Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2429.70
BIST 100
9810.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yerli otomobile Türkçe reklam sözü

Özellikle Asya ülkeleri ve bazı batılı ülkeler ürettiği otomotiv markasının reklam görselinde kullandığı logosunun altındaki kısa cümleyi sözde modernitenin dili kabul edilen İngilizce kelimelerle yazıyor. Fakat geleceğin otomotiv sektörüne damga vuracak yüzde yüz elektrikli, yerli ve milli otomobili üretecek olan Türkiye, markasının reklam görsellerinde kullanacağı kısa ve etkileyeci reklam sözünü mutlaka Türkçe ve kültürümüzü, tarihimizi ve milli duygularımızı kabartan kelimelerden seçmeli.
Yerli otomobile Türkçe reklam sözü
02 Aralık 2019 10:02:00
Özellikle Asya ülkeleri ve bazı batılı ülkeler ürettiği otomotiv markasının reklam görselinde kullandığı logosunun altındaki kısa cümleyi sözde modernitenin dili kabul edilen İngilizce kelimelerle yazıyor. Fakat geleceğin otomotiv sektörüne damga vuracak yüzde yüz elektrikli, yerli ve milli otomobili üretecek olan Türkiye, markasının reklam görsellerinde kullanacağı kısa ve etkileyeci reklam sözünü mutlaka Türkçe ve kültürümüzü, tarihimizi ve milli duygularımızı kabartan kelimelerden seçmeli.

FIRAT İPEK

Derler ki; ''Türk milleti atlara diğer milletlerden daha önce sahip olduğu için herkese büyük üstünlük sağlamıştır.” Zira Türk’ün en önemli üç özelliği, “At, avrat, silah” üçlemesidir. Fakat geldiğimiz noktada atların yerini alan otomobili üretip sahip olma konusunda batıdan doğuya bir çok ülkenin gerisinde kaldık.

16 Haziran 1961 yılında otomotiv pazarına, ürettiği ‘Devrim’isimli otomobille giriş yapmak isteyen Türkiye’nin girişimleri, 29 Ekim 1961 yılında yapılan tanıtımdan sonra yarım kaldı. Bugüne kadar da taraflı tarafsız herkes ‘Neden biz de otomobil üretemiyoruz? sorusuna cevap aradı.

Karsan yarı yolda bıraktı

Gün geldi çattı.

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın azimli ve kararlı duruşuyla üretilmesini istediği yerli ve milli otomobilin yürüyen ilk prototipinin tanıtımı Aralık ayı içerisinde yapılacak.

Geçmişte otomotiv pazarında yer alamasak da, geleceğin otomobilini üreterek sektörün baş aktörlerinden olma yolunda önemli bir adım atıyoruz.

Yüzde yüz elektrikli, teknoloji yüklü ve SUV bir araç olarak üreteceğimiz yerli ve milli otomobilin üretimini ise Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) yönetiyor.

Geçtiğimiz günlerde Karsan’ın yarı yolda bıraktığı TOGG; Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin katılımıyla oluşturuldu. Bu girişimi yöneten de Gürcan Karakaş.

Kendi dillerinde reklam sözü

Küresel ölçekte rekabet edebileceğimiz bir yerli ve milli otomobil markası oluşturmak için uzun zamandır çalışan TOGG, üretimin her aşamasını ve otomobilin ismini sır gibi sakladı.

Biz de tüm Türkiye ve dünya ile birlikte yerli ve milli otomobilin detaylarını yapılacak tanıtımla birlikte öğreneceğiz.

Yerli ve milli otomobille ilgili bilgimiz olmasa da otomotiv sektörüyle ilgili bildiğimiz ve tecrübe ettiğimiz bir hadise var.

Bunu da milli duyguları olan bir gazete ve otomotiv yazarı olarak dile getirmek boynumuzun borcudur.

Nedir o?

Son yüz yılda dünya siyasetine ve otomotiv pazarına yön veren ülkeler, ürettiği ve dünyaya pazarladığı motorlu araçların reklam görsellerinde kullanılan logolarının hemen altında yazdıkları, kısa ve etkileyici sözleri kendi dillerinde tarihine, kültürüne, etnik yapısına ve fikrine uygun olarak seçti.

