Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 May 2021

Arşiv Belgeleri ve Mehmet Akif

Milletimizin ortak sesi ve en kıymetli değerimiz İstiklâl Marşı, millî ve manevî hasletlerimizi, değerlerimizi ve ideallerimizi en veciz bir biçimde millî mutabakatımızın temelini oluşturduğunda hemfikiriz.

Millî iradenin tecelligâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. Yılı münasebetiyle 2021 senesi ‘İstiklal Marşı Yılı’ olarak kabul edilmesiyle yeni neslin millî mücadele şuuruyla değerlerimize sahip çıkmaları ve Mehmet Akif Ersoy’un eserlerini anlamaları yolunda adım atılmasını da önemsiyorum.

Kurum ve kuruluşlarımızın yıl boyunca bu gaye doğrultusunda faaliyetleri ile İstiklâl Marşı mızı ve şairi Mehmet Akif’i değerlendirmeye başladılar. Sayısını aklımda tutamadığım birçok üniversitenin ilgili bölümlerinin konuyla ilgili etkinliklerini artırmalarına da ayrıca seviniyorum. Akif merkezli yapılan ve yapılacak çalışmalara öncelik verilmesi de bu milletin bir ferdi olarak gururumu okşamaktadır.

Mehmet Akif’i geniş katılımlı bildirilerle yıllardır kamuoyu nezdinde hatırlatan kurumlarımız arasında hiç şüphesiz üyesi bulunduğum Türkiye Yazarlar Birliği olduğunu belirtmek isterim. TYB nin Akif üzerine yaptığı çalışmalardan söz etsem sütunumuz yetmez. Sadece her yıl düzenlenen Mehmet Akif Bilgi Şölenlerinde sunulan bildiriler kaynak yayın olarak kütüphanelerimizde yerini aldı.

Milletimizin birlik, beraberlik ve vatanseverlik ruhunu mısralarında taşıyan İstiklâl Marşımızı her hal ve şartta sahiplenen milletimizin gönlünde eşsiz yer tuttuğunu, onun bir asır geçmiş olmasına rağmen anlam ve kıymetiyle milletimize seslenmeye devam ettiğini bir kere de buradan ifade edelim.

Bir nev’i açılış olarak kabul edebileceğimiz TBMM de 12 Mart 2021 tarihinde düzenlenen ilk etkinliğin ardından Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın tertip ettiği ‘Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı’ programı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açış konuşmasında Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı çalışmasının önemli bir boşluğu dolduracağına inandığına dikkat çekerek eserde yer alan belgelerin önemine işaret etmişti.

Malum virüs nedeniyle anılan iki programa da katılımcı sayısında kısıtlama yapıldığından iştirak edememenin üzüntüsünü yaşayanlardan olduk.

Her ne kadar programlara zaruri sebeplerle katılamamış olsam da TBMM Dr. Necmettin Turinay’ın hazırladığı hacimli bir Safahat ve meclis arşivinden belgeler kitaplarını gönderen TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a; ardından Akif ve İstiklâl Marşımıza ait bazısını ilk defa gördüğümüz belgelerden Orhan Özdil, Murat Babuşoğlu ve Sena Gürlek’in yayına hazırladığı ‘Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı’ kitabını gönderme nezaketinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a teşekkür ederim.

Mehmet Akif’in hal tercümesinin belgelerle anlatıldığı birinci bölümde çocukluğundan bahsedilirken doğum yerinin Çanakkale Bayramiç olduğu dikkatle vurgulanıyor. Bayramiç Belediyesinin önceki başkanı Sadettin Arslan Mehmet Akif Müze Evi yaptıracağını söylediğinde bu fakir “Akif’e ait kitaplarımı bağışlarım” sözünü kütüphanemizdeki çoğunluğu prestij yayın olan sayısı yüzün üzerindeki eserleri teslim ederek yerine getirmiştim.

Özellikle Halkalı Ziraat Mektebi’nde geçen günleri, Safahat’ın yazıldığı yıllarda yaşanılanlar tarihi vesikalarla anlatılırken Akif’in vefat haberlerinin gazetelerde veriliş biçimleri ve kupürleri orijinal şekliyle verilmiş. Aile albümünden fotoğraflar ve Akif’in diğer yazar ve sanatçılarla birlikte olduğu anlar ile Mısır’da çekilen resimler dikkat çekiyor. İstiklâl Marşının ayrı bir bölümde ele alındığı kitapta marşın yazılış hikâyesi yine meclis zabıtları ve diğer tutanaklarla desteklenen kitabın bundan sonra Akif ile ilgili çalışma yapacaklara çok faydalı olacağını düşünüyor bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı, rahmet ve minnetle yâd ediyorum.