Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yetkin Düşünce "sol"u tartışmaya açtı

Genel Yayın Yönetmenliği'ni gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Mustafa Tekin'in üstlendiği Yetkin Düşünce Dergisi'nin 13. sayısı çıktı.
Yetkin Düşünce
22 Mart 2021 17:55:25
Genel Yayın Yönetmenliği'ni gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Mustafa Tekin'in üstlendiği Yetkin Düşünce Dergisi'nin 13. sayısı çıktı.

Bu sayıda dünya ölçeğinde yaygın bir kitleye sahip olmuş, iddiaları ile insanları etkilemiş sol düşünce tartışmaya açılmış. Marx ve Engels’in teorileriyle temelleri atılmış, farklı sosyal, siyasal, ekonomik gelişmelerle içerik kazanmış ve o günden yana farklı entelektüel ve düşünce insanlarının katkılarıyla ete kemiğe bürünmüş olan sol düşünce, bugün pandemi döneminde kapitalizmin tartışma konusu olduğu bir zaman diliminde insanlık için gelecek vaadlerini sürdürmektedir. Hatta kimi solcular, bu krizin ardından iktidar ve başarı sırasının “sol”a geldiğini dillendirmeye başladılar. Derginin bu sayısında Türkiye örnekliği başta olmak üzere “sol”un iddiaları ve gerçekleştirimleri arasındaki mesafe ve solun sorunları masaya yatırılıyor.

Dergide ayrıca yazıların dışında zengin bir söyleşi bölümü de göze çarpıyor. Öncelikle Mısır’da çok önemli eserlere imza atmış olan Çağdaş İslam düşüncesi konusunda eserler vermiş; fakat özelde “İslami sol” konusundaki görüşleriyle tanınan Hasan Hanefi’ye yer verilmiş. Ayrıca parti çalışmaları ile de dikkat çeken ve bu bağlamda işin pratiğini de tecrübe etmiş sol düşüncenin Türkiye’deki teorisyenlerinden olan Ufuk Uras’ın değerlendirmeleri dikkat çekiyor. İslami kesimde sol konusundaki analizleriyle tanınan Ümit Aktaş ise önemli tespitlerde bulunuyor.