Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2429.53
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Haziran 2022

Ahmet Türk'ten muhalefete sorular

Yaklaşan seçimler ve Türkiye’nin siyasi gündemi Ahmet Türk’ün Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay'a verdiği röportajla hareketlendi. Elli yıla yaklaşan siyasi tecrübesi ile başta muhalefet ve iktidara farklı mesajlar içeren açıklamalar yaptı. Ahmet Türk özellikle muhalefete gözdağı verirken "Kürtler kimsenin askeri değildir" dedi.

Son günlerde HDP tarafından muhalefete farklı mesajlar veriliyor. Önceki günlerde Demirtaş da Ahmet Türk’ün değerlendirmeleri minvalinde bir mektup yazmıştı. Demirtaş’ın da eleştirisi altılı masada HDP‘nin varlığının suiistimal edilmesiydi. Ahmet Türk’ün açıklamalarından altını çizdiklerim:

Türk, 6 muhalefet partisinin toplantıları için, "Samimi bir şekilde bir şeyi kabul etmedikleri sürece hiçbir şeye çözüm olamazlar" dedi.

*Muhalefetin bir araya gelmesinin hangi esaslar üzerinde olduğunu sorarak, “Yarın iktidara geldiklerinde ne yapacaklar? Kürt sorununun çözümü için ne yapacaklar? Ekonomik krizi çözmek için nasıl bir reçeteleri var? Adaletsiz ve hukuksuz bir şekilde zindanlarda tutulan siyasetçiler ve yurttaşlar için ne düşünüyorlar? Ne dile getirecekler?” diye sordu.

*Altılı masaya seslenerek, "Demokratik parlamenter sistem getireceğiz diyorlar. Kürtler niye güvensin? Somut adımların atılması lazım. Beklentimiz budur" değerlendirmesi yaptı.

*Ahmet Türk, altılı masada HDP'nin yer almamasını da, "Yüzde on üç oyu olan bir parti neden altılı masanın içinde yer almıyor? HDP’yle aralarındaki mesafeyi koruyorlar, peki kimden korkuyorlar? Korkuyorsanız yarın bu meseleleri nasıl çözeceksiniz?" Kürt seçmenin muhalefetten somut adımlar beklediğini ve seçimlerde sessizliğini bozacağını söyledi.

Röportaj boyunca sanırım soruları Ahmet Türk muhalefete sormuş. Soruların içinden de iktidara selam verilmiş olarak okudum.

Muhalefetin Kürt meselesinde ezber bozan bir fikir geliştiremediği, Kürtlere umut vermediği ve ikna edemediği bir realite.

Ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı, Kürt seçmenin oyunu almadan seçimleri kazanabilecek bir çoğunluğa sahip değil. Her iki ittifakın da seçim yarışını kazanabilmeleri için Kürtlerin desteğine ihtiyaçları var. Kürt oylarının bu derece belirleyici olması onları tüm partilerin gizli cazibe merkezi haline getiriyor.

Kürtler tek parça olarak HDP‘ye oy vermiyor; muhalefet ile birlikte hareket eden, iktidarın yanında duran ve kararsız olup henüz ne yapacağına ilişkin bir karara varmayan Kürtler de var. Son dönemlerde AK Parti’den uzaklaşma olsa da AK Parti halen Kürtlerin ikinci partisi. AK Parti’de ısrarcı olan Kürt seçmenler için Erdoğan hala çözüm noktasındaki tek güçlü lider. Çözüm sürecinde elini taşın altına koyarak bunu ispatlamış olması, kararsız ve araftaki seçmenin muhalefete mesafeli yaklaşımını güçlendiriyor.

HDP’nin muhalefet ile ilgili umutsuz tutumu onu tekrar Ak parti ile yakınlaşma sürecine götürebilir. Son dönemdeki HDP yöneticilerinin demeçleri bunun ispatıdır. Ezcümle “Siyaset pragmatist bir alandır. “