Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2495.27
BIST 100
9452
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Aralık 2020

AK Parti'de değişim beklentisi

İttifak imkânıyla beraber yüzde 50 artı 1’in çok kıymetli olduğu bir dönemde siyaset sahnesine çıkan en küçük partinin alacağı yüzde 1 bile Cumhurbaşkanının yani iktidarın belirlenmesine, Meclis aritmetiğine ciddi bir biçimde etki edebilir. Bu yeni sistem karşısında, özellikle İstanbul ve Ankara Belediyeleri’nin kaybından sonra alınacak tedbirler, yapılacak değişiklikler, AK Parti’nin 2023’e giden siyasi kaderini tayin edecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının ardından AK Parti’de değişim beklentisi daha da arttı. Olası bir kabine değişikliği için Şubat ayında yapılması planlanan büyük kongre öncesi yani Ocak ayı işaret ediliyor. AK Parti’nin tek vazgeçilmezi ve değişmezi Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Onun dışında teşkilatlardan tutun da kabineye kadar büyük ve kapsamlı bir değişim beklentisi var. Beklenen performansı gösteremeyen 5-6 bakanlıkta “umut ve heyecan yaratacak” değişimler bekleniyor.

AK Parti’de özellikle iktidarın kaleleri denebilecek İstanbul, Ankara ve diğer belediyelerinin kaybı, değişim beklentisinin fitilini ateşlemişti. O beklenti halen de ısrarla devam etmektedir. Özellikle yerel seçim sonuçları ile ilgili olarak hem sorumlulara fatura kesilmesi hem de telafisi çok güç olan aynı hataların tekrarlanmaması için başta kabine olmak üzere parti organlarında değişim zorunluluğu dile getiriliyor. Bununla beraber özellikle Ankara ve İstanbul İl Başkanlıkları başta olmak üzere yerel seçimlerde başarısızlık elde eden birçok il başkanının değişimi de beklentiler arasında. Özellikle son dönemlerde kimi bakanların, vekillerin, belediye başkanlarının ve teşkilatların önemli bir kısmının “Halkla ilgisinin kalmadığı, halka mesafe koyduğu, halkın onlara ulaşmakta zorlandığı, halkla aralarında düzenli bir bağ olmadığı” şeklinde yoğun eleştiriler var.

83 milyonluk bir Türkiye’de tüm sorunları başkan Erdoğan tabi ki tek başına çözemez. Halkın talep ve ihtiyaçlarını tek başına gideremez. Bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları var. Tüm dertliler neden dermanı Başkan Erdoğan’a ulaşmakta arar? Emin olun, yurdumun güzel insanları siyasetçilerden çok şey istemiyor. Bir çayını içseniz, hal ve hatırını havaya değil gözlerinin içine bakarak, sadece güler yüzle dahi sorsanız, azıcık tevazu gösterseniz çok gönül kazanırsınız.

Berat Albayrak’ın istifasının beklenen değişim için bir fırsata dönüşebileceği, geniş bir kabine revizyonuna gidilebileceğini dile getirenler var. Muhakkak ki değişim “şak” deyince hemen olmayacak. Bunun bir hazırlık evresi olacak. Anlaşılan o ki Başkan Erdoğan’ın karar ve görüşü de bu doğrultuda. Sadece istifa eden Albayrak’ın yerine atama yapıldı. Bakanların bizzat sunum yaptıkları ve şuan sürmekte olan bütçe görüşmeleri dahi bu değişime engel. AK Parti’de beklenen değişim olur mu bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Ancak değişim isteklerinin tabanda gittikçe güçlendiği de yadsınamaz bir gerçek. Milletvekilleri dahi kimi bakanlara ulaşamıyor veya ulaşsa dahi kentlerinin sorunlarının çözümü için ta Başkan Erdoğan üzerinden ilgili bakana talimat verdirmek zorunda kalıyorlar çoğu zaman.

Aynen Başkan Erdoğan’ın dediği gibi “Emanete sahip çıkmak kadar emanetin hakkını vermek de önemlidir. Kendisine tanına fırsatı kullanmayanlar hiç kusura kalmasınlar nöbeti devretmeyi kabullenmek zorundadırlar.” Burada iki nokta çok önemli; birincisi “AK Parti özellikle yerel seçimlerde milletin verdiği mesajları görmezden gelerek kulağının üzerine yatma lüksüne sahip değil.” İkincisi “Gerek 31 Mart’ta gerek 23 Haziran’da millete kendilerini niçin anlatamadıklarının muhasebesini yapmalılar.”

Başkan Erdoğan, milletin sandıkta verdiği mesajın ve ikazın alındığını daha önce söylemişti. Ama bir husus var ki, geçmişte de özellikle 2018 seçimlerinde listelerde yapılan hatalar yüzünden gelen tepkiler ve ortaya çıkan kayıplar yüzünden “mesaj alındı” denilip beklenen değişimin gerçekleşmediği durumlar oldu. Başkan Erdoğan, siyasi tecrübesi ve karizmasıyla çok güçlü bir lider. Elbette ki yapılacak değişiklikleri birileri istediği için veya dayattığı için değil, kendisi inandığı ve seçmen istediği için yapacaktır. Ancak, AK Parti’deki sorun, salt birkaç bakanın değişiminden öte, Ak Parti’nin söyleminden, hedef kitlesinden, siyaset tarzından, özellikle ekonomik ve demokratik reformlara kadar değişikliklerin yapılmasına dair duyulan acil ihtiyaçlardır.