Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2440.17
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yaris 2,8 litre ile sınırları zorlayacak

Ön ve orta hava yastıkları, gece ve gündüz yaya algılama özelliğiyle B sınıfında bir ilki gerçekleştiren yeni Toyota Yaris satışta. Tam bir şehir otomobili olan Yaris, 100 kilometrede 2.8 litre yakıt tüketimiyle sınırları zorlayacağa benziyor.
Yaris 2,8 litre ile  sınırları zorlayacak
30 Kasım 2020 13:36:12
Ön ve orta hava yastıkları, gece ve gündüz yaya algılama özelliğiyle B sınıfında bir ilki gerçekleştiren yeni Toyota Yaris satışta. Tam bir şehir otomobili olan Yaris, 100 kilometrede 2.8 litre yakıt tüketimiyle sınırları zorlayacağa benziyor.

İlk defa 1999 yılında üretilip satışa çıkan Toyota Yaris, bugün dördüncü nesliyle otomobil tutkunlarının karşısına çıktı. Türkiye’de bugüne kadar 64 bin adet satış rakamına ulaşan Yaris, yenilenen haliyle dünyada B sınıfının en güvenli modeli oldu. Rakipleri arasında ön ve orta hava yastığı bulunan ve gündüzün yanı sıra gece de yaya algılama özelliğiyle güvenlikte öne çıkan Yaris’in tasarımı, sürüş dinamikleri ve teknolojisi de tamamen değişti.

Dursa bile hareket ediyormuş hissiyatı oluşturan bir tasarıma sahip yeni Yaris’in benzinli modeli 209 bin 100 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkarken, hibrit modeli de 299 bin 200 TL’den satışta.

Yıl sonuna kadar 400 adet satacağız

100’den fazla basın mensubunun katılımıyla online gerçekleştirilen yeni Toyota Yaris tanıtım toplantısında konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Tamamen yenilenen Yaris’in benzinli ve hibrit versiyonuyla daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerlerine ulaşıldı. Bununla birlikte 2020 yılı için 400 adetlik Yeni Yaris satış hedefimiz bulunuyor. 2021 yılında ise benzinli ve hibrit olmak üzere 2100 adetlik Yeni Yaris satışı gerçekleştirmeyi öngörüyoruz” diye konuştu.

alihaydarbozkurt

Sadece filo için 28 bin sipariş

“Pandemi döneminde çevreye zarar vermeyen araçlar büyük önem kazandı” diyen Bozkurt, “Son verilere göre Avrupa tarihinde ilk kez hibrit, şarjlı hibrit ve elektrik motorlu araç satışları dizeli geçmiş durumda. Avrupa’da dizelin payı yüzde 27’ye gerilerken, ülkemizde bu oran yüzde 75’lerden yüzde 40’lara indi. Toyota olarak önümüzdeki süreçte ülkemizde sunulacak araçların Avrupa emisyon normlarına uygun olması nedeniyle avantajlı bir konumda olacağız. Bunu destekleyecek veriler de elimizde. Gelecek sene için bugünden sadece filo için 28 bin sipariş aldık” ifadesini kullandı.

toyotayaris(ic)

750 binin altında kalmaz

Otomotiv sektörüyle ilgili değerlendirmede de bulunan Bozkurt, “Yılın tamamlanmasına 1 ay kala talebin yoğun olarak devam ediyor ve sektör yılı 750 bin adetlik satışın altında kapatmayacak. Eğer tedarik ile ilgili yeni bir sorun yaşanmazsa toplam pazar 2020 sonunda 800-900 bin adetlere bile ulaşabilir. Ancak üretimin sekteye uğramaması ve tedariğin aksamaması gerekir” dedi.

Vergi sistemi günümüze uygun değiştirilmeli

Vergi sistemimizle ilgili de konuşan Bozkurt şunları söyledi: “Maalesef vergi sistemimiz çok eski kaldı. Her konuda karşımıza 1,6 baremi çıkıyor. Artık bizim bu motor hacminden kurtulup, daha günümüz teknolojisini anlatan bir sistemle değiştirilmesi gerekiyor. Yeni bir vergi düzenlemesi motor hacmi yerine çevrecilik özellikleri ön plana çıkaran bir yapıda olabilir. Artık insanlarımızın hem yakıt tasarruflu hem de çevreye zararsız yeni teknoloji ürünü araçları kullanmayı fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum.”

YENİ YARİS’TE ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER

- Enerjik bir tasarıma sahip olan yeni Yaris, her zaman hareket etmeye hazır bir yapıda.

- - 1.5 litre hibrit ve 1.5 litre benzinli motor seçenekleri.

- 700 mm derinlik ve 286 litre bagaj hacmi.

- Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantı sistemlerine sahip 8 inç Toyota Touch multimedya ekranı tüm modellerde standart.

YAKIT PERFORMANSI VE GÜCÜ

- Hibrit sistem gücü yüzde 16 artırılarak 116 beygire ulaştı.

- Şehir içi kullanımda yakıt tüketimi 100 kilometre 2,8 litre.

GÜVENLİKTE DÜNYANIN EN İYİSİ

- Yaris’e Toyota Safety Sense 2.5’i adapte edildi.

- Gece ve gündüz yaya ve bisiklet algılama özelliğine sahip Ön Çarpışma Önleyici Sistem.

- Kavşaklarda Çarpışma Önleyici Sistem ve Acil Durum Yönlendirme Desteği.

- Kavşak Dönüş Asistanı, karşı şeritten bir araç geliyorsa veya bir yaya yolun karşısına geçiyorsa, sağa veya sola dönen sürücüyü uyarıyor ve gerektiğinde otomatik frenleme yapıyor.

- 0-205 km/s arasındaki hızlarda çalışan Akıllı Şerit Takip Sistemi yer alıyor ve yönlendirmeyi kontrol ederek aracı şeritte tutuyor.

- Sınıfında bir ilk olarak ön orta hava yastıkları.