Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ekim 2020

Altın düşer mi?

Dünya,en kritik haftaya girdi.ABD’de de seçim süreci işliyor.Avrupa Merkez Bankaları likidite vermeye başladı.Gömlek patlamaya başladı.

Yazımın başlığına belki şöyle bir yorum yapabilirsiniz :” Canım,altın ne zaman düşmüş?”. Evet işin aslı bu,altın tüm zamanların en avantajlı yatırımı…

2007’den beri altını takip ediyorum.Her yıl ağustosta zirveye çıkan altın,kasım ayındaki boşalmayla düşüşe geçebiliyor.Ancak 2018’de meydana gelen anormal artışla bu da pek mümkün olmamaya başladı.

Merkez Bankaları,pandemi dolasıyla vatandaşlarına kredi vermeye başlamıştı bir süre önce.Çünkü mayıs ayı sonundaki dibe vuruş,bir nebze de olsa bu tarz kredilerle canlanmaya başladı.Ne var ki gelinen süreçte hala koronaya çare bulunmaması,riskin devam etmesi ekonomileri zorlamaya devam ediyor.Tam da bu zeminde merkez bankaları stoklarındaki altınları bozdurmaya gidebilir.Bu boşalış da altının ons fiyatındaki düşüşü beraberinde getirebilir.Tabi bunlar öngörüler.

Teşvik paketlerinin piyasalarda kabul görmemesi,Libya krizi,bölgesel sorunlar,Akdeniz gerginliği,Azerbaycan’daki olaylar…Hepsi nur topu gibi dünyanın elinde.Trump’ın uzlaşmaz tavrı,gerginliği tırmandırmakta.Tüm bunlar olurken Pazar günü yapılacak seçimler,en güvenilir liman olan gram altını yükseltmeye devam ettiriyor.Ekonomi uzmanları da altının uzun vadede yine kazandıracağına işaret ediyor.

Peki,Türkiye bunun neresinde?Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berat Bey’in ilk günden beri can havliyle ekonomik adımları devreye sokması,dünyadaki krizden Türkiye’nin en az hasarla çıkmasına yaradı.Sürecin başından beri hem hazineyi çalıştırıp hem de yardım kampanyasıyla piyasayı canlı tutmaya çalışan tutumuyla Türkiye, finans bakımından en güvenli ülke.

Kamu bankalarının başlattığı ev ve araba finansmanları da ekonomiyi en basit yöntemle canlandırma girişimiydi ki bu girişimle tüm zamanların alım-satım rekoru kırıldı.Bu güven de kış ayının daha rahat geçeceğini gösteriyor.

Tüm bunlar yaşanırken aşı ile ilgili umut verici açıklamalar ile Türkiye hem ekonominin hem salgından korunmanın en cazip merkezi olacak gibi…