Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2423.66
BIST 100
9677.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2021

100 Yıllık hesabın ikinci aşaması

Bugünlerde herkes Papa’nın Irak ziyaretini konuşuyor. O ziyaret üzerinden bölgesel senaryolar çiziliyor. Hiç kimse bu ziyaretin neyi amaçladığından bahsetmiyor. O kadar senaryo yazılıyor ki tam bir kargaşa ortamı.

Şimdi karar verelim Papa’nın gelişi bölgeyi Hıristiyanlaştıracak mı, yoksa bu bölgeler vaat edilmiş topraklara mı katılacak? Bu bölgeler Hıristiyanlığın hangi kutsal değerlerini taşıyor? Unutmayalım Papa’nın Irak ziyareti yeni bir gelişme değildir. Tam aksine bir sonuçtur. Uluslar arası yapıda ziyaretler uzun bir sürecin sonucudur. Uzun hazırlıklar ister. Turistik gezi gibi çıkıp gidemezsin. Eğer bir başka ülkeye gidiyorsanız ön hazırlıklarınızı tamamlar ondan sonra gidersiniz. Hıristiyan dünyanın lideri durumundaki Papa için ise daha önemlidir. Onun için Papa’nın ziyareti sonuçtur.

Bu ziyaretin öncesi hazırlıklar ve ilişkiler bilinmeden Papa ziyareti üzerinden senaryo çizenler havanda su döverler. Bu ziyaret öncesi hazırlıklar ve ilişliler ile amaçlananları ise bizim gibi sıradan insanlar değil devletin ilgili birimleri takip edip etkilerine göre davranmak zorundadır.

Biz işi bitmiş doğru konumuna gelen görünürdeki tarafı ile oyalanarak zaman kaybetmekten başka bir şey yapmış olmayız. Şu anda Papa ziyareti konusundaki gündem havanda su dövmekten öteye gidemez. Fakat ziyaret gösterdi ki Hıristiyan dünyası aşikâr olarak Ortadoğu’da iki grubu muhatap alma kararı almış. Onlardan biri Şiiler diğeri Kuzey Irak Kürtleri.

Başka bir açıdan Ortadoğu’da Hıristiyan-Yahudi işbirliği yaşanır mı, yoksa mücadelesi mi yaşanır onu yakın zamanda göreceğiz. Ama bu ikisinin İslam dünyasında özellikle Sünni kesime karşı bir cephe oluşturma hayaline kapılmaları uzakta değil.

Papa’nın ziyareti gerçekleşmeden önce 28 Şubat tarihli kaleme aldığım bir yazı var. “ABD'nin İslam dünyası ile irtibatımızı kesme planı” başlıklı yazı. https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/abdnin-islam-dunyasi-ile-irtibatimizi-kesme-plani-9253/

Okuma fırsatınız olursa Papa’nın ziyaretinin farklı bir yönü hakkında ipuçları görebilirsiniz.

Tarihi süreci bilmeden Papa ziyaretini anlamak imkânsızdır. Çok uzaklara değil 1. Dünya Savaşı sonrasına gitmeniz yeterli. Batının asıl amacı İslam’ın içi tamamen boşaltmaktı. 100 yıl sonunda bunu başardılar. Şimdi ikinci aşamaya geçmeye çalışıyorlar. Adını tamamen yok etmek. Batı için Şiilik değil Sünni dünya tehlikelidir. Bugüne kadar Şiiliği dikkate almayan Papalık son ziyaretle artık İslam adına muhatabının Şiiler olacağı mesajını vermiş oldu.

Papa’nın bu ziyareti ve İslam dünyasında ana muhatabının Şiiler olduğu mesajı ne hikmetse ABD’nin Türkiye’nin Sünni dünya ile çekmeye çalıştığı duvarların tekrar gündeme geldiği döneme rastladı. 100 yıldır çok sinsi planlar dâhilinde Sünni dünyanın nefesi kesildi, bu dünyanın isminin silinme dönemine girilmiştir. Batının Şiilerle bir sorunu yoktur. Şiilerinde batı ile sorunu yoktur. Asıl sorun Sünni dünyadır.

Anlayacağınız Batının 100 yıl önce İslam dünyasında amaçladığı hedeflerin ikinci aşamasına geçilmiştir. Bu çerçevede bizim için önemli olan Sünni dünya ile önümüze çekilmeye çalışılan üç duvarı aşmanın çarelerine bakmaktır. Bunlardan biri sınır boyunca ellerimizle çektiğimiz duvar. Diğeri terör koridoru diğeri ise Şii duvar. Bu üç duvar Sünni dünya ile aramızda Basra’dan Akdeniz’e kadar önümüzü kesecektir.

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…