasarım felsefesinin bir sonraki adımını gözler önüne seriyor. Yeni A-Serisi'nin sportiflik ve dinamizm odaklı dış tasarımı duyuları harekete geçiren bir görünüm sergiliyor.

Muhteşem üçlü Renault-Nissan-Mitsubishi

Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors'un toplam satışları 2017 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artarak 10 milyon 608 bin 366 adede ulaştı. Bu rakam, dünya çapında binek otomobil ve hafif ticari araç pazarında satılan her dokuz araçtan birinin Renault, Nissan ve Mitsubishi İttifakın'a ait olduğunu ifade ediyor.

Honda Civic faizi 'sıfır'ladı

Honda, şubat ayınca boyunca sürecek özel kampanya kapsamında 95 bin 850 TL'den başlayan Civic Sedan modellerine kredi kullanarak sahip olmak isteyenler, 30 bin TL için 12 aylık vadede yüzde 0 faiz avantajından yararlanabilecek.

Opel Grandland X içinizi ısıtacak

Kış tatili tercihini Bolu Kartalkaya ve Erzurum Palandöken'den yana kullananlar hem Grandland X'i yakından tanıma şansı yakalayacaklar hem de Opel'in düzenlediği kar üstü partilerine katılıp aileleriyle keyifli zaman geçirecekler. Grandland X, 128 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Hyundai i30 Fastback Avrupa'ya fethe çıktı

Hyundai, hatcback ve sedan gövde tiplerine alternatif olarak geliştirdiği i30 Fastback modelinin Avrupa'da satışına başladı. C segmentine farklılık getiren i30 Fastback, ülkemizde de son çeyrekte yollara çıkacak.

Land Cruiser Prado 4x4'lerin lideri

Dünyanın en dayanıklı 4x4'lerinden biri olarak gösterilen Land Cruiser ailesi, 1951'den beri Toyota'nın simgesi konumunda. Yenilenen Land Cruiser Prado, 177 HP güç üreten 2.8 litrelik D-4D turbo dizel motorla birlikte satışa sunuluyor. Yeni Land Cruiser Prado, Türkiye'de ise MTV ve tescil masrafları hariç 157 bin 500 Euro.

Porsche Macan şubat kampanyası

Porsche Türkiye, Macan sahibi olmak isteyenlere ayrıcalıklı ödeme imkanları sunuyor. Şubat ayına özel olarak 2018 model Macan 150 bin TL'ye kadar 12 ay vadeli '0' faiz imkanı ile satılıyor.