Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2488.33
BIST 100
9470.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Alışveriş sitelerinde yılbaşı alarmı!

YILBAŞI yaklaşırken, çevrimiçi alışveriş, bol miktarda ürün arasından oldukça iyi bir seçenektir. Her işlem gibi, çevrimiçi satın alırken akılda tutulması gereken güvenlik sorunları vardır, ancak önlemler alarak riski en aza indirebilirsiniz.

Çevrimiçi alışveriş rahat, kolay ve hızlıdır. İstediğimiz zaman alışveriş yapabilir, fiyatları karşılaştırabilir ve alışverişlerimizi kapımıza teslim ettirebiliriz. Ancak kendi evimizin rahatlığından alışveriş yapmak günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğinden, güvenli bir çevrimiçi alışveriş deneyimi sağlamak önemlidir. Çevrimiçi dolandırıcıların ve bilgisayar korsanlarının günlük hikayeleri vardır, ancak gerçek şu ki, siber suçluların kredi kartı bilgilerinizi İnternet üzerinden, telefonda, postayla veya bir restoranda olduğundan daha az ele geçirme olasılığı daha düşüktür. Yine de, güvenli çevrimiçi alışveriş, fazladan bir tedbir gerektirir.

Kendinizi deneyimli bir çevrimiçi alışverişçi olarak görseniz bile, deneyiminizin olabildiğince güvenli olduğundan emin olmak için her zaman bir hatırlatma yapmaya değer:

- Kredi kartı bilgilerinizi e-posta yoluyla göndermeyin, bunları sosyal medyada (özel bir mesajda bile) yayınlamayın veya güvenli olmayan bir web sitesine girmeyin.

- İhtiyacınız olandan daha fazla bilgi vermeyin. Perakendecilerin genellikle doğum tarihiniz veya sosyal güvenlik numaranız gibi ayrıntıları bilmesine gerek yoktur.

- Satın almadan önce satıcının fiziksel adresi ve telefon numaraları gibi iletişim bilgilerini kontrol edin

- Bir satın alma işlemi yaptıktan sonra hesabınızdan çıkış yapmayı unutmayın.

- Çevrimiçi alışverişler için mobil cihazınızı kullanırken çok dikkatli olun. Genellikle telefon dostu oldukları için kullanılan kısaltılmış URL'ler, sizi riskli siteleri ziyaret etmeniz için kandırabilir.

- Virüsten koruma veya kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyin.

- Bildiğiniz veya duyduğunuz tanıdık markalara bağlı kalın. Ancak o zaman bile dikkatli olmanız gerekir. Suçlular, tanıdık bir üst marka şirket gibi görünmek için sahte web sitelerinin adını kasıtlı olarak yanlış yazarlar.

İnternet ortamından alışverişte dikkat şart!

Çevrimiçi alışveriş yaparken halka açık Wi-Fi veya halka açık bilgisayarları kullanmaktan kaçının. Buna kütüphane veya havaalanı bilgisayarları dahildir.

Dışarıda bir satın alma yapmanız gerekiyorsa, Wi-Fi kullanmak yerine mobil cihazınızda hücresel veriyi açın. VPN, başka bir güvenlik katmanı eklemek için de harika bir seçenektir.

Çevrimiçi alışveriş ve bankacılık için düzenli olarak güncel tuttuğunuz ayrı bir tarayıcı ve günlük web kullanımı için başka bir tarayıcı kullanmaya değerdir. İstenmeyen postaları en aza indirmeye yardımcı olmak için özellikle çevrimiçi alışveriş amacıyla ikinci bir e-posta hesabı açmayı düşünün ve hangi hizmetin e-posta adresinizi ne amaçla kullandığını takip edin.

Bir e-posta hesabınız varsa, e-postanızı filtrelemeye yardımcı olması için kullanıcı adınızın sonuna bir artı işareti (+) ekleyebilirsiniz. Sitenin, tarayıcı çubuğunda https:// ile işaretlenen güvenli bir bağlantı ve bir kilit resmi de dahil olmak üzere bir dizi başka gösterge kullandığından emin olun.