Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2307.56
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yunanistan uslu durmuyor

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun ilk İlk sınır ötesi ziyaretini Aydın ilimize bağlı Eşek Adası’na yapması tepkilere neden oldu. Emekli Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, “Yunanistan yanlış işlerle uğraşıyor, rahat yaşamak istiyorlarsa dostluğumuza sığınsınlar” dedi.
Yunanistan uslu durmuyor
01 Temmuz 2020 00:01:00
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun ilk İlk sınır ötesi ziyaretini Aydın ilimize bağlı Eşek Adası’na yapması tepkilere neden oldu. Emekli Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, “Yunanistan yanlış işlerle uğraşıyor, rahat yaşamak istiyorlarsa dostluğumuza sığınsınlar” dedi.

Koray TAŞDEMİR

Türkiye ye karşı düşmanca tutum takınmayı âdet haline getiren Yunanlı yetkililer, hemen her fırsatta Türkiye’nin sinir uçları ile oynamaktan geri durmuyor. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ülkesinin egemenlik haklarını korumak için Türkiye’ye karşı askeri bir müdahale de dâhil olmak üzere her şeye hazır olduklarını söyleyerek kendince Türkiye’yi tehdit etmişti. Her fırsata Türkiye aleyhine davranışlarla ortamı germe derdinde olan Yunan tarafı Türkiye’nin sabrını iyiden iyiye zorlamaya başladı. Son olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun yaptığı provokatif ziyaret ile ipler gerildi.

Mart ayında görevine başlayan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ilk ziyaretini Türkiye’yi tahrik edecek bir rota üzerine kurdu. İlk sınır ötesi ziyaretini Aydın ilimize bağlı Eşek Adası’na gerçekleştirerek tehlikeli bir tahrike imza atan Sakellaropulu, “Adanın fahri vatandaşı olma onuruna eriştiğim için teşekkür ederim. Tarihin derinliklerindeki bu ada, Yunanistan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Burada olmak benim görevim. Buraya sahip çıkacağız. Yunanistan uzun zamandır Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri ve iş birliği arayışındadır. İki halkın barış içinde bir arada yaşamasına ve iş birliğine yatırım yapmaktadır. Ancak, egemenlik haklarından vazgeçmeye veya ulusal topraklar üzerindeki anlaşmazlıkları kabul etmeye hazır değildir" ifadelerini kullandı.

Karşımıza çıkacak durumda değiller

Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, Yunanistan’ın kendi çapında gündeme gelmek için böyle girişimlerde bulunduğuna dikkat çekerek, “Yunan cumhurbaşkanı boşuna zahmet ediyor, Türkiye ile iyi geçinecek yerde yanlış işlerle uğraşıyorlar. Barış içinde yaşamak ve gelişmek istiyorlarsa Türkiye ile dost olmak zorundalar” dedi. Evcil, “Bugünkü Yunanistan bizim karşımıza çıkacak bir ülke değil bizim onları bir kenara bırakıp kendi kuvvetimize odaklanmamız lazım. Ne yapabilirler ki. En müşkül durumumuzda biz onları Anadolu’dan kovduk ve bellerini doğrultamayacak şekilde mağlup oldular” diye konuştu. Evcil, Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma başta olmak üzere sondaj ve sismik gemileri ile Akdeniz ve Karadeniz’de etkin bir güç haline gelmesiyle zor durumu düştüklerini ifade ederek, “Yunanistan ne yaparsa yapsın, bizim düşüncemizi ya da prestijimizi sarsacak bir olay olması mümkün değil. Fazla da önemsenecek bir yanı yok zaten onlar da önemsensin diye böyle davranıyorlar” dedi.

Bütün adalar bizim olmalı

Nefes alabilmemiz için Ege adalarının bizim için çok önemli olduğunu kaydeden Evcil, “Sakız, Midilli Oniki adalar… Bütün bu adaların hepsi coğrafya dilinden konuştuğumuzda doğru olan bizim olmalıdır. Kıbrıs da dahil. Beşparmak Dağları’nda bizim askerlerimiz nöbet tutmadığı takdirde biz güven içinde olamayız. Eşek Adası kayalık gibi bir şey önemli ama Rodos’ta Sisam’da güvenliğimizi temin edemediğimiz durumda güvende değiliz” ifadelerini kullandı. Kıbrıs’ta onların Kıbrıs’ta hükümranlık sağlamalarını da geçici saydığımızı sözlerine ekleyen Evcil, “Orası da tümüyle bizimdir. Tarihin hiçbir döneminde orada bir Rum hâkimiyeti olmamıştır. Kural zaten bellidir, Anadolu’yaya hâkim olan bu adaların tamamına hâkim olmuştur. Coğrafya da bunu söylüyor” diye konuştu.

Bizim dostluğumuza sığınsınlar

Evcil, bizim Yunanlılara karşılaştığımız her yerde iyi niyetle yaklaştığımızı sözlerine ekleyerek “Bakınız Kıbrıs Barış Harekâtı’nda onların Türklere yaptığı zulmü bilmemize rağmen biz zulüm yapmadık. İsteseydik bir tane Rum bırakmazdık, hiçbirine bizim kardeşlerimize yaptıkları vahşeti yapmayı düşünmedik. Çünkü biz büyük bir milletin çocuklarıyız, bizim geleneklerimiz var aman diyene kılıç kaldırmayız. Onun için bizim dostluğumuza sığınsınlar o zaman daha rahat yaşarlar onlara tavsiyem budur” şeklinde konuştu.

Eşek adası Yunan işgali altında

1932 Lozan Antlaşması taraflarından İngiltere’nin 1943’te yayınladığı ve 1947 Paris Antlaşması’na taraf olan ABD’nin de 1951 yılında yayınladığı haritalarda, Eşek Adası’nın 12 Ada deniz sınırları dışında Türkiye toprağı olarak gösteriliyor. Ada, 16 yıldır Yunanistan işgali altında ve adada konuşlu Yunan kara, deniz ve hava üslerinde yüzlerce silahlı Yunan askeri görev yapıyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan