Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

YEĞİTEK, EBA, eğitimde fatih projesi

Şube Müdürü Cevat Akkanat'la birlikte ziyaret ettiğimiz YEĞİTEK Genel Müdürü Sayın Bilal Tırnakçı gerçekleştirdikleri projelerini Milat Gazetesi'ne anlattı.
YEĞİTEK, EBA, eğitimde fatih projesi
18 Ocak 2018 00:01:00
Şube Müdürü Cevat Akkanat'la birlikte ziyaret ettiğimiz YEĞİTEK Genel Müdürü Sayın Bilal Tırnakçı gerçekleştirdikleri projelerini Milat Gazetesi'ne anlattı.

Ali BAL

EĞİTİM, Milli Eğitim ve bunlar bağlamında MEB, son yıllarda farklı boyutlarıyla gündemimizde çokça yer aldılar. Öğrencisi sayısı itibariyle pek çok ülkenin nüfusundan daha fazla bir kitleyi bünyesinde barındıran MEB, farklı alanlarda çalışanları ve velileriyle bütün ülkemiz halkının ilgi alanındadır. Toplumun genel olarak eğitime verdiği büyük önemi de dikkate alırsak, kamuoyunun bahsettiğimiz ilgi yoğunluğu anlaşılır olacaktır.

Son yıllarda Türkiye'de eğitim en çok sınavlar merkeze alınarak konuşuldu. Sınavların kamuoyu oluşturma oranının yüksek olması normal. Çünkü bir üst eğitim kurumuna geçişte tek ölçü sınav.

Bununla birlikte, eğitim camiası başta olmak üzere toplumun üzerinde durması gereken başka yüzleri de yok değil mi eğitimin? Mesela eğitimde yenilik, teknoloji ve bunların başarıya olan katkılarıu2026 Öyle ya, sınavlarda başarıyı artırmak için, pek ala yeni imkanlardan, teknolojik kaynaklardan istifade etmek mümkün bugünu2026

YEĞİTEK, FATİH veya EBA...

İşte YEĞİTEK bunun için var. Doğrudur, YEĞİTEK diye bir kelimeyi duymayanınız olabilir, fakat FATİH Projesi yahut EBA'yı bilmiyoruz diyemezsiniz.

Milli Eğitim ile şu veya bu şekilde ilgi ve alakası bulunanlar, son yıllarda özellikle Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (Eğitimde FATİH Projesi) ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile içli dışlı olmak durumundalar, zorundalar.

İşte YEĞİTEK, yani Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim sistemimizin son yıllardaki en diri organı, en canlı yüzü. Bir bakıma Milli Eğitim sistemi diriliği ve canlılığı bu kurum üzerinden alıyor. FATİH Projesi ve EBA ise YEĞİTEK'in yenilik ve teknoloji bağlamında bünyesinde taşıdığı iki ana can damarıu2026

Ve bu iki can damarı, başarıyı yakalamak isteyen hemen her öğrenci için, kaynaklara ulaşmak açısından hazine yolu. Üstelik Milli Eğitimin olmazsa olmaz ilkelerinden fırsat eşitliğini de sağlayacak en sağlıklı kaynakları barındırıyor içinde.

Bu kadar açıklama yapmaya gerek yoktu belki de. İzlenimlerimi anlatsaydım, yeter de artardı bile.

İzlenimlerim, evet... Geçtiğimiz günlerde yolum Ankara'ya, oradan da YEĞİTEK'e düştü. Genel Müdürlük bünyesinde yapılagelen çalışmaları yerinde gördüm, inceledim. Orada çalışan, Anadolu'nun en ücra noktası için gayret sarfeden çalışanların heyecanlarına ortak oldum.

Eğitim içerikleri hazırlama faaliyetleri, görsel ve işitsel materyal oluşturma gayretleri, sahadan gelen materyalin düzen ve tertibi, EBA Radyo ve Ebabil Dergisi çalışmalarıu2026 FATİH Projesini daha ileri seviyelere götürecek olan teknik çalışmalar bu aradau2026 Ve henüz kamuoyuyla paylaşım seviyesine gelmemiş projeleru2026 Doğrusu beni de meraklandıran bu sonuncusu oldu. Bakalım YEĞİTEK'in heyecan uyandıracak projeleri neler olacak!

