Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2324.67
BIST 100
9094.69
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ekim 2020

Tarık Buğra'yı Hatırlayanlar

Belediye başkanları seçim atmosferinde gökteki yıldızları indirme vaatlerini çabuk unutur. Asli görev kabul ettikleri yol, asfalt, kaldırım, oyun alanı, alt yapı işleri, dinlenme alanları, ağaç dikimi, ulaşım vs. işlerle uğraşırlarken sınıfta kalırlar ve müsebbibi olarak en kolayını bulup yani mevcut iktidara fatura ediverirler. Kültürel eserlerin korunmasında yetkileri olduğunu bildiğimiz belediyelerin imkânlarının azlığından bazı işleri yapamadıklarını mazeret olarak kabul edebiliriz.

Belediyelerin kültürel çalışmalarının önemli olduğunun altını çizerken, vatandaşımızın bilgilendirilmesine yönelik yaptıkları ve ettiklerinden ötürü muhabbetlerinin daim olacağı da aşikârdır. Belediyelerin halk eğitimine yönelik yaptığı çalışmalar, sanata katkısı, eğitime desteği ve kültür ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri malî imkânları yeterli olmasa da vermesi önemlidir.

Bu konularda yaptıkları hizmetlerin merkezi yönetimle ortaklaşa yürütülmesi, hükümetin gözetim ve denetimi ile kamu dışı şahıslar, özel ve sivil toplum kuruluşlarınca yerine getirilmesinin de önemli olduğunu ayrıca ifade etmek isterim.

Belediyelerin bir kısmının kültür ve sanata bakışlarının ‘Ne gereği var, halkın başka ihtiyaçlarının karşılanması lazım’ diyerek asli görevlerinden uzaklaşırken milletinin inanç ve kültürel değerleriyle barışık belediyelerin kültürümüze sanata katkı sağladıklarını bilenlerdeniz. Belediyelerin yaptığı güzel çalışmalar neticesinde geleneksel sanatlarımızın yaşatıldığını takdir ederek örnek gösterebiliriz.

Milat yazı ailesine katılışımızın ilk haftasında Zeytinburnu Belediyesi’nden gönderilen yayınlarla heyecanlanmadım desem doğru söylememiş olurum. Başkan Ömer Arısoy’un “Bir şehre değer ve ruh katan, onu farklı kılan özellikler şehir tahayyülümüzü ne kadar belirliyorsa, o şehrin kimliği o kadar zengindir” sözleri yayınların birisinin önsözünde samimi ifade ile yer alırsa o belediyede kültürel çalışmaların hangi derecede olduğunu düşünün.

Hüsamettin Arslan’ın ‘Meselelerimizi Konuşmak’, ‘Kültür Sanat Yıllığı’, Mehmet Akif ve Mikail Çilingiryan’ın meslekî konulu ‘Zeytin Ağacı’, Agop Zakaryan’ın gül yetiştirme üzerine çalışması ‘Gülcülük’, Seyfettin Ünlü’nün ‘Gönül Ehli İçin Seçilmişler Silsilesi’, müzikle ilgili bilinmeyenleri teferruatla verdiğinden dolayı müzik ansiklopedisi de diyebileceğimiz ‘Müzik Dergisi’ ve tarihçi olmamasına rağmen tarihimizi anlatan yazarlarımızdan ‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak’ başlığıyla Asım Öz’ ün çabasıyla ‘Tarık Buğra Kitabı’. Bu nadide eserleri gönderme nezaketinde bulunanlara teşekkür ediyorum.

Tarık Buğra’nın Küçük Ağa romanı kitaplığımda mevcut olduğu halde TRT’deki diziden sonra okuduğumu burada itiraf edebilirim. Tercüman gazetesinde yazılarıyla okuduğum Buğra ile tanışmam 30 Ocak 1993 Ankara Tren Garı’dır. Türkiye Yazarlar Birliği’nce “Tarık Buğra İle 75 Yıl” başlığıyla Millî Kütüphane Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik için İstanbul’dan Ankara’ya Beşir Ayvazoğlu ile birlikte gelecekti. Onların karşılanması, sabah kahvaltısının birlikte yapıldıktan sonra toplantının yapılacağı yere getirilmesi gibi şeref duyacağım bir vazifeyi uhdeme tevdi ettiklerinde tereddütsüz severek kabullenmiştim. O gün Millî Kütüphane’de yaşanılan hüzünlü dakikalar çok olsa da sevinçle alkışlanan sahneler az değildi. Tarık Buğra için özel hazırlanmış beratı Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun takdim ettiğinde dudakları ve elleri titreyen Tarık Buğra gözyaşlarını saklayamamıştı.

Akşamında Tarık Buğra ile yemek sohbetimiz koyulaşmış, konu Mehmet Nuri Bey’in Ankara’da işlettiği lokantanın nasıl iflas ettiğine kadar gelmişti. Beşir Ayvazoğlu ve Tarık Buğra dinledikten sonra hikâyenin güzelliğinden söz ederek yazılabileceğini söylemişlerdi. Mizah hikâyesi olarak kurgusunu dinlerken yaptığımı belirttiğimde hoş karşılamışlardı. O gece “Bir Tas Çorba İki Milyon” hikâyesini yazıp, ilk fırsatta yayınlamıştım.

Tarık Buğra Kitabı’nın alt başlığında ‘Hatırlayıp Yeniden Bulmak’ sözüne nazire kabilinden bir vesile hatırlatmış olduk.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan