Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2435.92
BIST 100
9792.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yumurta hesaplar engellenecek

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sosyal paylaşım siteleriyle ilgili düzenlemeye ilişkin 'Sahte hesaplarla kişilerin hesap açmasının önüne geçilecek' dedi.
Yumurta hesaplar engellenecek
20 Haziran 2013 18:13:00
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sosyal paylaşım siteleriyle ilgili düzenlemeye ilişkin 'Sahte hesaplarla kişilerin hesap açmasının önüne geçilecek' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığındaki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sosyal medya konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili sorular üzerine Bozdağ, sosyal medyanın, pek çok yalanın, iftiranın devreye sokulduğu, insanların birbiri aleyhine fikir ve duygularla yüklendiği bir alan, adeta bir silah haline dönüştüğünü söyledi.
Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:
"İftira ister Twitter'dan, ister Facebook'dan, ister haber sitelerinden ister televizyondan, meydandan nereden yapılırsa yapılsın bizim hukukumuza göre suçtur. Hakaret nereden yapılırsa yapılsın bizim hukukumuza göre suçtur. Suçu ve suçluyu övme hangi vasıtayla yapılırsa yapılsın bizim hukukumuza göre suçtur. İnsanları nefret temelli birbirinin karşısına dikmek, toplumu din, dil, sınıf ayrımı yaparak birbirinin karşısına dikmek, birbirine karşı suç işleyecek hale getirmek bizim şu anki mevzuatımızda da suçtur. Bunlarla ilgili zaten emniyet güçleri soruşturmaları yürütüyorlar, bunlarla alakalı işlemlerin hepsi yapılacaktır. O sitelerden yalan haberleri, iftiraları yayanlarla ilgili gereken adli tahkikat yapılıyor, bundan sonra da yapılmaya devam edecektir. Vuran, kıran, yakan, yıkanlarla ilgili de yine gereken soruşturmalar devam ediyor, devam edecektir."
"Yüzbinlerce sahte hesap"
Sosyal medyada yapılacak düzenleme ile yapılmak istenenin Twitter, Facebook veya diğer sanal medyanın yasaklanması olmadığını vurgulayan Bozdağ, "Yasaklama diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Ama bu alanın kurallara bağlanması, bu alanda suç işleme özgürlüğünün olmadığının herkes tarafından bilinmesi ve bu alandaki suç ve cezalarla ilgili mevzuatımızda yer alan hükümlerden yetersizlikler varsa bunun cezaların caydırıcılığı ilkesi çerçevesinde yeniden gözden geçirmekten ibaret olacaktır" diye konuştu.
Bu alanda çok fazla sahte hesap bulunduğunu, sahte hesap açılmasının da önüne geçileceğini bildiren Bozdağ, şunları kaydetti:
"Birisi bir hesap açıyorsa o hesabı açanın o kişi olduğunu herkes bilecek. Son olaylara baktığımızda yüzbinlerce sahte hesap kişiler adına açılıyor, haberleri yok. O hesaplardan twitler atılıyor. İnsanların aleyhine kışkırtmalar yapılıyor. Bütün bunların önüne geçmek için, bu alanın doğru kullanılmasını temin için bir takım düzenleme çalışmaları vardır. Bunlar zamanı gelince kamuoyuyla paylaşılacaktır. Hem Türkiye'de hem uluslararası alanda bu konuda alınmış tedbirler nedir bunların incelemesi yapılarak gereken yapılacaktır."
Duran adam eylemleri
Gezi Parkı odaklı olaylar kapsamında başlatılan duran adam eylemlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, bu sürecin baştan beri planlı olduğunu düşündüklerini, aynı anda farklı noktalarda eylemlerin başlamasının, sosyal medya, bazı sanatçılar ve sermaye çevrelerinin devreye girmesine bakıldığında organize bir yapının göründüğünü söyledi. Bozdağ, şunları söyledi:
"Bakıyorsunuz Londra'da aynı afiş aynı flama, Ankara'da aynı afiş aynı flama, İzmir'de aynı İstanbul'da aynı. Bir sürü bu işlerle alakalı başka destekler hepsini değerlendirdiğinizde bunun kendiliğinden bir iş olmadığını bunun bir yönetici aklının olduğu, planlı, organize bir iş olduğu çok açıktır. Günlerce süren böylesi bir organizasyonun medya boyutunu, finans boyutunu ve birlikte hareket etme iradesini gücünü kendiliğinden olan bir şey olarak değerlendirmek fevkalade yanlış olur."
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu olaylar spontan olaylar değil. Ben duran adam eyleminin de öyle kendiliğinden başlamış bir eylem olduğu kanısında değilim. Duran adam da bu planın bir başka boyutta devamını öngören aklın bir başka ürünüdür. Tabi durmak isteyenler durabilir ama biz yürümeye devam edeceğiz. Bizim sloganımız 'Durmak yok yola devam'dır. Biz Türkiye kervanını daha sağlıklı bir şekilde yürütmek Türkiye'nin hedeflerini daha güçlü bir şekilde gerçekleştirmek için yürüyeceğiz, hatta koşacağız. Koşmamız yetmiyorsa tempomuzu daha da fazla artıracağız. Onun için durmak isteyenler kendileri bilir. Ama biz yürümeye devam edeceğiz, her şeye rağmen yürüyeceğiz. Bunun herkes bilsin Türkiye'nin önünü kesmek isteyen, istikrarını bozmak isteyen, sermayenin, medyanın ve bazı çevrelerin imtiyazlı konumlarına yeniden dönmesini isteyen eşitlikten rahatsız olan herkese rağmen Türkiye istikrarlı bir şekilde durmadan yoluna yürümeye devam edecektir."
Angela Merkel'in sözleri
Merkel'in iç politikaya oynayan bir siyasetçi olduğunu ve Gezi Parkı olaylarıyla ilgili de konuştuğunu hatırlatan Bozdağ, şunları söyledi:
"Türkiye'deki görüntülerin kendisini korkuttuğunu ifade etti. Ben buradan bir kez daha söylüyorum. Almanya'da işlenen Neonazi cinayetlerinde hayatını kaybeden 8 Türk vatandaşı 2 tanede diğer insan olduğu zaman, aileleri anaları babaları, kardeşleri eşleri, katil olarak suçlayıp aradan 10 sene geçtikten sonra katillerin Neonaziler olduğunun ortaya çıkması da işin doğrusu beni korkutuyor. Yani bu kadar gerçekleri görmeyen veya bu kadar gerçeklerin üzerini örten bir demokratik yapı, bir hukuk devleti yapısı da bizi rahatsız ediyor. Bir yandan bakıyorsunuz 10 kişiyi öldüren kişinin yargılanmasında kelepçe yok, adeta manken gibi gösteri yapması temin edilirken öte yandan yargılananlar Türk olduğu zaman Berlin mahkemesinde cam kafes içerisinde mahkemeye çıkarılıyorlar. Bu gördüğüm manzarada işin doğrusu insan hakları adına, hukuk devleti adına, demokrasi adına o da beni korkutuyor. Almanya'daki insan haklarının, demokrasinin, hukuk devletinin standardı nedir, onu bir düşünmeleri lazım."