Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2324.52
BIST 100
9142.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2021

418 saatliğine kapalıyız!..

Çocukluk çağımızda Ramazan ayı geldiğinde lokantaların çoğunun vitrin camında “Ramazan dolayısıyla kapalıyız” yazardı.

Bugünden itibaren tüm Türkiye kapanıyor. Şehr-i Ramazan’dan dolayı değil, 31 Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaleti Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insanlığın üzerine kâbus gibi çöken yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) dolayı kapanıyor.

Bütün tedbirlere, sağlık ordusunun nefesi kesilenlere, nefes olmak için aylardır evlerinden, sevdiklerinden uzakta kalarak fedakarca savaşmasına, aşılamaya (14 Ocak 2021 tarihinden şu ana kadar 22 milyon 261 bin 317 doz aşı yapıldı) rağmen seri katil durdurulamıyor!...

*

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyesi, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi kararı ile hafta sonu kapanma denendi, olmadı. Kontrollü kapanma denendi, yine olmadı. En sonunda “tam kapanma”da karar kılındı.

Kararın ardından mega kentlerden köylere, tatil beldelerine “büyük göç” başladı. Bilet fiyatları fırladı; fakat büyük göçü durdurmak nafile, imkânı olanlar yollara döküldü.

Bugün (29 Nisan) saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs Pazartesi 00.05’e kadar sürecek 17 günlük (418 saat) “tam kapanma” hayatı kilitleyecek. Kısıtlamayı hafife alıp aymazlık yapmaya kalkanlar hem para cezasına maruz kalacak, hem de “kara liste”ye alınacak.

Yani istesekte istemesekte; “Hayat Eve Sığar”. “Hayat Eve Sığar” sığmasına da kimi kimsesi olmayan, eli ayağı tutmayan ne olacak; merak etmeyin onların imdadına her zaman olduğu gibi yine Vefa Sosyal Destek Grupları, Hızır gibi yetişecek.

*

İyi de biz ne ara salgında bu kadar kötü hale geldik?!.. Salgının 4. dalgasına kapılıp, günlük vakanın 61 binleri aştığı, ölü sayısının 400’lere yaklaştığı zaman. (Dün itibariyle Türkiye’de 39 bin 057, dünyada ise 3 milyon 159 bin 673 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.)

Şu mübarek Ramazan’da şeytanlar bile zincire vuruldu, amma velâkin insanlık koronavirüsün esiri oldu. Bu Kovid-19 öyle sinsi bir bela ki, “Ben oruçluyum” deseniz de başınızdan defedemiyorsunuz.

Fakat yaşanan bu “küçük kıyamet”e rağmen hayat devam ediyor.

*

Bu “tam kapanma” döneminde artık yüz yüze eğitim yok, sınav yok. Hânelerin bir köşesine çekilip; haytalık yapmadan derslere dijital ortamda çalışmak var.

Parklar, bahçeler, mesire alanları ıssızlaşacak. Çocuk seslerinin yerini kuş cıvıltıları kaplayacak. Sahillerde yakamozların büyülü ışıltısında yürüyenlerin gözlerini kamaştıran güzellikler göz hapsinden kurtulacak.

Bu yasaklı günlerde sadece yabancı uyruklu turist ve mitili Türkiye’ye atan mülteciler (ne hikmetse Kovid-19 bunlara musallat olmuyor!) koronavirüse çalım ata ata gönül rahatlığıyla hem insan, hem de araç trafiğinden âri olarak doya doya güzelliklerin tadını çıkaracak!..

Mecburen, mecburiyetten memurlar, emekçiler koronavirüsü boykot edip, greve çıkacak. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü “tam kapanma”ya denk geldiğinden Taksim Meydanı ve dahi bütün meydanlarda nümayiş çıkarma eylemleri icra edilemeyecek.

“Sıkıldım, çarşıya, pazara, AVM’ye gidip şöyle gönlüme göre alışveriş yapıp zaman öldüreyim!..” denecek günler geride kaldı; bir süre eskilerle idare edilecek.

Fırınlar her dem açık; ekmek ve Ramazan Pidesi mahrumiyeti yaşanmayacak. Marketler, manavlar, kasaplar, pastaneler ve kuruyemişçiler 10.00 ile 17.00 arası (Pazar günü hariç) halkın taleplerine âmâde olacak.

Canınız şöyle güzel bir restoran veya lokantada iftar açmak mı istedi; al getir 7/24 emrinizde, kuryeler anında yetişecek.

*

Vakit artık, huzuru evde arama vakti. Şu mağfiret günlerinin kıymetini bilmek, tefekkür edip Rab’den günahların bağışlanmasını dilemek gerek. Bu günler, fırsat günleri!.. Ramazan’ın son on gününde kurtuluşa ermek, Kur’an’ın indirildiği “Bin Aydan Daha Hayırlı Gece”yi aramak, Rahmet Peygamberi’nin sünneti itikâfa çekilmek gerek.

Gün gelecek, bugünler de geçecek; sonra bayram gelecek. Namazlar edâ edildikten sonra bu bayramda da çocuklar yine büyüklerinin elini koronavirüs belasından dolayı öpemeyecek. Evler kimin daha çok şeker, kimin daha çok harçlık topladığı muhabbetinden yoksun kalacak.

Bu günlerde geçecek!.. Allah ömür verirse günler 17 Mayıs’ı, saatler 00.05’i gösterdiğinde “tam kapanma” bitecek, hayat kaldığı yerden devam edecek.

İyi mi olacak, kötü mü; orası muamma!.. Bekleyip, göreceğiz; inşallah.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan