Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2487.81
BIST 100
9515.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Zehirli mantar yedi karaciğer nakliyle kurtuldu

Kayınvalidesinin doğadan topladığı zehirli mantarı yedikten sonra karaciğer yetmezliği gelişen Ayşegül Aydemir isimli genç kadın, ağabeyinin bağışladığı karaciğerle hayata tutundu.
Zehirli mantar yedi karaciğer nakliyle kurtuldu
15 Ekim 2014 12:37:00
Kayınvalidesinin doğadan topladığı zehirli mantarı yedikten sonra karaciğer yetmezliği gelişen Ayşegül Aydemir isimli genç kadın, ağabeyinin bağışladığı karaciğerle hayata tutundu.

Sağlık Bakanlığının "Doğadan toplanan, bilinmeyen mantarların tüketilmemesi gerektiği" uyarısına rağmen, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmesi vakaları görülüyor.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Aydemir (28) de doğadan toplanan zehirli mantarlardan tükettiği için ölümden döndü.

Yaklaşık 20 gün önce kayınvalidesinin çevreden topladığı mantarlarla akşam yemeği hazırladığını anlatan Aydemir, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Kayınvalidemin çevreden topladığı ve bildiği bir tür olduğunu zannettiği mantarlardan akşam yemeği hazırladım. Saat 21.00 sıralarında yemeğe oturduk. Yemekten eşim 1-2 kaşık aldı, çocuklarım ise hiç yemedi. Mantarları kayınvalidelim ve ben tükettik. Gece yarısı kayınvalidem ve ben kusma ve ishal şikayetiyle uyandık. Bu durumumuz sabaha kadar sürdü. Düzelme olmayınca Eskipazar Devlet Hastanesine başvurduk. Burada bize aktif kömür verildi. Kayınvalidem kusmadı ama ben tekrar kusunca Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildim. Karaciğerimin ve böbreğimin büyük zarar gördüğü söylendi ve diyalize alındım. Buradan da Ankara'ya sevk edildim."

Ankara'da Özel Medikana Hastanesinde tedavi altına alınan Aydemir, burada yoğun bakım servisine alındığını, daha sonra da karaciğeri iflas ettiği için ailesine "organ nakli gerektiğinin" söylendiğini belirtti.

Eşinin karaciğeri uymayınca ağabeyi, ablası ve küçük erkek kardeşine bakıldığını, ablası şeker hastası olduğu, erkek kardeşi de askere gideceği için ağabeyi İsmail Demir'den nakil yapılmasına karar verildiğini ifade eden Aydemir, "Bana yeni bir hayat bağışladığı için ağabeyime şükran borçluyum. Çok büyük bir badire atlattım. Tek tesellim çocuklarımın zehirli mantardan yememiş olmaları. Eğer onlar zehirlenseydi bu durumu atlatamazlardı" diye konuştu.

Prof. Dr. Sadık Ersöz ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla tekrar hayata tutunan Ayşegül Aydemir, zaman zaman doğadan topladıkları mantarlardan tükettiklerini ancak böyle bir olayla hiç karşılaşmadıklarını belirterek, "Kayınvalidem de yaşadıklarımıza çok üzüldü. Topladıklarının daha önce bildiği bir mantar türüne çok benzediğini söyledi. Bundan sonra bilmediğim mantarı asla yemem. Artık mantar çorbası bile içmem" ifadesini kullandı.

Kardeşine karaciğer bağışlayan İsmail Demir de yaşadıkları yörede doğadan toplanan mantarların bol miktarda tüketildiğini ancak yaşadıkları olayın kendileri için ders olduğunu söyledi.

Kaynak: AA