Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2280.82
BIST 100
9019.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Kasım 2021

​Alan değişikliği her yıl olmalı mı?

Eğitimcilerin kendilerini yetiştirmeleri konusuşüphesiz eğitim sahasının en önemli meselelerinden biridir. Kendini geliştirebilen ve daha ileriye taşıyabilen öğretmenler, kuşakları daha iyiye ve ötelere ulaştırabilirler.

Eğitimin sınıf, yönetim, bürokrasi birimlerinde kendini güncelleme ve yeni nesil teknolojilere, bilgilere ayak uydurma konusunda yeterli performansın gösterilebildiğini söylemek pek mümkün değildir.

Bunu şunun için diyorum. Malumunuz FATİH projesiyle okullara kazandırılan akıllı tahta sistemlerinin ne denli etkin kullanılıp kullanılmadığına yönelik araştırmalara bakılınca ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

Bu sebeple olmalıdır ki 1-3 Aralık 2021’de yapılması planlanan Milli Eğitim Şurasının temel konularından biri, 'Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi' olarak belirlenmiştir. Önemli bir meseledir.

Gönül isterdi ki evvela eğitimin temel sorunları masaya yatırılsın ve bize özgü, tarihi-kültürel kodlarımız üzerine bina edilen bir eğitim felsefesini tartışalım. Anlaşılan bu şimdilik mümkün gözükmüyor. Daha ne kadar zaman bekleyeceğiz inanın onu da bilmiyorum.

AKADEMİK SAHADA ETKİ

Neyse konumuza devam edelim. Öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinde kendilerini ifade edebilmelerinin yollarından biri de akademik sahada etkili olabilecekleri alanlarda eğitimlerini devam ettirmeleridir.

Bu, farklı bir alanda diploma edinmeyi sağlayacak yeni bir üniversite okumak şeklinde olabileceği gibi, yüksek lisans, doktora yapma şeklinde de tezahür edebilir.Bu bakımdan öğretmenler için daha donanımlı olabilmenin tüm yolları açılmalı ve gerekli tüm kolaylaştırmalar sağlanmalıdır.

İkinci bir üniversite okuyarak yeni diploma alan öğretmenlerin kendilerini, öğrenimlerini gördükleri bu alanda ifade edebilmelerinin önü de açılmalıdır.

MEB literatüründe“Alan Değişikliği” olarak tanımlanan bu uygulamanın rutinleşmesi, yani her yıl icra edilen bir hak olması gerekmektedir.

Öğretmenlerin mesleki gelişimini, temel konulardan biri olarak belirleyen Milli Eğitim Şurasına uygun bir adım atılmak isteniyorsa bu adım, alan değişikliği hakkını her yıl uygulanan bir faaliyet haline getirmek olmalıdır.

Çünkü böylesi bir uygulama öğretmenlerin gelişimi açısından teşvik edici olacaktır. Kendini hayat boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda sürekli yenileyen ve geliştiren öğretmenlerin eğitim sistemine olan katkıları da artacaktır.

Alan değişikliği, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde kesintisiz bir şekilde uygulanmış ve eğitim sahasında olumlu bir etki meydana getirmiştir.

Kendilerini eğitim sahasında en sağlıklı ve verimli bir şekilde ifade etmek isteyen öğretmenler, edindikleri yeni diploma alanında daha mutlu, huzurlu bir şekilde çalışmalarını sürdürmüşlerdir.

ÖĞRETMENİN MOTİVASYONU

Eğitim süreçlerinin en önemli faktörlerinden biri de öğretmen motivasyonudur. Motivasyonu yüksek olan öğretmenin eğitim sahasına katkısı da elbette yüksek olacaktır.

Bu sebeple alan değişikliği takvimi en kısa sürede açıklanmalıdır. Ayrıca geçmişte uygulanmayan, il dışı alan değişikliği hakkı da bu uygulamada verilmelidir.

Sadece il içi alan değişikliği yapmaktan ziyade il dışı alan değişikliği hakkı da tanınarak, bu uygulamanın daha verimli sonuçlar meydana getirmesi sağlanmalıdır.

Böylece alan değişikliği bekleyen öğretmenlerin taleplerini karşılamak daha olası hale gelecektir.

Bilindiği üzere alan değişikliği uygulaması devlet hazinesine yük oluşturan bir uygulama değildir.Alan değişikliği sıfırdan atama yöntemi olmadığı için, branşlar arası bir geçiş söz konusudur.

Devlete yük getirmeyecek bu uygulamanın takviminin, Milli Eğitim Şurasının temel konuları bağlamında acilen açıklanması, öğretmenlerimizin aidiyet, memnuniyet hislerini güçlendirmesi bakımından da önemlidir.

Uzun yıllar boyunca alan değişikliği bekleyen öğretmenlerimizin umudunun ve beklentilerinin karşılanması, eğitim hizmetlerinin çok önemli bir faktörü olan öğretmenlerimizi mutlu edecektir.

Bu haklı beklentinin en kısa sürede karşılanmasını önemsiyorum. Unutmamalıyız ki eğitim, öğretmene rağmen değil, öğretmenle beraber yürüyen bir süreçtir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan