Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2292.44
BIST 100
9070.28
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


1 Mayıs'tan Ramazan Bayramına: Emek maneviyattır!

1 Mayıs Emek Bayramı ve Ramazan Bayramını arka arkaya yaşıyoruz. Yoğun bir gayret ve emek sonucunda 30 günlük oruç ibadetini tamamlamış bulunuyoruz. 30 günlük oruç ibadetini büyük bir emekle tamamlamanın ödülü olarak bayram coşkusu ve sevinci yaşyoruz. 1 Mayıs’ta da insan onurunu, emeğini ve özgürlüğünü idrak etmenin mutluluğu ve bilinci içinde olmak bizi mutlu, coşkulu ve umutlu kılmaktadır. İnsan emeğine hak ettiği değeri vermek için yapılan insani mücadeleleri öğrenmek, emek konusundaki farkındalığımızın gelişmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Ramazan Bayramı, kendimizi gerçekleştirme çabasının sonu demek olmadığı gibi, 1 Mayıs’ta insan emeği için verilen mücadelenin sonu anlamına gelmemektedir. İnsanın kendini gerçekleştirme ve emeğini koruma mücadelesi devam etmektedir.

Açlık, yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı cenderesinde hayatlarımızın karardığı bugünlerde Ramazan Bayramının ve 1 Mayıs Emek bayramının ruhu ve hayatı tazeleyici nefesine ve umuduna çok ihtiyaç duyuyoruz. Aç, işsiz ve yoksul olan biri için 1 Mayıs ve Ramazanın sonu bayram değildir. Açlık, yoksulluk ve işsizlik içinde bunalan biri, 1 Mayıs ve Ramazanın sonunu bayram olarak kutlamak şeklindeki bir romantik hal içinde değildir. Bu dünyadaki gerçekliğe odaklanarak mevcut insani durumumuzu emekle, bilgiyle ve umutla düzeltme vermenin mücadelesi içinde olmalıyız. Ahmet Arif, en umutsuz anlarda bile kitapla ve bilgiyle karanlıkların aydınlığa çıkacağı konusunda bizi motive etmektedir: “Öyle yıkma kendini / Öyle mahzun, öyle garip… / Nerede olursan ol / İçerde, dışarda, derste, sırada / Yürü üstüne üstüne / Tükür yüzüne celladın / Fırsatçının, fesatçının, hayının… /Dayan kitap ile / Dayan iş ile / Tırnak ile, diş ile / Umut ile, sevda ile, düş ile / Dayan rüsva etme beni.”

Her insan için sadece emeği vardır. Başkalarının emeğini, malını, canını, eğitimini, bilgisini, duygularını, düşüncelerini, işini çalmak, yağmalamak ve gaspetmek en büyük suçtur. Rüşvet, yolsuzluk, yoksulluk, baskı ve zorbalık, insan onurunu, maneviyatını ve emeğini tamamen ortadan kaldırmaktadır. İnsan emeğinin korunması ve hakkının verilmesi hayatın her alanında uyulması gereken zorunlu bir adalet durumudur. Başkalarının sefaleti üzerine güç, para ve yalan hakimiyeti ve safahati inşa etmek, büyük bir yozlaşma ve helak halidir. Şuayp Peygamber, insan emeğini çalan ve gaspeden Medyen halkını helak olma konusunda uyarmaktadır: “Medyen'e, kardeşleri Şuayb'ı göndermiştik. Dedi ki: "Ey toplumum! Allah'a kulluk edin. O'ndan başka tanrınız yok sizin. Eksik ölçüp yanlış tartmayın. Sizi nimet, bereket içinde görüyorum, ama sizin için sarıp kuşatan bir günün azabından da korkuyorum (Hud Suresi, 84)." İnsan emeğinin karşılığı hiçbir şekilde kaybolmayacaktır. Herkes emeğe, adaletle davranıp davranmadığının karşılığını mutlaka görecektir: “Artık, kim bir zerre miktarı hayır üretmişse onu görür. Ve kim bir zerre miktarı şer üretmişse onu görür. (Zilzal Suresi, 7-8).” Bayram, sarfetmiş olduğumuz emeğin olumlu veya olumsuz bir karşılığının ve geri dönüşünün olacağı bilincini kazanmak için uyanışa geçme zamanını temsil etmektedir.

Ramazan Bayramı ve 1 Mayıs, insan oluşumuzun doğal halini gerçekleştirme ve arama bayramlarıdırlar. Ramazan Bayramına Fıtır Bayramı da denilmektedir. Fıtrat ve emek birbirinden kopartılamazlar. Ekmeğimiz, özgürlüğümüz ve barışımız, emeğimiz ve fıtratımızdır. Tevfik Fikret’in dediği gibi, bayramda sevinç, en çok çocukların hakkıdır: Baban diyor ki: “Meserret (sevinç) çocukların, yalnız / Çocukların payıdır! Ey güzel çocuk, dinle / Fakat sevincinle / Neler düşündürüyorsun, bilir misin?.. Babasız, / Ümitsiz, ne kadar yavrucakların şimdi / Sıyah-ı mateme benzer terâne-i îdi! / Çıkar o süsleri artık, sevindiğin yetişir / Çıkar, biraz da şu öksüz giyinsin, eğlensin / Biraz güzellensin / Şu ru-yı zerd-i sefalet... Evet meserrettir / Çocukların payı; lâkin sevincinle / Sevinmiyor şu yetim, ağlıyor... Halûk, dinle!” Küçük-büyük, çocuk-yetişkin, genç-yaşlı, işçi-memu kadın-erkek, hepimizin fıtrat ve emek bayramları kutlu olsun. Hepimiz sevinmeyi, coşkuyu, mutluluğu ve umudu hak ediyoruz.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan