Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2492.91
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Ağustos 2021

Afganistan konusundaki tereddütler...

AFGANİSTAN'da Taliban'ın, yönetimi tam manasıyla ele geçirmesi, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de bazılarını bir hayli tedirgin etti. Hatta bu tedirginlikleri, "din düşmanlığı" şeklinde dışa vurdu. Taliban’ın durumunu “Mezhep ayrılıkçığı”na bile getirenler oldu ne yazık ki!

Taliban ve Afganistan hakkında, muhakeme edebilecek bilgiye sahip olmadan, sosyal medyada atıp tutanların rüzgârı, ne yazık ki “bilgisiz” kesimi etkiliyor.

Öncelikle şunu anlamamız gerekiyor...

Taliban, ülkeyi ABD sultasından kurtarmıştır. Bu ülke; daha önce de Rusya'yı pişman etmişti. Bu kadar mücadeleci bir milletin özgürlük savaşını illegal noktalara çekmek büyük bir haksızlıktır. Taliban konusunda, daha uygulamalarını ve icraatlarını görmeden, onları “İslâm dışı” göstermek, doğru olmaz. Ben ve benim gibi Taliban için “mevcut hâli” olumlu yorumlayanlara, “Çok seviyorsunuz madem Afganistan’a gidin” diyenlerin zihniyetini Merhum Süleyman Demirel’den hatırlıyoruz. Demirel, başları örtülü okumak isteyen genç kızlar için, “Arabistan’a gitsinler” demişti vakti zamanında… Ama zaman onu utandırdı. Ve inanıyorum ki, bizim Taliban konusundaki düşüncelerimiz için “Afganistan’a gidin” diyenleri de tarih utandıracaktır.

***

Taliban'ın ülkede hâkim olmasının ardından polemiklerin ardı arkası kesilmedi. Yok kadınlara hayat hakkı tanınmıyormuş, yok Taliban terör örgütüymüş, yok Taliban İslam sayılmazmış. Oysa Taliban yönetimi başa geçer geçmez, kadınların kamuda çalışabileceğini, İslami kurallar çerçevesinde sokağa çıkabileceklerini açıkladı. İnsanlara baskı yapılmayacağı, uluslar arası ilişkilerde olması gerektiği şekilde hareket edileceği açıklandı. Buna rağmen, “kadın özgürlüğü” üzerinden yalan yanlış iddialar bitmek bilmedi.

***

Başkan Erdoğan'ın, "Taliban'la görüşebiliriz" sözü bile, karşı cephenin kozu oldu. Oysa, aynı Taliban'la ABD, çok önceden RESMİ görüşmelere başlamıştı. Amerika, Taliban'la görüşünce ses çıkarmayanlar, Türkiye'nin 'görüşebiliriz' noktasına gelmesine neden feveran ediyorlar, anlaşılır gibi değil. Şunu bilmeleri gerekir, Türkiye'nin dış politikası artık eski köhnemiş bir dış politika değildir. Daha aktif daha etkili bir dış politika izleniyor. Zaten bunun olumlu yansımalarını yıllardır görüyoruz.

***

Bir çok siyasi, özellikle muhalif kanat Afganistan konusunu, göçmenlere indirgeyerek sığ düşüncelerini ortaya koydu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise "Afganistan'ı kim yönetiyorsa, bizim onunla görüşmeye ihtiyacımız var. Kültürel olarak görüşmeye mecburiyetimiz var. Bizim orada milyonlarca soydaşımız, din kardeşimiz var" diyerek konunun özüne temas etti.

Türkiye'nin dış politika sürecine her zaman destek verdiklerini belirten Destici, "Bu konuda devletin ve devleti yönetenlerin yanında durduk. Yanlış gördüğümüz bir yerde de 'bu yanlıştır' dedik. Şimdi burada Taliban'ın geçmişteki uygulamalarına bakarak, özellikle Türkiye'de iç kamuoyu oluşturarak, birtakım konuları gündeme getirerek ve bazı görüntüleri servis ederek Türkiye'nin Afganistan'la ilişkisini tamamen kesmesini istiyorlar. Türkiye'nin Afganistan'la ilişkisini tamamen kesmesini söylemek, bence ya zırcahillikten kaynaklanıyordur ya da emperyalistlerin buradaki sözcülüğünü yapıyorsunuzdur." ifadelerini kullandı.

ABD, Rusya, Çin, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Avrupa Birliği'nin Afganistan'la iletişim halinde olduğuna dikkati çeken Sayın Destici, "Sen Türkiye'ye 'Afganistan'la görüşme' diyeceksin. Böyle bir şey olabilir mi? Elbette Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Afganistan yönetimiyle görüşecek" diyerek, muhalefetin bakış açısını doğru bulmadığını belirtti.

Sayın Destici'yi bu konudaki tavrından dolayı kutluyorum.

Ülkenin bu tür yapıcı açıklamalara çok ihtiyacı var.