Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2427.17
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Eylül 2021

​7. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu

Tokat 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde 7. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Bilimsel yayın ve proje bakımından, taşra üniversitesi olmasına rağmen çıtasını sürekli yükselten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, uluslararası platformlarda saygın bir yere sahip. Şehrin tarihî birikiminin de farkına varan üniversite yönetimi, son yıllarda her bakımdan takdire şayan projelere imza atıyor. 7. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu (ISHE) da bu başarılı bilimsel çalışmalardan biri. Tebrikler!

Sempozyumun bir bölümünü takip etme imkânım oldu. Çoğu bilimsel faaliyetin askıya alındığı veya uzaktan yapıldığı salgın döneminde Tokat’ta hem yüz yüze oluşuyla hem de uluslararası katılımla bir sempozyum düzenlemek büyük gayret, özveri ve fedakârlıkla başarılacak bir iştir. Başta Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin’i ve bilim heyetini tebrik ediyoruz.

Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Fatih Yazıcı açılış konuşmasında, Tokat’ın Antik Çağ, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin canlı izlerini barındıran önemli bir tarihi olduğunu ifade etti. Sempozyum ile ilgili sayısal verileri de paylaşan Yazıcı 100'ün üzerinde yerli ve yurt dışından araştırmacının bildiriler ile sempozyuma destek verdiğini, sempozyum programında 4 adet panel, 1 konferans ve 3 atölye çalışmasının yer aldığını açıkladı.

Şahsen benim dikkatimi Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in lise yıllarından bir hatırasını nakletmesi oldu. Rektör Şahin, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Öğretmeninin üzerindeki etkisinden bahsetmesi değerli idi. Tarih eğitiminin ne kadar önemli olduğunu canlı bir şahit ile de görmüş olduk. Bilgiyi bilmenin ve karşıdakinin hayatını etkileyecek nitelikte aktarmanın önemine değinen Rektör Şahin’i, araştırmacıları desteklediği ve böylesi bir sempozyuma ev sahipliği yaptığı için tebrik ediyoruz. Yeri gelmişken söylemek lazım, bir başarıyı görmek ve yaymak örnek olması açısından çok kıymetlidir. Rektör Şahin, göreve geldiğinden beri üniversitenin uluslararası yayınlardaki başarısı, akademik çalışmaları ivme kazanmış durumda. Bir başka başarı da Tokat’taki yabancı uyruklu öğrenci sayısının bu süreçte ciddi bir oranda artmasıdır. Takip edebildiğimiz kadarıyla dört bine yakın yabancı uyruklu öğrenci okuyor Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde.

Tokat’taki tüm bilim, kültür ve sanat projelerini devamlı destekleyen Vali Dr. Ozan Balcı da yine kıymetli açıklamalarda bulundu. Vali Dr. Ozan Balcı konuşmasında, Tokat’ın çok güzel ve klasik Anadolu insanının özelliklerini yansıtan bir şehir olduğunu, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi eserlerini bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Konuşmalardan sonra yöneticiliğini, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eren Yürüdür’ün yapmış olduğu “Göçmenlik Yurttaşlık ve Tarih Eğitimi” konulu açılış paneli gerçekleştirildi. Panele Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Köksal konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda dikkatimi atölye çalışmaları çekti. Katılamadım ama kıymetli hocalardan dinleme imkânım oldu. Özellikle tarih öğretmenleri için büyük bir fırsat idi. Sempozyumun ikinci gününde ( 18 Eylül 2021 Cumartesi) önemli paneller vardı. Prof. Dr. Ahmet Şimşek’in yöneticiliğinde “Tarih ve Medya” paneline Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Ali Satan, Doç. Dr. Sezai Öztaş konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. İsmet Türkmen’in yöneticiliğinde “Eğitim Tarihi Araştırmalarında Metodoloji Sorunu” isimli panele ise Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Prof. Dr. Filiz Meşeci Giorgetti, Prof. Dr. Selçuk Uygun konuşmacı olarak katıldılar. Alanında önemli araştırmaları ve başarıları olan akademisyenlerin katıldığı panellerde tarih eğitimi ve eğitim tarihi çalışmalarının son derece önemli olduğu konusunda mutabık kalındı.

Sempozyumların en güzel tarafı bilim insanlarının birbirini yakından tanıması, sağlam ve samimi dostlukların kurulmasıdır. Gördüğüm kadarıyla 7. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu’na katılan araştırmacılar birbirini çok iyi tanıyor ve seviyor. Hepsi de dost olmuş, bilim insanları arasında böylesine bir dayanışmanın olduğunu görmek tarih eğitimi için olduğu kadar akademia için de kazanımdır. Sempozyumda tanıdığım Prof. Dr. Bahri Ata’nın aktardıklarını not ettim. Bahri Hoca’nın tarih eğitimi için attığı adımları herkes takdir ediyor, hem keyifli hem de nitelikli sunumuyla Bahri Hoca ekibin ağabeyi durumunda, ne mutlu!

7. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu (ISHE), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin uluslararası düzeyde itibarını daha da yükseltmiştir. Böyle büyük çalışmaların görünmeyen kahramanları her zaman mütevazıdır, sahnede değillerdir. Bu vesileyle Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin’i ve düzenleme heyetinde bulunan tüm araştırmacıları tebrik ediyoruz.