Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2499.25
BIST 100
9456.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ocak 2021

Ağacın Kurdu ve Siyasetin Geleceği

İnsan ve toplum yaşamı ile tabiatın işleyişi arasında benzerlikler çok fazladır. O nedenle insan hayatı boyunca kendine tabiatın işleyişini örnek alır. Yaşamında tabiatta olup bitenleri izleyerek dersler çıkarır. Yaşamını sürdürmek ayakta kalabilmek için mücadelesinin parçasıdır kendi dışındaki hayat akışı. Aynı durum toplumlar içinde geçerlidir. Toplumların yaşam döngüsü de tabiatın işleyişinden örnekler teşkil eder ve dersler çıkarır.

Atasözleri deyimler ve kavramlar insanlığın bin yılları aşan hayat tecrübelerinin gen hafızası olarak nesillere aktarımıdır. Aylarca anlatmaya kalkacağınız bir konuyu iki kelimelik atasözü ile öyle net ve anlaşılır şekilde ifade edersiniz ki. Bugün modern dünyada birçok olayı anlamak ve anlatmak için unutulmaya yüz tutmuş atasözlerine o kadar ihtiyaç vardır.

Bugünlerde siyasette olup bitenlerin izahını ancak atasözleri özetleyebilir. Çünkü yaşananları anlamakta ve izahta bugünün modern dili yetersiz ve kifayetsiz kalmaktadır. Bir süredir siyasetin içine düştüğü çıkmazı ve kısır döngüden bahsediyorum. Çıkış yolu olarak gözlemlerimizin ışığında bazı konulara işaret ediyoruz. Tekrar etmekte yarar var. Bugün siyasetin düştüğü çıkmaz ve kısır döngü halkın temel sorunları ile beklentilerine paralel çözüm yolları üretilememesi ve vatandaşın dilinden uzaklaşmadır.

Bugün siyasette iktidar halkın beklentilerine cevap vermekte ve temel sorunlarına çare bulmakta gecikmeler yaşamakta, muhalefette iktidarın bıraktığı bu boşluğu doldurmaktan çok uzak durmaktadır. Görünen o ki ortada iktidarın alternatifi bir muhalefet yoktur. Muhalefet kendini iktidarın alternatifi olarak algılamamaktadır. İktidarın rakibi yoktur. Rakip olmaya adayda yoktur. Aslında alternatifsizlik ve rakipsizlik siyasetin çözüm üretme kabiliyetini yok etmektedir.

Bugün gördüğüm ve izlediğim kadarı ile hem iktidarı temsil eden hem de muhalefeti temsil eden siyasi yapıların en önemli handikabı kendi içlerindeki karmaşa ve kaostur. Siyasi partilerde merkez ve taşra teşkilatları vatandaşın beklentilerine ve yaşadığı sorunlara çözüm üretme derdinde olmalıdır. Bu çözüm kabiliyetlerine uygun halkın teveccühlerine mazhar olur ve alternatif teşkil edebilirler. Bu yapılmıyorsa gayelerinden uzaklaşarak yok olurlar.

Başta dediğimiz gibi siyasetin bugünkü durumunu ancak bin yıllarının tecrübesinden süzülerek gelen atasözleri ile izah mümkündür. “Ağacın kurdu içinde olur” atasözünü bilirsiniz. Bugün siyasetin içinde bulunduğu durumu en iyi anlatmaktadır. İster AK Parti isterse CHP, İYİ Parti, MHP olsun bugünkü temel sorunları içlerindedir.

Özellikle AK Parti için bu uyarıyı yapmakta yarar vardır. Muhalefetin etkisizliği ve alternatif olmaması en büyük zaaftır. 2023’e hızla yaklaşırken AK Parti çok dikkatli olmak zorundadır. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonrası için hesap yapanların vereceği zarar bütün muhalefetin toplanarak vereceği zarardan büyüktür. Daha da ötesi 2023 için içerden zemin yoklayarak iç ve dış destek peşinde koşanlara dikkat

Kısaca “Ağacın kurdu…”nun zararının telafisi yoktur.

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun.