Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2425.10
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yerli 'e' otobüsler dünyayı taşıyor!

Yüzde 51 pay ile Avrupa elektrikli otobüs pazarının sınıf lideri olan yerli üretici Karsan, sürücüsüz e-ATAK'larla da ABD ve Norveç yollarında vatandaşları taşıyacak.
Yerli 'e' otobüsler dünyayı taşıyor!
21 Şubat 2022 09:30:48
Yüzde 51 pay ile Avrupa elektrikli otobüs pazarının sınıf lideri olan yerli üretici Karsan, sürücüsüz e-ATAK'larla da ABD ve Norveç yollarında vatandaşları taşıyacak.

Haber: Fırat İpek

Otomotiv sektörünün elektrifikasyon dönüşümünde, 50 yıldan fazla tecrübesiyle teknoloji mobilite çözümlerinde bir adım önde olan Karsan, online toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda Karsan’ın dünü, bugünü ve gelecek planlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, “Karsan son beş yıldır bir dönüşüm yaşıyor. Otomotivin kalbi içten yanmalı motorlardan, elektrikliye doğru dönüşüyor. Biz de bu dönüşümün en önemli bacağı olarak 2018’de Jest’in elektriklisinin lansmanını yaptık. Bir sene sonra e-ATAK’ı devreye soktuk elektrikli olarak. Bu ürünleri bir senede devreye almak çok büyük bir işti” diye konuştu.

okanbas_1abbaa8c26040ad1d0180a6f2bf58166.jpg

İlk deneme sürüşünü Cumhurbaşkanımız yaptı

“Hedefimize ürünlerimizi elektrikli yapmakla ulaşamayacağımızı biliyoruz” diyen Baş, “Ürünlerimizin önce elektrikli sonra da elektrikli otonom olmasına yönelik bir altyapı için çalışıyoruz. Bu anlamda Otonom e-ATAK’ı ADASTEC ile çok iyi bir iş birliğiyle geliştirdik. İlk sürücüsüz otonom aracımızın lansmanını 2021 başında yapmıştık. İlk deneme sürüşümüz ise Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Külliye'de gerçekleştirilmişti. Araç şu an Külliye’de rutin operasyonlarda kullanılıyor. Geçen senenin Eylül ayında ise büyük boy otobüs sınıfında e-ATA Ailesi’ni tanıttık. Bu lansman ile Karsan olarak toplu ulaşımda 6 metreden 18 metreye kadar yüzde yüz elektrikli tüm boyutlarda ürün gamı sunan Avrupa’nın ilk markası olduk” ifadesini kullandı.

ABD’lileri taşıyacak ilk sürücüsüz otobüs e-ATAK

e-ATAK’ın Amerika’da geçen sene Michigan Üniversitesi kampüsünde deneme amaçlı test edildiğini belirten Baş, “Halka açık yollarda yolcu taşıma izninin de alınmak üzere. Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bir taraftan da ABD’de bu anlamda dolaşan, ilk izin alacak otobüs olma özelliği de önemli. Avrupa’da ise sürücüsüz e-ATAK ile ilgili başka bir projemiz daha var. Kuzey Avrupa’da Norveç’e ilk ihracatımızı yaptık. Tüm bunlar yenilikçi ve girişimci ruhumuzun ürünleri” şeklinde konuştu.

Bursa’dan dünyanın dört bir yanına gidiyor

Baş, “Türkiye’den Avrupa’ya son üç yılda elektrikli olarak 344 adet minibüs ve otobüs satışı yapıldı. Bunun 306 tanesini biz gerçekleştirdik. 306 tane araç, bizim için 3 milyon kilometre tecrübe demek. Böylece 2019’dan bu yana 306 adet Karsan elektrikli aracımız Fransa, Romanya, Portekiz, Almanya başta olmak üzere 16 farklı ülkede dünyanın dört bir yanında dolaşıyor” açıklamasını yaptı.

Karsan’nın otobüsleri Avrupa’nın lideri

Karsan e-JEST’in pazar payını her yıl daha da artırdığını söyleyen Baş, “6 metrelik e-JEST 2020’de yüzde 43 pay ile tüm Avrupa’da segment lideri olmuştu. e-JEST bu alandaki pazar payını 2021’de yüzde 51’e yükselterek bir kez daha zirvede yer aldı. 2 yıl üst üste Avrupa pazarında e-JEST segment lideri oldu. Karsan e-ATAK ise elektrikli şehir içi midibüs segmentinde yüzde 30 pay ile Avrupa’da sınıfının lideri oldu. Ayrıca Kuzey Amerika’ya da Avrupa’daki gibi e-JEST ile gireceğiz” dedi.

Yeni Proje - 2022-02-20T231202.882_4e638f3c441a11f3baa02ef2ff4d4ffb.png

Megane Sedan’ın tek üreticisiyiz

Oyak Renault ile anlaşma imzalayan Karsan, Renault Megane Sedan’ın tek üreticisi oldu. Eylül ayında seri üretime başlayacaklarını söyleyen Baş, “Bu, 5 yıllık bir proje. Yıllık 55 bin adet üretimi hedefliyoruz. Şu anda ilk gövde üretimini yaptık. Tesisler de kuruluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Otonom toplu taşımada daha hızlı gelişecek

“Mobilite dünyasında konuşulan 3 tekerlekli, 2 tekerlekli ürünlerle de ilgimiz var ama henüz ortaya çıkacak olgunluğa ulaşmadı” diyen Baş, “Vizyonumuz mobilitenin geleceğinde bir adım önce olmak. Fakat otonom sürücüsüz araçlar toplu ulaşımda çok daha hızlı gelişecek. Oranın önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bizim ilk odaklandığımız yer de burası” ifadesini kullandı.

Türkiye’de beklentimden hızlı ilerliyor

Baş, “Türkiye’de elektrikli otobüs konusunda gecikeceğiz diye düşünüyordum ama beklentimden daha hızlı ilerliyor. Nitekim biz ilk elektriklilerimizi de sattık Türkiye’de dolaşmak üzere. 2 tane 8 metrelik e-Atak için Antalya Belediye’sinin ihalesini kazandık. Önümüzdeki dönemde Road Show kapsamında belediyelere götüreceğiz elektrikli araçları” açıklamasını yaptı.