Projelerde bugüne kadar yapılanlar

Bu arada, merak ve heyecanımı paylaştığım YEĞİTEK Genel Müdürü Sayın Bilal Tırnakçı, bize önce şimdiye kadar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Mesela, FATİH Projesi kapsamında bu güne kadar toplam 432 bin 288 etkileşimli tahta, 45 bin 653 adet çok fonksiyonlu yazıcı, 3 bin 657 adet doküman kamera ve 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar seti dağıtılmış. 2017 sonu itibariyle, bütün okullarımızın internet erişimi sağlanmış, bunlardan 12 bin 880 okulumuza yüksek hızlı internet hizmeti verilmiş. Bütün dersler için web tabanlı e-içerik temin edilmiş ve e-içerik alt yapısı oluşturulmuş. Eğitim ve öğretimde öğrencileri daha aktif kılmak ve bilgiye erişimlerini sağlamak; öğrenmeyi kolaylaştırıp eğitimde fırsat ve imkan eşitliği sağlamak için kurulan EBA'ya 150 binden fazla dijital içerik yüklenmiş. Bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerilerini artırmak amacıyla, FATİH Projesi kapsamında 382 bin 494 öğretmenimize hizmet içi eğitim verilmişu2026

YEĞİTEK'te yapılanların bir kısmını da doğrudan Tırnakçı'dan öğrenelim:

u2022 Youtube'da fenomen kabul edilen ders anlatıcı içeriklerini EBA'ya kazandırdık. (Hocalara Geldik, vb.) Çünkü EBA'da denetlenmiş temiz eğitim içerikleri mevcut. Çocuklarımızın gelişimine engel olacak reklam, vb. söz konusu değil.

u2022 Eğitimde oyun kullanımı için oyunlar yazdık ve yayına verdik. Bu sahada ciddi boşluk vardı.

u2022 Kazanımlarla ilişkili kısa film çalışmalarımız sürüyor. Yine kazanımları çizgi film ve animasyonlarla anlatan çalışmalar ürettik.

u2022 Öğrenci ve öğretmenlerimizi içerik üretme konusunda etkin hale getirmek için yarışmalar düzenliyoruz. Kısa filmler, deneyler, fotoğraf, vbu2026

u2022 ETZ (Eğitim Teknolojileri Zirvesi) ile ülkemizin en büyük eğitim teknolojileri zirvesine ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl 30'a yakın ülkeden katılımcı ile yapılan zirvede, geleceğin eğitimini ve eğitimde teknoloji kullanımını uzmanlarla konuştuk.

u2022 EBAKOD sayfasını dizayn ettik, geliştiriyoruz. Bu sahada yapılan çalışmaları disipline etmeyi amaçlıyoruz.

u2022 Avrupa okul ağına dahil en başarılı çalışmaları yine bizim proje ekibimiz yapmakta.

Peki, planlananlar arasında neler var?

YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, önümüzdeki dönemde yapılacaklardan da bahsetti bize. İşte bir kaçı:

u2022 Tekli eğitime geçilmesi ile ortaya çıkan ihtiyaca binaen 318 bin adet etkileşimli tahtanın daha okullarımıza kurulumu yapılacaktır.

u2022 Tablet bilgisayar seti dağıtımı yerine bundan sonraki süreçte öğretmen ve öğrencilerimize taşınabilir bilgisayar seti dağıtımı yapılacaktır.

u2022 43 bin okulumuza daha yüksek hızlı internet hizmeti verilecektir.

u2022 EBA sistemi ve içerikleri güncellenerek zenginleştirilecektir.

u2022 Bütün öğretmenlerimizin FATİH Projesi kapsamında hizmet içi eğitim almaları sağlanacaktıru2026

Sözü yine Genel Müdürümüze verelim:

u2022 'Geleceğin Sınıfı' çalışması yapıyoruz. Okullarımıza örnek olacak bir sınıf dizayn ediyoruz. Geleceğin eğitiminde sınıflar nasıl olacak, teknoloji ne düzeyde kullanılacak gibi soruların cevaplarını bu projede bulmaya çalışacağız.

u2022 LMS (Öğrenim Yönetim Sistemi) ile İnsan Kaynakları Gelen Müdürlüğü ve Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğümüzün eğitim programlarını uzaktan eğitimle öğretmenlerimize ulaştırmayı amaçlıyoruz. Test çalışmalarına başladık. 'Eğitim, her yerde, her zaman eğitim.' diyoruz.

u2022 Yeni oyun çalışmalarımız var, çizgi kahramanlar üretiyoruz ve onlarla kazanımları çocuklarımıza eğlenceli şekilde öğretmeyi amaçlıyoruz.

u2022 Geçen yıl İstanbul İl Müdürlüğümüz ile pilot çalışmasını yaptığımız Harezmi Eğitim Modeli'ni bu yıl Anadolu'da yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.

Bu kadar güzel haberu2026 YEĞİTEK ziyaretimin keyifle geçtiğini teyit etmek için yeter de artar bileu2026