Milli bir karakter oluşturulması için yola çıkan batılı ülkelerin amaçlarını, filozof, yazar ve ulus devlet kuramcılarından Rousseau’nun şu sözleri net olarak ortaya koyuyor: “Her halkın bir kişiliği vardır ya da olması gerekir; eğer bundan yoksunsa, ona bunu kazandırmak için işe koyulmamız gerekir” ve “Millet, bütün siyasi ve toplumsal gücün kaynağıdır.”

Özellikle Almanlar, İspanyollar, Fransızlar ve Amerikalılar ürettikleri otomobil markalarının reklam görsellerinde kullandıkları logolarının altında, “kendi dillerinde” kültürlerini ve tarihlerini anlatan milliyetçi reklam sözü yayınlarken, özellikle Japonya, Çin ve Güney Kore gibi Asya ülkeleri de sözde modernitenin egemen dili kabul edilen İngilizce bir reklam sözüyle kültürünü anlatıyor.

Kültürlerini yücelttiler

Kendi dillerinde milletçi unsurların bulunduğu motorlu araç reklamlarından bazıları:

1- Almanların Audi: Kullandığı her reklam metninde ürünün logosunun altında Almanca olarak “Vorsprung durch Technik” (Teknik Yoluyla İlerleme) kısa ve etkiliyici reklam sözü yazıyor. Bu Almanca deyim aslında, kökeninde milliyetçilik olan bir modern felsefe söyleminin yansımasıdır. Böylece bu reklamdaki milliyetçi söylemle, Alman kültürü yüceltilmiştir.

2- İspanyolların Seat: Reklamlarında ürünün logosunun altındaki kısa ve etkileyici yazıda İspanyolca olarak “Auto emocion” (oto heyecan/duygu) yazılıdır. Kainatın İspanyol kültürüyle, ülkesiyle sınırlı olduğu anlatılır.

3- Fransızların Citroen: Ürünün reklam görsellerinde kullanılan logosunun altında Fransızca olarak “Teknolojide Yeni Fransız Devrimi” yazılıdır. Böylece Fransız Devrimi’nin Avrupa tarihindeki sıra dışı kültürel sıçramasına atıfta bulunulmakta ve teknoloji dolayımıyla Fransız kültürü yüceltilmektedir.

4- Amerikalıların Ford: Motorlu araçlarında kullandığı reklam görsellerinde Ford’un doğrudan markanın adını tanıtmak yerine “Ford Motor Company” diyerek, markanın içinden doğduğu Amerikan kültürüne ve bu kültürün de dışına taşarak dünyanın doğal yapısının gerek araştırılmasını, gerekse korunmasına nasıl katkı verildiğinin vurgusu yapılmıştır.

Asya markaları İngilizce'yi seçti

Bu ülkelerin ve markaların haricinde kalan özellikle Asya ülkeleri ve otomotiv şirketleri markalarının reklamlarında kullanılan sözleri, sözde modernitenin dili kabul edilen İngilizce kelimelerden seçmişlerdir.

Bu ülkelerden bazıları şöyle:

1- İsveçlilerin Volvo: Reklamlarında kullanılan logonun altında İngilizce olarak “for life” (hayat için) yazıyor.

2- Japonların Mitsubishi: Reklamlarında kullanılan logonun altında İngilizce olarak “Take a different road” (Farklı bir yoldan git) yazılıdır.

3- Japonların Toyota: Reklamlarında kullanılan logonun altında İngilizce olarak “Passion” (Tutku) yazılıdır.

Reklam sözü Türkçe olmalı

Motorlu araç reklamlarında kullanılan dilin ve kullanılan cümlenin ifade ettiği mananın önemi gün gibi ortada.

Türkiye olarak biz de ürettiğimiz otomobilin reklam sözünü hem Türkçe hem de Türk kültürünü, tarihi anlatan ve milli duygularımızı kabartan kelimelerle ifade etmeliyiz. Zira ürettiğimiz otomobilin reklam sözünü sözde modernitenin dili kabul edilen İngilizce kelimelerle ifade edersek, milli duygularımız zedelenir.

Not: Bu habere kaynak olarak kullandığım “Modernizm, Otomobil Kültürü ve Reklam” isimli kitabın yazarı Serpil Aygün Cengiz’e böyle bir eseri kazandırdığı için teşekkür ederiz.