Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ekim 2022

​Ankara Edebiyat Festivali


Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi ve Mamak Belediyesince ilki gerçekleştirilen “Ankara Edebiyat Festivali”, pazar günü verilen ödül töreniyle sona erdi. 21-25 Eylül 2022 tarihlerinde devam eden festivalde Ankara, edebiyatın da başkenti olabileceğini gösterdi.
Paneller, şiir şölenleri ve yazar-okuyucu buluşmaları ile Ankara’da edebî rüzgârlar esti. Festivalin son gününde “Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği” sanatçıları da konser verdi.
Musiki Muallim Mektebinde (Mamak Belediyesi Kültür Merkezi) düzenlenen festivalde her gün ayrı bir heyecan vardı. TYB kurulduğundan beri yerli ve geleneksel olanı öne çıkararak millî bir damarı diri tutmak için projeler geliştirmiştir. Bizi biz yapan köklerimize eğilmiştir. Ankara Edebiyat Festivali’nde konulara ve ağırlanan fikir ve sanat adamlarına baktığımızda, TYB’nin kültür ve sanat mecrasında iddialı, tavizsiz, ilkeli ve örnek duruşu olduğunu söylemek gerekir. Zira kültür ve sanata hasredilen emekler vardı.
Festivalin dikkat çeken bir yönü de ödüllerdi. Ödül töreninde, deneme dalında Osman Özbahçe, hikâye dalında Necip Tosun ve şiir dalında Ali Ural’a ödülleri verildi.
Festivalde, “Gençlik ve Edebiyat”, “Şiir ve Şehir”, “Edebiyatımızda Roman ve Hikâye”, “Sezai Karakoç’un Ankara Günleri”, “Edebiyat Dergiciliği ve Ankara’da Dergicilik” gibi paneller yapıldı. Bu panellerde alanının mümtaz şahsiyetleri konuştu. Seçkin bir dinleyici kitlesi vardı. Çünkü ülkemizde sanatın alıcı kitlesi belli. Burada kemiyete değil keyfiyete bakarak festivalin amacına ulaştığını söyleyebiliriz. Hafızalarda derin izleri kalacaktır.

Festival boyunca okuryazar buluşmaları, imza günleri de vardı. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Gerçekten Ankara’da ne kadar köklü bir edebî faaliyet alanı olduğunu dinlemiş olduk. Cumhuriyet’in kuruluşu ile burada oluşan edebiyat mahfilleri, bunların oluşturduğu edebîi akımları dinledik. Aslında Ankara’da edebiyata ilişkin konuşulacak çok şey var.” diyerek festivalin gelecekte de devam edebileceğini ifade etti. TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Edebiyat mahfillerinin yer aldığı şehrimizde sanki edebiyat yokmuş gibi İstanbul ön plana çıkarıldı. Ankara’daki edebiyat ortamını, edebiyatın varlığını hissettirmek istedik.” dedi.

TYB Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “Geçmişte Ankara çok büyük şair ve yazar yetiştirdi. Ankara’nın başkent olmasından sonra hem nüfus olarak hem de Türkiye’nin idari merkezi olmasından dolayı çok sayıda eğitim kurumu burada ortaya çıktı. Dolayısıyla edebiyatçıları, şairleri de kendisine çekti. Bugün Ankara’da yaşamış edebiyatçıların, şairlerin bir listesini yapalım desek, kolay olmaz. Binlerce var.” dedi.

Ankara Edebiyat Festivali’nin kapanışında konuşan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Ankara Edebiyat Festivali’nin Musiki Muallim Mektebimizde, bu anlamlı mekânda gerçekleşmesi bizi mutlu etti. Ankara’nın ilk edebiyat festivaline ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz. Ben konuşmacılara, katılımcılara bu festivalde emeği geçen hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Festivalin önemli bir etkinliği de “Şeyhülislam Yahya Efendi Şiir Şöleni” idi. Şölene katılan şairler: “Ali Ayçil, Ali Bal, Bahri Sabancılar, Durdu Güneş, Faruk Uysal, Hamit Gök, Hicabi Kırlangıç, İbrahim Demirci, İbrahim Eryiğit, Kezban Eldemir Gültepe, Mahmut Bıyıklı, Mehmet Aycı, Mehmet Kurtoğlu, Mustafa Aydoğan, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum, Nuray Alper, Sıtkı Caney, Şaban Abak, Şakir Kurtulmuş, Şemsettin Ağar, Şemsettin Küzeci, Talip Işık, Vedat Güneş, Yavuz Ertürk”

Kültür ve sanatımıza hizmet ettikleri ve böyle bir festivalin fikir mimarlığını yaptıkları için TYB’yi, Mamak Belediyesini ve Ankara TYB Şubesini tebrik ediyoruz. Diğer belediyelerimize de örnek olmasını diliyoruz.